Debat

Dansk Erhverv: På kort sigt er atomkraft i Danmark et fatamorgana

Frem mod 2030 skal vi holde snuden i sporet og investere i vedvarende energi og energieffektive løsninger. Men atomkraft kan blive en mulighed på den lange bane, skriver Ulrich Bang.

Finnerne har brugt 18 år på en ny atomreaktor. Til sammenligning tager det to år at bygge en havvindmøllepark og det halve, hvis vindmøllerne står på land, når planlægning og godkendelser er i hus, skriver Ulrich Bang.
Finnerne har brugt 18 år på en ny atomreaktor. Til sammenligning tager det to år at bygge en havvindmøllepark og det halve, hvis vindmøllerne står på land, når planlægning og godkendelser er i hus, skriver Ulrich Bang.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Ulrich Bang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Dansk Erhverv er vi vilde med innovation og udvikling af nye teknologier. Særligt de grønne.

Alle, der har stået på et atomkraftværk i drift, kan genkalde sig den stille summen og nærmest intense elektricitet, der er i luften.

Det er fascinerende. I hvert fald for mig. Jeg husker stadig, da jeg tilbage i 2011 var på besøg på det finske a-kraftværk Olkiluoto 2. Det var, og er, dybt fascinerende.     

Tilbage i 2011 var de godt i gang med den nye reaktor Olkiluoto 3. Projektet blev påbegyndt i 2005 og skulle oprindeligt være færdigt i 2009. Men forsinkelser på forsinkelser på forsinkelser betød, at det først stod færdigt og klar til fuld drift i 2023. 18 år efter projektstart.

Det er desværre ofte det billede, vi ser, når nye europæiske atomkraftværker bygges.

Ambitionerne er der, men byggetiden er langsom, og derfor er det ikke en fornuftig løsning på en vedvarende, grøn energikilde på kort sigt.

Læs også

Atomkraft på langt sigt 

I dag banker klimaforandringerne bogstaveligt talt på døren. Det er en udfordring, der kræver handling nu.

Vores energiafhængighed af kul, gas og olie fra blandt andet Rusland er en udfordring, der kræver handling nu og ikke om 18 år.   

I en dansk sammenhæng handler det om at skrue op for energieffektiviteten og ikke mindst udbygning med meget mere vedvarende energi som sol og vind på land og til havs. 

Det tager to år at bygge en havvindmøllepark og det halve, hvis vindmøllerne står på land, når planlægning og godkendelser er i hus.  

Lad os åbne op for udvikling af alle nye grønne løsninger – også dem, som først kan spille en rolle om 10 og 20 år, når vi forhåbentlig for længst har et 100 procent dansk grønt energisystem.

Ulrich Bang
Underdirektør, Dansk Erhverv

Det er ikke bare de hurtigste løsninger. Vedvarende energi er også de billigste løsninger i Danmark.

Selv når vi tager højde for, at der er behov for fleksibilitet i elsystemet og back-up-kapacitet. Vi kender ikke priserne på nye a-kraftværker, men forsinkelserne på Olkiluoto 3 har resulteret i en prisstigning i anlægsfasen fra lige omkring 22 milliarder kroner til knap 82 milliarder kroner.

Skal vi så helt glemme a-kraft?

Nej, bestemt ikke. Der er i den grad brug for alle teknologier og løsninger og nye typer reaktorer – små modulerer reaktorer fra eksempelvis Seaborg og Copenhagen Atomics er blot nogle af de lovende nye teknologier.  

Det er teknologier, som kan være markant billigere end Olkiluoto 3, Hinkely Point C i England eller Flamandville 3 i Frankrig. Det kan være teknologier, som kan installeres langt hurtigere, end den teknologi vi kender i dag.  

Så lad os åbne op for udvikling af alle nye grønne løsninger – også dem, som først kan spille en rolle om 10 og 20 år, når vi forhåbentlig for længst har et 100 procent dansk grønt energisystem.   

Men på kort sigt frem mod 2030 skal vi holde snuden i sporet og investere i vedvarende energi og energieffektive løsninger, som kan opfylde vores klimamål inden 2030 på en økonomisk ansvarlig måde, der samtidig skaber grøn vækst og arbejdspladser i Danmark.

Den grønne omstilling haster for meget til at lade være.

Temadebat

Skal Danmark følge Sverige trop på atomkraften?

Den svenske regering har meldt ud, at de med et nyt lovforslag vil øge antallet af atomkraftværker i landet. Målet er at imødekomme landets stigende behov for strømdækning. 

Men hvad har det at betydning for os i Danmark, at svenskerne planlægger at opruste på atomkraftværker og energien derfra?

Det spørger Altinget Energi og Forsyning om i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrich Bang

Underdirektør, Dansk Erhverv, markedschef for klima, energi og miljø, Dansk Erhverv, medlem, Rådet for Energieffektiv Omstilling, Klimarådets Dialogforum, rådgivningsgruppemedlem, KU Science
cand.techn.soc. (RUC 2000)

0:000:00