Debat

Bramsen: Danmark gør Nato stærkere. Nato gør Danmark stærkere

DEBAT: Danmark er ikke alene om at få kritik af Nato for vores forsvarsplanlægning. Og vi fik ikke den hårdeste kritik, påpeger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Trine Bramsen (S) på besøg i Grønland i august. Danmarks indsats netop der bliver ikke regnet med i Nato's forsvarsvurderinger, men det bør ændres, skriver forsvarsministeren.
Trine Bramsen (S) på besøg i Grønland i august. Danmarks indsats netop der bliver ikke regnet med i Nato's forsvarsvurderinger, men det bør ændres, skriver forsvarsministeren.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Bramsen (S)
Forsvarsminister

Nato er et stærkt og vigtigt fællesskab. Medlemslandene står sammen om ønsket om frihed, fred og demokrati. Vi står sammen om vores sikkerhed. 

Danmark bidrager i den grad også til Nato. Vi ligger i top, hvad angår indsættelser, når man ser på vores forsvars størrelse.

Danskerne bidrager med fjerdeflest kroner og øre per indbygger. Og vi løfter et stærkt ledelsesansvar rundt om i verden. Også i Arktis løfter vi et stort ansvar med stadig flere kapaciteter og investeringer. Et ansvar, som i den grad anerkendes af vores allierede – ikke mindst af USA.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Danmark får ikke hårdest kritik
Vi har næsten 2.800 medarbejdere indsat og på beredskab. 800 er udsendt til internationale operationer, heraf 500 i Nato-operationer og i den fremskudte tilstedeværelse i Estland. Hertil kommer styrker tilmeldt Nato's reaktionsstyrker. Og Danmark investerer i disse år massivt i nye kapaciteter, samtidig med at vi uddanner mere personel til at håndtere nyanskaffelserne. 

For nogle uger siden kom så Nato's vurdering af de nationale forsvarsplanlægninger. Som bare et af tre lande offentliggør Danmark Nato's vurdering. Det er klassificeret, hvilke lande der får kritik, og hvad den indeholder. Men jeg kan afsløre så meget, at Danmark ikke er ene om at få kritik for vores forsvarsplanlægning. Og vi er heller ikke blandt de lande, der får den hårdeste kritik.

Det vil i min optik ikke være klogt, hvis vi alene prioriterede vores indsats for at undgå kritik fra Nato. Vejen er derimod at være i dialog med Nato om opgørelsesmetoder.   

Trine Bramsen (S)
Forsvarsminister

Når det er sagt, er der for mig ingen tvivl om, at vi i fremtiden kommer til at styrke vores forsvar yderligere. Hvis trusselsbilledet udvikler sig, som det gør nu, stiller det store krav til vores sikkerhedspolitik. Men Danmark står ikke stille i dag. Vi er i fuld gang med at implementere et seksårigt forsvarsforlig – et forlig, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

NATO’s opgørelsesmetoder er bekymrende
I det nye år skal forligskredsen forhandle en ny stor aftale om styrkede kapaciteter i Arktis. En aftale til ikke mindre end 1,5 milliarder kroner. Ikke alle de kapaciteter, vi drøfter, tæller med i Nato’s opgørelser over forsvarsplanlægning. Dette selvom Nato har et stort fokus på netop Arktisområdet.

Derfor har jeg fra dansk side rejst bekymringen i Nato over den manglende anerkendelse af vores øgede indsats. Det vil i min optik ikke være klogt, hvis vi alene prioriterede vores indsats for at undgå kritik fra Nato. Vejen er derimod at være i dialog med Nato om opgørelsesmetoder.   

Det gælder også for så vidt angår rum- og cyberområdet. Begge områder er utvivlsomt vigtige for fremtidens sikkerhed. Men i lighed med de arktiske kapaciteter er disse prioriteringer endnu ikke fuldt ud afspejlet i Nato’s styrkemål. Det er i mine øjne ærgerligt, da det betyder, at lande som Danmark, der på disse områder er på forkant med udviklingen, kritiseres.

Nato er et fællesskab. Derfor skal vi løfte i flok. Derfor skal alle tage ansvar. Det gør Danmark. Og det skal vi fortsætte med at gøre. 

Dokumentation

TEMADEBAT: Bør Nato's kritik af Danmark få os til at gentænke forsvarspolitikken?

Danmark er ikke i stand til at forsvare sig selv militært eller bidrage tilstrækkeligt til Nato, lyder det i en ny rapport fra den transatlantiske forsvarsalliance. Det er især tre kapaciteter, som Nato tvivler på, at Danmark kan levere på. Det handler om opbygningen af en tung brigade på 4.000 mand, kapacitet til ubådsjagt og kapacitet til efterretningsindhentning med fly eller droner.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Har Nato ret? Er der grund til bekymring, og bør kritikken få Danmark til at gentænke vores forsvarspolitik og bruge flere penge på forsvaret? Eller er Nato's hårde kritik ”blot politik”, som forsvarsminister Trine Bramsen har givet udtryk for?”

Panelet er:

Trine Bramsen (S), forsvarsminister

Martin Lidegaard (R), forsvarsordfører

Niels Flemming Hansen (K), forsvarsordfører

Mikkel Vedby Rasmussen, professor, dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, KU

Peter Viggo Jakobsen, professor ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet

Lars Bangert Struwe, generalsekretær, Atlantsammenslutningen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00