Vismænd: Modkøb sænker produktiviteten og svækker dansk sikkerhed

Det går ud over både produktiviteten og sikkerheden, at udenlandske våbenfabrikanter skal give danske virksomheder modkøbsordrer, når de sælger våben og forsvarsmateriel til Danmark. Det mener de økonomiske vismænd. Brancheforening mener emnet er mere komplekst, end vismændene gør det til.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Ved indkøb af udenlandsk forsvarsmateriel for mere end 50 millioner kroner kræver Danmark, at de sælgende virksomheder over en periode på op til 10 år skal købe varer eller tjenester hos danske virksomheder. Typisk for et sted mellem 25 og 100 procent af ordrens værdi.

Fænomenet hedder modkøb og betyder, at et indkøb hos en udenlandsk våbenproducent kaster danske arbejdspladser og indtjening hos danske virksomheder af sig.

Men nu slår De Økonomiske Råd på tromme for, at Danmark afskaffer modkøbskravet. Det er nemlig hverken godt for produktiviteten eller for nationens sikkerhed.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024