Udsmidning af Tyrkiet kan gøre danske kampfly dyrere

DYRERE: Tyrkiet er nu blevet smidt ud af F-35-kampflyprojektet på grund af køb af et avanceret russisk luftforsvarssystem. Det kan få betydning for anskaffelsesprisen for de første 10 af Danmarks 27 nye F-35-kampfly.

De første 10 af Danmarks i alt 27 nye F-35-kampfly kan risikere at blive dyrere i anskaffelse end forventet, efter at Tyrkiet i sidste uge formelt blev smidt ud af F-35-projektet. Landet stod til at skulle modtage 100 eksemplarer af det avancerede kampfly, som en række lande med USA i spidsen og Danmark som en af de mindste deltagere sammen er ved at udvikle.

Udsmidningen af Tyrkiet sker på USA's initiativ, fordi Tyrkiet − på trods af gentagne advarsler fra USA − har anskaffet det russiske luftforsvarssystem S-400. Det vurderes at være en de største fremtidige trusler mod F-35. Og i USA's optik går det slet ikke at være både F-35-partner og bruger af det avancerede russiske S-400-system.

Med Tyrkiets exit står programmet med 100 fly, som der ikke på nuværende tidspunkt er aftagere til. Og det vil kunne mærkes.

Login