Debat

Ingeniørforening: Rammerne for dansk forsvarsindustri er ikke tidssvarende

Regeringen lægger op til at få opdateret den nationale strategi for forsvarsindustrien, hvilket er fornuftigt, da vi desværre kan konstatere, at rammerne kunne være bedre og mere tidssvarende, skriver Jan Gilling Timmermann.

Det er oplagt at få kigget på, om de nationale rammer for den danske forsvarsindustri er tidssvarende, skriver Jan Gilling Timmermann.
Det er oplagt at få kigget på, om de nationale rammer for den danske forsvarsindustri er tidssvarende, skriver Jan Gilling Timmermann.Foto: Pressefoto/IDA
Jan Gilling Timmermann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske forsvarsvirksomheder og tilknyttede brancher har de kommende år en historisk chance for at øge eksporten på deres områder. Det skyldes, at Danmark, Tyskland og stort set alle andre europæiske Nato-lande skal investere kraftigt de kommende mange år i sikkerheds- og forsvarsteknologi.

Det er derfor vigtigt, at der sættes målrettet ind, så danske virksomheder og dansk teknologi bliver en del af de internationale værdikæder sammen med vores alliancepartnere. Det vil give danske virksomheder og vidensmiljøer adgang til unik teknologi og forskningsbaseret viden.

Den store efterspørgsel i såvel Danmark som i vores allierede lande efter ny teknologi inden for sikkerhed og forsvar er stigende, så det er oplagt at få kigget på, om de nationale rammer for den danske forsvarsindustri er tidssvarende.

Læs også

Analysen er nok desværre, at rammerne kunne være bedre, og set i det lys er det fornuftigt, at regeringen har lagt op til at få opdateret den nationale strategi for forsvarsindustrien.

Internationale forsknings- og udviklingsmidler 

Flere tidligere indlæg har peget på vigtigheden af at få sat forsknings- og udviklingspenge af i det kommende forsvarsbudget. Det er en holdning, IDA bakker 100-procent op om.

Pengene må ikke tages fra det civile forskningsbudget – men forskningspengene fra forsvarsbudgettet skal til gengæld langt henad ad vejen kanaliseres ud i det civile forskningssystem.

En ting, som dansk forsvarsindustri kommer til at mangle fremover, er kvalificerede medarbejdere

Jan Gilling Timmermann
Formand, IDAs Erhvervs- og vækstudvalg

Her har vi nemlig allerede et fungerende set-up, som både universitetsforskerne og virksomhederne kender i forvejen, hvilket er vigtigt for, at resultaterne har en dual-use – altså kan bruges både civilt og i Forsvaret. Det kan være teknologier, der kan anvendes til droner og robotter til overvågning til lands, i luften og under vand, cyberforsvar af dansk erhvervsliv og navigation.

Kort før sommerferien 2022 afskaffede Danmark forsvarsforbeholdet og meldte sig ind i EU's forsvarssamarbejde. Det er positivt for dansk forsvarsindustri, hvis vi vel at mærke udnytter de nye muligheder, det giver.

Eksempelvis kunne vi i højere grad indgå i det Permanente Strukturerede Samarbejde, PESCO, hvor de deltagende lande skal tilstræbe, at to procent af forsvarsbevillingerne bruges til forskning og udvikling.

Læs også

Vi har netop fået opgjort tallene per indbygger for de europæiske forsknings- og udviklingsfonde og programmer. Inden for forsvaret ser det trist ud.

Danmark hjemtager 3,57 kroner per indbygger fra den Europæiske Forsvarsfond. Belgien modtager 14,17 kroner per indbygger; Estland 19,94 kroner per indbygger, Finland 10,48 kroner per indbygger og Sverige 11,85 kroner per indbygger.

Der er sikkert en bunke årsager til dette – men ikke desto mindre skal vi have hevet flere internationale forsknings- og udviklingsmidler hjem til danske forskere og forsvarsvirksomheder, så de fremadrettet står stærkere i den internationale konkurrence.

Mangel på kvalificerede medarbejdere

En anden ting, som dansk forsvarsindustri kommer til at mangle fremover, er kvalificerede medarbejdere. Den danske forsvarsindustri mangler både ingeniører og faglærte inden for blandt andet det maritime område.

Der er brug for inkubatormiljøer inden for andre dual-use teknologier end kvanteteknologi

Jan Gilling Timmermann
Formand, IDAs Erhvervs- og vækstudvalg

Og manglen bliver ikke mindre de kommende år, når Danmark og andre Nato-lande i stigende grad efterspørger forsvars- og sikkerhedsteknologi.

Desværre har regeringen og forligspartierne ikke hjulpet de teknologitunge brancher – herunder forsvarsindustrien – med adgang til højtkvalificeret arbejdskraft med de senere års uddannelsesreformer.

En prognose udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics viser, at Danmark kommer til at mangle 13.000 kandidater inden for it, teknik og ingeniører i 2030 samt 7.000 med en mellemlang uddannelse inden for samme områder.

Det er ekstra problematisk, fordi vi ser ind i faldende ungdomsårgange (49.000 færre 18-25-årige i 2035 end i 2021), og fordi de sidste års uddannelsesreformer dertil trækker i den gale retning og udfordrer både kvaliteten og kvantiteten af STEM-uddannelserne.

Det gælder både loftet over optaget i de større danske byer og senest den kandidatreform, hvor vi ikke kender resultatet for STEM-uddannelserne, men hvor optaget på universitetsuddannelserne samlet set skal reduceres med otte procent.

Læs også

En tredje ting, som er vigtig for en robust og fremtidssikret forsvarsindustri, er vækstmiljøer for nye virksomheder. Et første skridt i den rigtige retning var etableringen af Natos kvantecenter i København, som skal understøtte udviklingen af kvanteiværksættere i hele forsvarsalliancen.

Men der er brug for inkubatormiljøer inden for andre dual-use teknologier end kvanteteknologi. Det behøver ikke nødvendigvis være gennem etablering af nye mødesteder, men kan opnås ved at styrke de eksisterende iværksættermiljøer på universiteter, GTS-institutter og klyngeorganisationer som eksempelvis CenSec Startup Inkubator.

I den forbindelse anbefales statens eksport- og investeringsfond EIFO og Innovationsfonden at bidrage med rådgivning og finansiering, så flere nye virksomheder kan få succes med teknologier til anvendelse såvel civilt som til forsvar og sikkerhed.

Temadebat

Hvordan ser fremtiden ud for dansk forsvarsindustri?

I lyset af det kommende forsvarsforlig kaster Altinget Forsvar blikket på den aktuelle situation i forsvarsindustrien og de udfordringer såvel som muligheder, den står overfor.

For hvilken situation står dansk forsvarsindustri i med udsigten til øgede forsvarsbudgetter? Hvordan sikrer vi, at danske forsvars- og sikkerhedsvirksomheder forbliver konkurrencedygtige og innovative? Og hvad er de væsentligste politiske barrierer for branchen?

Det søger Altinget Forsvar svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Gilling Timmermann

Formand, IDAs Erhvervs- og vækstudvalg

0:000:00