Sådan vil Forsvaret undersøge sig selv i Ellemanns våbensag

Det bliver Forsvaret selv, der skal redegøre for, hvad der er op og ned i Danmarks milliardindkøb af israelsk artilleri.   

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand Frederiksen

Det er Forsvarsministeriets Materiel – og Indkøbsstyrelse (FMI), der med hjælp fra Forsvarskommandoen skal udarbejde en redegørelse af en omstridt sag om milliardindkøb af israelsk artilleri, som Altinget har oprullet. 

Det fremgår af et oplæg, som fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har sendt til forsvarsordførerne og partilederne i den såkaldte Ukrainekreds, som Altinget er i besiddelse af.  

I oplægget indgår et udkast til redegørelsens disposition, som ordførerne og partilederne har fået mulighed for at kommentere.  

Den fungerende forsvarsminister foreslår, at der skal redegøres for baggrunden for anskaffelsen, markedsafdækning, tilbud og placering af ordre samt leverenceplan.  

Derudover skal der udarbejdes en beskrivelse af den parlamentariske proces i sagen, hvori dialogen med Folketinget også skal afdækkes. 

Læs også

Tilbageholdte oplysninger 

Det er blandt andet dialogen med Folketinget, der har været rejst kritik af de seneste uger.  

Altinget har i en række artikler afdækket, at den nu sygemeldte vicestatsminister, forsvarsminister og Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, tilsyneladende flere gange har tilbageholdt og givet forkerte oplysninger til Folketinget i den såkaldte våbensag.

Læs også

Onsdag har Altinget – i samarbejde med 24syv – senest beskrevet, hvordan Israelske Elbit Systems opgav en retssag mod den danske stat tilbage i januar. Det skete, få dage før det kontroversielle våbenfirma fik en ordre på nyt artilleri og raketkastere til Danmark for 1,74 milliarder skattekroner.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00