Partier vil have udvidet redegørelse i våbensag

Radikale og Liberal Alliance vil have mere med, end Troels Lund Poulsen lægger op til, når Forsvaret skal redegøre for Ellemanns våbensag.

I januar besøgte Jakob Ellemann-Jensen Estland med medlemmer af forsvarsudvalget - heriblandt Carsten Bach (LA).
I januar besøgte Jakob Ellemann-Jensen Estland med medlemmer af forsvarsudvalget - heriblandt Carsten Bach (LA).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand FrederiksenSofie Ewertsen Nissen

Flere partier vil have en mere udførlig redegørelse af et omstridt milliardindkøb af israelsk artilleri, end fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har lagt op til.

Det fortæller Radikales Martin Lidegaard og Liberal Alliances Carsten Bach til Altinget.

Troels Lund Poulsen har sendt et oplæg til forsvarsordførerne og partilederne i den såkaldte Ukrainekreds, hvori der indgår et udkast til redegørelsens disposition.

Her foreslår den fungerende forsvarsminister, at der skal redegøres for baggrunden for anskaffelsen, markedsafdækning, tilbud og placering af ordre samt leveranceplan. 

Læs også

Mere omfattende redegørelse

Men det er altså ikke nok, lyder det fra Radikale Venstres politiske leder, Martin Lidegaard.

"Vi har dels bedt om at få en udførlig redegørelse for, hvilke tilbud og forespørgsler til andre udbydere der ligger til grund for de data, der blev videregivet til Folketinget i mundtlig og skriftlig form, og som udbyderne ikke mener, at de er blevet citeret korrekt for."

"Vores andet spørgsmål er, om der er nogen sammenhæng mellem det forlig, der blev indgået med Elbit i januar, og det nye indkøb af artilleri." 

Læs også

Også Liberal Alliances Carsten Bach ønsker tilføjelser til redegørelsen. Han bider mærke i, at det under punktet ’markedsafdækning’ ser ud til, at man kun har intention om at lave en redegørelse for dialogen med de to alternative leverandører – og altså ikke af dialogen med Elbit.

"Derfor har jeg gjort opmærksom på, at jeg har en forventning om, at man udarbejder en sammenlignelig oversigt over den dialog, der har været med alle tre potentielle leverandører. Det er min hovedanke ved udkastet," siger Carsten Bach.

Intet unormalt i selvundersøgelse

I oplægget fra Troels Lund Poulsen fremgår det, at det er Forsvaret selv, der skal stå for redegørelsen. Men selvom det kan lyde specielt, at det er Forsvarsministeriets Materiel – og Indkøbsstyrelse (FMI), der med hjælp fra Forsvarskommandoen skal undersøge sig selv, så er der altså intet unormalt i det.

Sådan lyder det fra Jesper Olsen, der er formand for Transparency International Danmark.

"Jeg mener godt, at Forsvaret selv kan stå for at udarbejde en redegørelse, der skal klarlægge forløbet. Danmarkshistorien er brolagt med ministerier, der har skullet det," siger Jesper Olsen og fortsætter:

"Men man skal måske lære af minksagen, hvor det også var regeringen selv, der stod for den første redegørelse. For hvis ikke den er fyldestgørende, kan vi pludselig stå i en situation, hvor det bliver nødvendigt med en større undersøgelse. Og det vil ikke være befordrende for tilliden." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00