Debat

Norsk energiorganisation: Vi har behov for løsninger til lagring af brint

De nordiske lande står overfor tre kerneopgaver i omstillingen til vedvarende energi, hvor særligt infrastrukturen omkring anvendelsen af brint i transportsektoren er væsentligt at løse, skriver Åslaug Haga, formand for Fornybar Norge. 

Infrastrukturen omkring brint skal forbedres, så de nordiske lande på sigt kan lagre mere af den type energi, skriver Åslaug Hauge. 
Infrastrukturen omkring brint skal forbedres, så de nordiske lande på sigt kan lagre mere af den type energi, skriver Åslaug Hauge. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Åslaug Marie Haga
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 1993 blev en hjørnesten i det nordiske energisamarbejde etableret, da verdens første internationale elbørs Nord Pool blev grundlagt. Det var Norge, der lagde for, men de øvrige nordiske lande gjorde os hurtigt selskab. 

Nord Pool er stadig den dag i dag en væsentlig faktor i at sikre befolkningen i de nordiske lande en bæredygtig og sikker energiforsyning. 

Elektricitet er nemlig en begrænset ressource og en grundlæggende vare, som alle har brug for. Det er måske ikke intuitivt, at det er egnet til børshandel, men systemet gør et nøglejob.

Det er et fintmasket system, der giver vigtige prissignaler om forholdet mellem produktion og forbrug.

Nordisk temadebat

Fremtidens energisystemer i Skandinavien: Venner eller fjender?

Midt i energikriser og den grønne omstilling står Danmark, Norge og Sverige alle overfor store udfordringer på energi- og forsyningsområdet.

Kan et styrket samarbejde i regionen være vejen frem, eller tjenes landene bedst ved at kigge indad? Det inviterer Altinget til temadebat om på tværs af hele Skandinavien. 

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

For det første bidrager det til at sikre, at der til enhver tid produceres lige så meget elektricitet, som der forbruges. Højere priser end normalt fortæller os, at det nu er klogt at spare på strømmen. 

Prisen fortæller også virksomheder med fleksibel energiproduktion, om de skal producere i dag eller på et senere tidspunkt. For det andet indikerer høje priser over tid, at der er behov for nye investeringer i produktionen. Det er et vigtigt signal til energiselskaberne, der overvejer, hvor meget ny produktion de skal udvikle.

På den måde bidrager Nord Pool til effektiv ressourceudnyttelse og til investeringer i ny energi i takt med samfundets behov, både til klimaindsats, industri og almindeligt forbrug. Forudsætningen er naturligvis, at politikken fremmer de rette rammebetingelser for investeringer eksempelvis gennem korrekt indretning af skattesatser og licensprocedurer.

Ikke mindst er Nord Pool en åben markedsplads, hvor alle, der ønsker det, kan tjekke pris og bud for både producenter og forbrugere.

Prissignaler på børsen hjælper

De høje elpriser, vi har set på det seneste, har udfordret manges tillid til elmarkedet. Det er forståeligt, men det er vigtigt at huske de grundlæggende årsager.

Det handler primært om Putins drosling af gasforsyninger til Europa og tørke, der reducerede energiproduktionen fra vandkraft og atomkraft. Øget produktion af vedvarende energi kombineret med energieffektivitet er vejen til lavere elpriser.

Nord Pool spiller en vigtig rolle i denne henseende gennem de prissignaler, der sendes af børsen. Som vi ved, er der ikke megen hjælp i at skyde budbringeren af dårlige nyheder.

Tre kerneopgaver 

De nordiske landes banebrydende samarbejde på elmarkedet skal snarere give inspiration til mere interaktion og læring af hinanden. Landene har blandt andet ambitiøse nationale mål for omstillingen til vedvarende energi. Groft sagt kan den energiomstilling, vi står overfor, opsummeres i tre opgaver, der skal løses:

  • Produktionen af vedvarende energi øges og brugen af fossil energi skal udfases.
  • Der er brug for et bedre elnet, der sikrer, at strømmen flyder derhen, hvor der er brug for den på et givent tidspunkt.
  • Der skal vedtages forskellige løsninger for fleksibelt strømforbrug for at undgå de største spidsbelastninger. Derudover er der behov for løsninger til lagring af energi, såsom batterier og brint.

Vores samfund ligner hinanden nok til, at progressive energipolitikker, der fungerer for nogle af os, bør fungere for alle.

Åslaug Hauge
Formand, Fornybar Norge

Den bedste opskrift på at opnå dette er yderligere samarbejde mellem de nordiske lande. Det kunne omfatte udvikling af infrastruktur til anvendelse af brint i transportsektoren eller et elnet, der fremmer havvind.

Det kan også handle om, at landene bliver inspireret af hinanden og lærer af forskellige løsninger, der sætter fart på udviklingen af vedvarende energi. Vores samfund ligner hinanden nok til, at progressive energipolitikker, der fungerer for nogle af os, bør fungere for alle.

Det opnåede vi med elmarkedet for 30 år siden. Nu skal vi stå sammen igen, så vi kan gennemføre energiomstillingen så smertefrit som muligt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Åslaug Marie Haga

Admin. direktør, Fornybar Norge
cand.mag. sociologi, statskundskab og historie (Oslo, Uni.)

0:000:00