Debat

Dansk Energi: Den danske model skal udvikles – ikke afvikles

DEBAT: Det danske elsystem blev i 2017 kåret til verdens bedste og det med god grund. Den danske model har nemlig bidraget til et forsyningssystem, der skaber værdi for borgerne ved at levere en stabil strømforsyning, mener Lars Aagaard fra Dansk Energi. 

Vi skal bygge videre på den danske model – og gøre den stærkere, mener Lars Aagaard.
Vi skal bygge videre på den danske model – og gøre den stærkere, mener Lars Aagaard.Foto: Dansk Energi
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Aagaard
Administrerende direktør, Dansk Energi

Danmark har en meget lang og dybt rodfæstet tradition for, at fællesskabet er kraftigt involveret i vores energisektor. På fjernvarmeområdet dominerer kommuner og andelsejet. Inden for el dominerer andelsejet, og staten er dominerende aktionær i Ørsted. Infrastrukturen er således ikke bare naglet fysisk til dansk muld. Danskerne er medejere direkte og indirekte.

Det danske elsystem blev i 2017 kåret til verdens bedste og med god grund. Den danske elforsyningssikkerhed er tårnhøj. Engrosmarkedsprisen for el er lav. Den hårde konkurrence i detailmarkedet har drevet priserne ned, hvilket ses ved, at dækningsbidraget for elhandlere i Danmark ligger langt under det europæiske gennemsnit.

Nettet er drevet effektivt, hvilket anerkendes i regeringens forsyningsstrategi – og det kan aflæses i Danmarks gode placering i europæiske statistikker over prisen på at få leveret el. Og på toppen af alt det bliver elsystemet bare grønnere og grønnere for hver dag, der går. Så danskerne har allerede i dag grøn el til en meget lav pris før afgifter.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den danske model skal gøres endnu stærkere
Den danske model har født energikoncerner, der ikke blot ønsker at skabe værdi til den danske befolkning ved at levere en stabil strømforsyning ud til husstande og virksomheder, der hver ejer en del af selskaberne. De skaber den værdi, deres ejere, det vil sige kunderne/andelshaverne, efterspørger.

Det gælder i dag, når selskaberne foretager kommercielle investeringer i at opføre vindmøller eller solceller og derigennem bidrager til Danmarks grønne omstilling. Og det gør sig gældende, når ejerne tager ansvar for, at yderområder får mulighed for at få hurtigt internet gennem investeringer i at udrulle fibernet.

Den danske model har vist sit værd. Det skal vi glæde os over og bygge fremtiden på. For selvfølgelig vil fremtiden byde på nye udfordringer, og energisektoren vil forandre sig.

Lars Aagaard
Direktør, Dansk Energi

Den danske model har vist sit værd. Det skal vi glæde os over og bygge fremtiden på. For selvfølgelig vil fremtiden byde på nye udfordringer, og energisektoren vil forandre sig. Selskaber vil blive lagt sammen. El og varme vil nogle steder blive helt integreret med andre forsyninger. Nye forretningsområder som for eksempel fjernkøling og vedvarende energi vil vokse. Andre forsvinder.

Vi skal bygge videre på den danske model – og gøre den stærkere. Vi skal fastholde et kraftigt engagement fra fællesskabet i vores energisektor. Vi skal udvikle en regulering, hvor lokale ønsker også betyder noget. Hvor beslutningerne træffes decentralt frem for centralt. Vi skal udfordre og stille krav til selskaberne. Reguleringen sikrer i dag loft over indtjening, og god regulering skal animere selskaberne til at drive effektiviteten fremad. Vi skal sikre, at investeringerne går i retning af grøn omstilling.

Udvikling, ikke afvikling
Energisektoren skal være sit ansvar bevidst. Kravet om effektivitet har betydet, at de klassiske bittesmå forsyningsvirksomheder er lagt sammen til energikoncerner, hvor nogle har flere hundrede tusinde andelshavere og flere forretninger under samme tag, fordi andelshaverne ønsker det. 

Det øger helt berettiget forventningen om, at rammerne for at sikre aktiv ejerinddragelse, de rette kompetencer og en øget transparens om værdiskabelse er på plads. Og det kan vi som branche blive bedre til, og vi vil arbejde for den.

Dansk Energis EjerForbrugerforum offentliggjorde inden jul anbefalinger til god selskabsledelse i forbrugerejede energikoncerner. Anbefalingerne baserer sig blandt andet på anbefalinger for god selskabsledelse i børsnoterede selskaber og anbefalingerne for erhvervsdrivende fonde, og formålet er at bibringe den ønskede transparens om strategier og værdiskabelse og styrke det aktive ejerskab.

Anbefalingerne har fået rosende ord med på vejen af blandt andre energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), energiordførere, Forbrugerrådet TÆNK og af eksperter i god selskabsledelse. Det takker vi for.

De forbrugerejede energikoncerner skal nu aktivt forholde sig til alle anbefalingerne og tydeligt begrunde, hvis der er anbefalinger, de vælger ikke at følge. Det er et vigtigt bidrag til at udvikle den danske model – for den skal udvikles – ikke afvikles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00