Debat

Danske Halmleverandører: Nej, halm som biomasse skader ikke klimaet

Det er forkert at påstå, at der produceres klimaskadeligt CO2 fra afbrændingen af halm som biomasse, skriver Erik Engholm Poulsen.

Vi er ikke enige i præmissen om, at der produceres klimaskadeligt CO2 fra anvendelse af vores halm, skriver Erik Engholm Poulsen.
Vi er ikke enige i præmissen om, at der produceres klimaskadeligt CO2 fra anvendelse af vores halm, skriver Erik Engholm Poulsen.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Erik Engholm Poulsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Embedsmand Catherine Skak Nielsen skriver 4. oktober i Altinget Forsyning, at ”ved afbrænding af biomasse (som træ og halm) producerer vi CO2 fuldstændig som ved afbrænding af olie, kul og gas, som vi prøver at udfase”

Derfor bliver vi som halmproducenter nødt til at hoppe ud af traktorens førerhus og komme med en bemærkning fra de nyhøstede marker.

For det har da ingen hold i virkeligheden.

Halm opsamler CO2

Når vi som halmleverandører sælger halm til kraftvarmeværker, så er det et biprodukt fra produktion af kerner til fødevarer og foder. Så halmen er ikke vokset op for at skabe energi, men har i året inden afbrænding til el og varme opsamlet CO2 fra luften, som så udledes igen ved forbrændingen.

Halmen er ikke vokset op for at skabe energi, men har i året inden afbrænding til el og varme opsamlet CO2 fra luften, som så udledes igen ved forbrændingen.

Erik Engholm Poulsen
Formand, Danske Halmleverandører

Og ”samme” CO2 opsamles igen på marken året efter i en ny afgrøde. Så at sammenligne dette med afbrænding af fossile kilder, hvor den udledte CO2 har ligget gemt i jorden i millioner af år, er helt hen i skoven.

Halm har den nemme cyklus med CO2, da der er en årlig cyklus. Men fra landbrugsarealet leveres også eksempelvis flerårige energiafgrøder, der har en tre til 15 års cyklus. Mange er dertil skovejere, hvor cyklus i skoven er på cirka 80 til 100 år og derfor langt fra millioner af år.

Samtidig er det vigtigt at huske, at fra de danske skove er der primært tale om et restprodukt fra enten produktion af gavntræ eller fra udtynding af eksempelvis ammetræer, som er nødvendige til sikring af træ til fremtidens tømmer.

Udfas ikke biomassen

Når der udelukkende ses på anvendelse af biomasse til el, så skal vi have embedsmanden lidt højere op i helikopteren. For når der etableres arealer med eksempelvis flerårige energiafgrøder, så har det stor betydning i arbejdet med yderligere reduktion i udvaskningen af kvælstof til for eksempel vores fjorde.

Der er minimal jordbearbejdning og derved reduktion i klimagasudledning herfra, og samme arealer dyrkes samtidigt med meget lavt til ingen brug af pesticider.

Så når embedsmanden fra Bygningsstyrelsen skriver, at ”alle kommuner bør i løbet af 2022 præsentere en plan for, hvordan deres fjernvarmesystem kan videreføres uden at producere CO2”, så er vi enige i, at det er godt med planer for den grønne omstilling. Men ikke at det skal være så specifikt et krav, at det handler om udfasning af el-produktion fra biomasse.

For vi er ikke enige i præmissen om, at der produceres klimaskadeligt CO2 fra anvendelse af vores halm.

Lad nu de nye teknologier komme frem, inden vi lukker for de gamle, og derved fjerner grundlaget for en hel særlig logistikbranche, der er førende i verden.

Erik Engholm Poulsen
Formand, Danske Halmleverandører

Grundlaget kan tabes

I Danske Halmleverandører har vi i mange år arbejdet i retning af og i dialog med flere forskellige teknologier, der ser halm som et værdifuldt produkt til forskellige bioraffineringsteknologier. Så den afbrænding, som er i dag, forventes at være en teknologi, som skal købe halmen i konkurrence med nye teknologier, der skaber merværdi af halmen.

Men denne forcering af lukning af forbrændingsanlæg duer ikke, da det kan lukke halmbranchen, inden de nye teknologier er klar til at tage over.

Lad nu de nye teknologier komme frem, inden vi lukker for de gamle, og derved fjerner grundlaget for en hel særlig logistikbranche, der er førende i verden. Det kan hurtigt tabes.

Vi har set, at Catherine Skak Nielsen starter med at tale om importeret biomasse, som er træ, da import af halm udelukkende er lidt halmpiller. Men vi reagerer, da der inkluderes halm i listen over biomasser.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Catherine Skak Nielsen

Programleder, Bygningsstyrelsen
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00