Juraprofessor: Ellemann kan have brudt loven

Forsvarsministeren kan have handlet i strid med ministeransvarlighedsloven i forbindelse med milliardindkøbet af nyt artilleri, hvis han har givet forkerte oplysninger til Folketinget, vurderer Jens Elo Rytter.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Jakob Ellemann-Jensen (V) kan have brudt loven, da han på få timer pressede et køb af israelske våben igennem Folketinget.

Det vurderer én af landets mest erfarne juraprofessorer, Jens Elo Rytter, efter at Altinget har kunnet fremlægge nye dokumenter, der sår tvivl om, hvorvidt Folketinget fik vildledende oplysninger i forbindelse med et milliardindkøb af nyt artilleri.

Altinget kan nemlig afsløre, at tilbuddene, som den israelske våbenfabrikant Elbit Systems havde afgivet på blandt andet nyt artilleri til Danmark, først udløber ved udgangen af juni i år.

Men den information fik Finansudvalgets medlemmer ikke i januar, da den nu sygemeldte forsvarsminister og V-formand Jakob Ellemann-Jensen gav Folketinget få timer til at godkende købene for i alt 1,74 milliarder kroner.

Ifølge ordførere fra K, EL og SF oplyste regeringen i stedet, at tilbuddet ville udløbe ved udgangen af januar, altså få dage efter hastebehandlingen i Folketinget.

"Hvis Folketinget har fået oplyst en forkert dato mod bedre vidende, og det har medført en hastebehandling i Folketinget, er det umiddelbart i strid med Ministeransvarlighedslovens paragraf 5, stk. 2, som forpligter ministre til at give Folketinget retvisende oplysninger," siger Jens Elo Rytter, der er juraprofessor på Københavns Universitet.

Læs også

Tidsfristen fremstår vildledende

Når man sammenholder tilbuddene fra våbenproducenten med de aktstykker, som Folketingets Finansudvalg modtog i januar, "kan man nærmest ikke undgå" at få indtryk af, at tidsfristen ved udgangen af januar "er den vigtige". 

Sådan lyder vurderingen fra Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet og har nærlæst både tilbud og aktstykker.

"Og det er det jo ikke, og derfor fremstår det vildledende," siger han og tilføjer:

"Når man sidder i Finansudvalget eller i Forsvarsforligskredsen, har man en berettiget forventning om, at man bliver informeret om det, der er relevant. Det bliver sædvanligvis opfattet meget alvorligt, når man ikke giver den information, som man har stillet sine politiske samarbejdspartnere i udsigt."

I et svar til Altinget siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), at Jakob Ellemann-Jensens oplysninger til Folketinget ikke skulle forstås således, at selve tilbuddet om levering af våben ville udløbe ved udgangen af januar.

Den korte tidsfrist skyldtes i stedet, at Danmark hurtigt skulle reservere plads i køen hos Elbit, så de kunne nå at producere og levere de aftalte våben inden for et år, forklarer ministeren.

Læs også

"En meget alvorlig sag" 

Det er dog ikke nok for flere af partierne i oppositionen, der allerede har varslet indkaldelser til samråd og beskylder Jakob Ellemann-Jensen for at vildlede Folketinget for at få indkøbet igennem.

"Det har været så vigtigt for dem, at de har følt sig nødsaget til at misinformere Folketinget og bruge falske argumenter. Man må forvente, at de holder sig til sandheden, når de skriver til Folketinget," siger Konservatives finans- og forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.

Også finansordfører i Enhedslisten Pelle Dragsted føler sig "misinformeret" og kalder sagen "meget alvorlig":

"Det gør mig dybt bekymret, hvis der ovenikøbet er givet fejlagtige eller manipulerende informationer til Finansudvalget for at få de her indkøb hastet igennem," siger han.

SF vil tage sagen op i Finansudvalget.

"Vi fik meget tydeligt at vide, at det hastede, fordi tilbuddene udløb ved månedens udgang," siger partiets forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen.

Læs også

Fakta

Sagen kort

19. januar besluttede SVM-regeringen at donere Forsvarets 19 spritnye CAESAR-artillerisystemer direkte fra fabrikken i Frankrig til Ukraine, som Danmark ellers havde ventet længe på. Derfor opstod der et behov for at hasteanskaffe en erstatning.

Ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) blev der derfor indhentet tre forskellige tilbud. Et fra israelske Elbit Systems, et fra franske Nexter og et fra koreanske Hanwha.  

Forsvaret var allerede tilbage i 2015 interesseret i at købe artillerisystemet fra Elbit Systems, men dengang blokerede Radikale Venstre og SF for, at man handlede med Elbit Systems. Virksomheden er nemlig sortlistet af pensionsselskaber og investorer over hele verden og er blevet kritiseret for blandt andet at producere den ammunition, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden og i Gaza. 

Denne gang endte Danmark imidlertid med at købe både et ATMOS-artillerisystem og raketkastersystemet PULS fra Elbit Systems.

Det skete, som Altinget i februar kunne afdække, efter et ekstraordinært forløb, hvor Finansudvalget kun fik ganske få timer til at tage stilling til våbenindkøbet. Det fik hård kritik fra flere ordførere, der kaldte sagen for "fuldstændig uacceptabel" og "grotesk". Efterfølgende beklagede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen forløbet i et brev til Finansudvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Elo Rytter

Professor, Juridisk Fakultet, Københavns Universitet
cand.jur. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

Per Nikolaj Bukh

Professor, Aalborg University Business School, Aalborg Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991), ph.d. i driftsøkonomi (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00