Udsmidning af Tyrkiet kan gøre danske kampfly dyrere

DYRERE: Tyrkiet er nu blevet smidt ud af F-35-kampflyprojektet på grund af køb af et avanceret russisk luftforsvarssystem. Det kan få betydning for anskaffelsesprisen for de første 10 af Danmarks 27 nye F-35-kampfly.

Foto: U.S. Air Force
Andreas Krog
Fakta
Løsningsmuligheder
Hvis Tyrkiet ikke ønsker at opgive anskaffelsen af S-400-luftforsvarssystemet, så er der flere mulige løsninger på bordet.

- Leveringen af F-35-flyene til Tyrkiet kan blive forsinket, indtil de russiske teknikere, som kommer til Tyrkiet for at installere S-400 og uddanne tyrkerne i at bruge det, er ude af landet igen.

- S-400-luftforsvarssystemet kan blive opereret af en multinational Nato-styrke med repræsentanter fra adskillige lande inklusive USA.

- Tyrkiet kan få forbud mod at anvende S-400, når de opererer med F-35.

- S-400 kan være frakoblet Nato's luftforsvarsradarer og F-35-flyenes computere, hvilket dog vil gøre det langt mindre effektivt.

- USA kan give Tyrkiet et nyt og bedre tilbud på de Patriot-missilsystemer, som Tyrkiet oprindeligt havde udset sig. Tyrkerne var dog ikke tilfredse med det amerikanske tilbud og vendte sig derfor mod Rusland og S-400-systemet.

- Tyrkiet kan give USA og Nato lov til at kigge nærmere på S-400-luftforsvarssystemet og computersystemerne bagved for bedre at forstå systemets egenskaber. Det kan bruges til at forbedre blandt andet F-35's evner over for S-400.

Kilde: Defensenews.com
Fakta
Derfor er S-400 et problem for F-35

Hvis S-400-systemets radarer er i stand til kontinuerligt at følge stealth-flyet F-35, når de to systemer opererer nær hinanden i Tyrkiet, så frygter USA, at de russiske teknikere, som bliver udstationeret i Tyrkiet for at hjælpe tyrkerne i gang med at bruge S-400, muligvis bedre kan identificere F-35-flyets radarsignatur og reducere fordelene ved flyets stealth-egenskaber.

Hvis computerne, som opererer S-400 og F-35, kobles sammen, så frygter USA, at F-35-flyets digitale fordele kan blive kompromitteret.

Hvis det tyrkiske S-400-luftforsvarssystem bliver koblet sammen med Nato's luftforsvarsradarer, så frygter amerikanerne, at russerne vil kunne få indblik i de systemer, som er designet til at bekæmpe S-400.

Kilde: Defensenews.com

De første 10 af Danmarks i alt 27 nye F-35-kampfly kan risikere at blive dyrere i anskaffelse end forventet, efter at Tyrkiet i sidste uge formelt blev smidt ud af F-35-projektet. Landet stod til at skulle modtage 100 eksemplarer af det avancerede kampfly, som en række lande med USA i spidsen og Danmark som en af de mindste deltagere sammen er ved at udvikle.

Udsmidningen af Tyrkiet sker på USA's initiativ, fordi Tyrkiet − på trods af gentagne advarsler fra USA − har anskaffet det russiske luftforsvarssystem S-400. Det vurderes at være en de største fremtidige trusler mod F-35. Og i USA's optik går det slet ikke at være både F-35-partner og bruger af det avancerede russiske S-400-system.

Med Tyrkiets exit står programmet med 100 fly, som der ikke på nuværende tidspunkt er aftagere til. Og det vil kunne mærkes.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024