Udsmidning af Tyrkiet kan gøre danske kampfly dyrere

DYRERE: Tyrkiet er nu blevet smidt ud af F-35-kampflyprojektet på grund af køb af et avanceret russisk luftforsvarssystem. Det kan få betydning for anskaffelsesprisen for de første 10 af Danmarks 27 nye F-35-kampfly.

Foto: U.S. Air Force
Andreas Krog
Fakta
Løsningsmuligheder
Hvis Tyrkiet ikke ønsker at opgive anskaffelsen af S-400-luftforsvarssystemet, så er der flere mulige løsninger på bordet.

- Leveringen af F-35-flyene til Tyrkiet kan blive forsinket, indtil de russiske teknikere, som kommer til Tyrkiet for at installere S-400 og uddanne tyrkerne i at bruge det, er ude af landet igen.

- S-400-luftforsvarssystemet kan blive opereret af en multinational Nato-styrke med repræsentanter fra adskillige lande inklusive USA.

- Tyrkiet kan få forbud mod at anvende S-400, når de opererer med F-35.

- S-400 kan være frakoblet Nato's luftforsvarsradarer og F-35-flyenes computere, hvilket dog vil gøre det langt mindre effektivt.

- USA kan give Tyrkiet et nyt og bedre tilbud på de Patriot-missilsystemer, som Tyrkiet oprindeligt havde udset sig. Tyrkerne var dog ikke tilfredse med det amerikanske tilbud og vendte sig derfor mod Rusland og S-400-systemet.

- Tyrkiet kan give USA og Nato lov til at kigge nærmere på S-400-luftforsvarssystemet og computersystemerne bagved for bedre at forstå systemets egenskaber. Det kan bruges til at forbedre blandt andet F-35's evner over for S-400.

Kilde: Defensenews.com
Fakta
Derfor er S-400 et problem for F-35

Hvis S-400-systemets radarer er i stand til kontinuerligt at følge stealth-flyet F-35, når de to systemer opererer nær hinanden i Tyrkiet, så frygter USA, at de russiske teknikere, som bliver udstationeret i Tyrkiet for at hjælpe tyrkerne i gang med at bruge S-400, muligvis bedre kan identificere F-35-flyets radarsignatur og reducere fordelene ved flyets stealth-egenskaber.

Hvis computerne, som opererer S-400 og F-35, kobles sammen, så frygter USA, at F-35-flyets digitale fordele kan blive kompromitteret.

Hvis det tyrkiske S-400-luftforsvarssystem bliver koblet sammen med Nato's luftforsvarsradarer, så frygter amerikanerne, at russerne vil kunne få indblik i de systemer, som er designet til at bekæmpe S-400.

Kilde: Defensenews.com

De første 10 af Danmarks i alt 27 nye F-35-kampfly kan risikere at blive dyrere i anskaffelse end forventet, efter at Tyrkiet i sidste uge formelt blev smidt ud af F-35-projektet. Landet stod til at skulle modtage 100 eksemplarer af det avancerede kampfly, som en række lande med USA i spidsen og Danmark som en af de mindste deltagere sammen er ved at udvikle.

Udsmidningen af Tyrkiet sker på USA's initiativ, fordi Tyrkiet − på trods af gentagne advarsler fra USA − har anskaffet det russiske luftforsvarssystem S-400. Det vurderes at være en de største fremtidige trusler mod F-35. Og i USA's optik går det slet ikke at være både F-35-partner og bruger af det avancerede russiske S-400-system.

Med Tyrkiets exit står programmet med 100 fly, som der ikke på nuværende tidspunkt er aftagere til. Og det vil kunne mærkes.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00