KommuneKredit: Vi sikrer lige lånemuligheder for hele Danmark

DEBAT: En konkurrenceudsat forsyningssektor kan betyde, at selskaber i velstillede områder af landet kan få lån, mens andre ikke kan. Derved kan der opstå behov for offentlig lokal støtte, skriver adm. direktør i KommuneKredit, Jens Lundager.

Af Jens Lundager
Adm. direktør i KommuneKredit

Lad mig starte med at slå fast, at KommuneKredit ikke har en holdning til fremtidens indretning af forsyningssektoren.

Siden 1899 har KommuneKredit bygget på den gode danske model, at når vi går sammen i en forening og hæfter solidarisk, så er fællesskabet stærkere. Vi er alene til for medlemmerne – kommuner og regioner – og vi tilbyder omkostningseffektiv finansiering på lige vilkår til lokalsamfundene på tværs af landet indenfor de udstukne rammer.

Ingen grund til dyre banklån
Men når det er sagt, så kan det undre, at det fremføres i debatten om forsyningssektoren, at lån i KommuneKredit er et problem. At det kan føre til fejl- eller overinvesteringer i forsyningssektoren, fordi KommuneKredit yder lån til meget lave udlånsrenter, og fordi en privat bank ikke efterprøver investeringen.

Det er vanskeligt at se, hvad problemet er ved lave renter, men er der tale om en reel bekymring, kan man regulere sig ud af det. Man kan for eksempel fra regeringens side pålægge kommunerne og de kommunale selskaber at anvende en højere kalkulationsrente, når investering i forsyningssektoren og den bagvedliggende kommunegaranti skal besluttes.

Hvis der træffes beslutning om investeringen på trods af den højere kalkulationsrente og under hensyn til andre betydende antagelser om for eksempel de fremtidige affaldsmængder, så er der imidlertid ingen grund til at tvinge forsyningsselskabet til rent faktisk at optage de dyrere lån i banken, så borgerne skal betale mere for selskabets ydelser.

Risikerer behov for offentlig lokal støtte 
En bank er samtidig ikke et værn mod over- eller fejlinvesteringer. Det ved vi godt fra vores egen økonomi, at det er ikke sådan, en bank fungerer. Banken er ikke optaget af, om du eksempelvis har behov for et ekstra badeværelse i dit hus eller et omfangsdræn, eller om det er en fejlinvestering fra din side.

Den er interesseret i, om du er kreditværdig, hvilket i alt sin enkelthed betyder, om du har penge til at tilbagebetale lånet inklusive renter. Har du penge, eller har du udsigt til at få det, så kan du låne i banken, hvis ikke – så må du gå.

Hvis forsyningssektoren konkurrenceudsættes, kan det føre til, at selskaberne ikke kan låne i KommuneKredit på grund af statsstøtteregler, men i stedet må søge privat finansiering. Så kan forsyningsselskaber i velstillede områder af landet få lån, mens andre steder - må man formode – får et nej eller en meget høj rente. Derved kan der opstå behov for offentlig lokal støtte.

KommuneKredit er forsyningssikkerhed
Men det er det, KommuneKredit kan i dag. Foreningen er non-profit, og den solidariske hæftelse betyder, at alle kommuner – rig som fattig – hæfter for hinanden - ”en for alle og alle for en”.

Udlån baseres på den demokratiske proces. For det første om der er tale om låneformål, som Folketinget eller ministeren har givet tilladelse til – og som holder sig inden for statsstøttereglerne. For det andet om der lokalt er demokratisk opbakning til at støtte projektet, dels ved beslutning i forsyningsselskabets bestyrelse, og dels ved beslutning om kommunegaranti fra kommunalbestyrelsen.

Er det tilfældet, så yder KommuneKredit lån – og altid på samme vilkår til alle. KommuneKredit er forsyningssikkerhed af finansiering til lokalsamfundene - uanset postnummer - og altid til lavest mulige omkostninger.

Forrige artikel Dansk Affaldsforening: Ingen KommuneKredit vil koste milliarder Dansk Affaldsforening: Ingen KommuneKredit vil koste milliarder Næste artikel Ny debat: Farvel til KommuneKredit? Ny debat: Farvel til KommuneKredit?
 • Anmeld

  Amanda Clark · trustfundfinaceservice@gmail.com

  Lan

  Jeg heter Amanda Clark fra Ohio, jeg lovet å dele vitnesbyrdet om de gir meg lånet jeg ba om fra dem, etter å ha søkt etter lån fra ulike organisasjoner, banker og lånefirmaer, var jeg så ødelagt og deprimert, så jeg bare rullet gjennom Internett og jeg var så heldig å finne dette lånet selskapet og jeg ba om lån innen bare 48 timer etter å ha gitt alt de trengte for å verifisere om jeg skulle betale tilbake lånet de ga meg $ 70,000.00 og jeg skulle begynne å betale tilbake lånet i 9 måneders tid Trust Fund Finance Service er det beste lånevirksomheten noensinne ..... jeg vil slippe deres e-postkontakt nedenfor jeg anbefaler dem til deg. E-post :trustfundfinaceservice@gmail.com

 • Anmeld

  Derek Douglas · lån

  Leder du efter et presserende lån?

  Hej


  Leder du efter et presserende lån? Jeg har en god nyhed for dig! Vi tilbyder lån fra $ 1000 til $ 50 millioner til 2% rente pr. År.
  Vi tilbyder lån til forretningsudvikling, personlige lån, auto lån osv.

  Vi er certificerede, troværdige, pålidelige, effektive, hurtige og dynamiske.

    Hvis interesseret kontakt os på:

  Email: easyloanfirm2020@gmail.com
  WhatsApp: +14062845321


  Hilsen
  Derek Douglas
  easyloanfirm2020@gmail.com