Intens kamp om tysk kampflyordre

KAMPFLY: Kampen om at levere fremtidens tyske kampfly er for alvor blevet skudt i gang ved et stort airshow i Berlin. Arbejdspladser og atomvåben er nogle af elementerne i den konkurrence.

De besøgende ved det store airshow ILA i Berlins Schönefeld-lufthavn i den forgangne uge havde muligheden for at nærstudere to F-35 Lightning II-kampfly fra det amerikanske flyvevåben. Det var dog ikke for publikums blå øjnes skyld, at de to fly havde taget den mere end 11 timer lange tur over Atlanterhavet fra Luke Air Force Base i den amerikanske delstat Arizona til den tyske hovedstad.

Det var, fordi kampen om at levere fremtidens kampfly til Tyskland nu så småt begynder. En kamp om en af de helt store og meget strategisk vigtige kampflyordrer, hvor elementer som arbejdspladser og atomvåben spiller ind.

Kort fortalt står Tyskland inden for få år over for at skulle finde en erstatning for sine aldrende Tornado-kampfly, ligesom landet på længere sigt skal finde et femte generations-kampfly, der kan erstatte landets Eurofighter-kampfly. Tysklands kampflyflåde består i dag af et mix af Tornadoer og Eurofightere. Med i alt knap 200 kampfly er det således en af de helt store kontrakter, som kommer i spil.

Login