Ny nordisk temadebat om fremtidens energisystemer i Skandinavien: Venner eller fjender?

Midt i energikriser og den grønne omstilling står Danmark, Norge og Sverige alle overfor store udfordringer på energi- og forsyningsområdet. Kan et styrket samarbejde i regionen være vejen frem, eller tjenes landene bedst ved at kigge indad? Det inviterer Altinget til temadebat om på tværs af hele Skandinavien. 

Foto: Martin Sylvest, Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Caroline BoasJohanna AlskogElisabeth BergskaugAnton Säll

De skandinaviske lande står, som mange andre lande, med den store udfordring, at skulle omstille deres energisystemer og forsyningskilder til en bæredygtig fremtid. Med accelerationen af klimaændringerne og Ruslands invasion af Ukraine er behovet kun blevet mere presserende.

Med øje for de politiske målsætninger, som Danmark, Norge og Sverige hver især har sat sig inden for vedvarende energi og særligt vindenergi, bør der i højere grad spørges ind til, hvorvidt et øget samarbejde på tværs af de skandinaviske lande kan optimere indfrielsen af målene.

Med udgangspunkt i den fælles historie, som Skandinavien deler, kunne der meget vel også ligge fælles løsninger for de udfordringer, som energi- og forsyningsaktørerne står med i disse tider. Men selvom opskaleringen af vedvarende energikilder er i fuld fremgang og højt prioriteret i hele Skandinavien, så har Danmark, Norge og Sverige stadig sine forskelligheder i form af ressourcer og strategier for den grønne omstilling. Hvor hav- og landvind tjener Danmark godt, så er Norge rig på gas og vandkraft, og Sverige gør brug af biobrændsel og atomkraft. 

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00