Svært at få kampfly på besøg

STØJ: Det har vist sig at være svært at få et andet land til at sende et F-35 kampfly et smut til Danmark, så naboerne kan høre, hvor meget de nye danske kampfly kommer til at larme.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Gode venner låner ofte deres bil eller sommerhus ud til hinanden, og for mange naboer er det også naturligt at låne en kop sukker af hinanden. Men blandt selvstændige lande er der ikke den samme tradition for at låne kampfly ud til hinanden. Det kan Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse skrive under på. I mere end et halvt år har styrelsen således uden held forsøgt at få et land, der ligesom Danmark har købt de nye F-35-kampfly, til at indvilge i at sende et fly et smut forbi Danmark. Her skal det bruges til, at naboerne til den flyvestation, hvor de danske kampfly skal bo, kan høre, hvor meget flyene larmer og sammenligne med støjen fra de nuværende F-16-fly.

De første af Danmarks i alt 27 nye kampfly forventes først at lande på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland i marts 2023. Men allerede nu er Forsvaret i gang med at forberede flyvestationen på at kunne huse de nye fly. I den forbindelse er der opstået stor lokal debat om, hvorvidt F-35-flyene kommer til at larme mere eller mindre end de nuværende F-16-fly.

I forbindelse med et borgermøde i Vojens Hallen nær flyvestationen 1. marts i år annoncerede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at ministeriet arbejdede på at få et fremmed lands fly på besøg, så beboerne i området ved selvsyn kan se og høre flyet i aktion.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00