Debat

Direktør: Sådan sikres innovation i forsyningssektoren

DEBAT: Lederskab, eksterne krav og adgang til kapital kan sikre innovation i forsyningssektoren, skriver direktør Jesper Daugaard. Det er centrale elementer, hvis vi skal udvikle dansk forsyning og sikre vores styrkeposition på området. 

Kamstrup har identificeret tre faktorer, der i høj grad er afgørende for innovation i forsyningssektoren: lederskab, eksterne krav og adgang til kapital.
Kamstrup har identificeret tre faktorer, der i høj grad er afgørende for innovation i forsyningssektoren: lederskab, eksterne krav og adgang til kapital.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Daugaard
Global marketingdirektør, Kamstrup

Med stigende eksport af clean-tech og en dansk styrkeposition bør der ikke være nogen debat om, hvorvidt vi skal udvikle dansk forsyning og sikre innovation. Valutaindtjening, skatter og arbejdspladser inden for dette område er allerede i dag en milliardgevinst for det danske samfund, og en fordobling af dansk clean-tech-eksport er realistisk.

Spørgsmålet er, hvorvidt ejerskabet er en forudsætning for den hastighed, hvormed vi udvikler dansk forsyning – og dermed dansk clean-tech. I takt med at andre lande investerer milliarder i at udbygge deres clean-tech-knowhow, er vores opgave nemlig ikke blot at holde kadencen, men at accelerere hurtigere.

Baseret på vores samarbejde med forsyningsselskaber verden over har vi identificeret tre faktorer, der i høj grad er afgørende for innovation i forsyningssektoren: lederskab, eksterne krav og adgang til kapital.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Ingen garanti for god ledelse
Forbruger- eller kommunalt ejede selskaber er ikke i sig selv en garanti for god ledelse. De har typisk en anden værdianskuelse end privatejede forsyningsselskaber, der uden for Danmark har vist, at en underinvestering i infrastruktur og produktionskapacitet har givet gode nøgletal i en kort årrække, men på længere sigt er blevet et dyrt bekendtskab for forbrugerne.

Fokus på hvad der tjener byen, borgerne og nærsamfundet bedst, er ikke et entydigt spørgsmål om varmeregningens størrelse, men også (som overborgmesteren i Frankfurt påpegede) et spørgsmål om at gøre byen mere attraktiv at bo i og flytte til.

Baseret på vores samarbejde med forsyningsselskaber verden over har vi identificeret tre faktorer, der i høj grad er afgørende for innovation i forsyningssektoren: lederskab, eksterne krav og adgang til kapital.  

Jesper Daugaard
Global marketingdirektør, Kamstrup

Her er luftkvaliteten i centrum en sikker, stabil forsyning og det samlede omkostningsniveau afvejet i forhold til et øget skattegrundlag fra flere borgere. En optimering, der kan være svær at sikre i en privatejet struktur.

Eksterne krav
Eksterne krav kan skabes ved at konkurrenceudsætte eller gennem regulering. Begge dele kan skabe innovation. Netop gennem ambitiøs national regulering har Danmark bevist, at vi kan finde løsninger, der kan sikre stabil, bæredygtig og billig forsyning, når reguleringen har et hensigtsmæssigt langsigtet perspektiv.

Digitaliseringen er et godt eksempel på, at kommunalt og forbrugerejede selskaber har investeret i løsninger uden på forhånd at kende den samlede effekt. I dag har en analyse af ti af landets mest innovative vand- og varmeforsyninger vist, at en merinvestering på 60 kroner per forbruger per år giver en gennemsnitlig gevinst på 683 kroner per forbruger per år – og et kendt potentiale på over 2.000 kroner.

Hvis reguleringen sikrer, at en forsyning motiveres til at have en ambitiøs tilgang til, hvordan den vil sikre stabil, bæredygtig og billig forsyning til sine borgere, vil dette understøtte dansk teknologis udvikling til glæde for både borgerne og dansk eksport.

Adgang til kapital
Adgang til kapital bedres i disse år i flere udviklingslande, og Ghana er et godt eksempel på, at også andre nationer kan tage et teknologisk spring fremad og blive innovationsleder i deres region.

Værdien ved at optimere forsyningen i udlandet giver nogle ekstremt gode muligheder for at skabe afkast til privat kapital, men kun den bedste kan vinde de store udbud. I Danmark kan vi ikke sikre samme afkast, når vandtabet eksempelvis reduceres fra 10 procent til 6 procent, men det er netop vores evne til omkostningseffektivt at optimere til et højere niveau, der kan garantere vores førerposition og danske arbejdspladser.

Uanset ejerstruktur vil lederskab, regulering og adgang til kapital være afgørende for udviklingen af dansk forsyning og dermed innovation inden for dansk clean-tech. Fokus på at sikre disse tre elementer vil have et meget stort potentiale i en tid, hvor digitaliseringen for alvor tager fart.

...

Læs mere her og her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Daugaard

Nordisk chef, Kamstrup, bestyrelsesmedlem, MUPD
kandidat i ledelse

0:000:00