Debat

By & Havn: Private investorer skal sikre et aktivt byliv ved Asger Jorns Allé i Ørestad Syd

Et aktivt byliv ved Asger Jorns Allé i Ørestad Syd kræver, at private investorer opkøber stueetagerne i boligprojektet Generationernes Træhus, hvor stueetagerne både skal rumme publikumsorienterede serviceerhverv samt fællesarealer til de almene boliger, skriver By & Havns administrerende direktør, Anne Skovbro.

Stueetagerne i Generationernes Træhus i Ørestad Syd skal igennem private investorer udlægges til både butikker, caféer og fællesarealer, skriver By & Havns administrerende direktør, Anne Skovbro.
Stueetagerne i Generationernes Træhus i Ørestad Syd skal igennem private investorer udlægges til både butikker, caféer og fællesarealer, skriver By & Havns administrerende direktør, Anne Skovbro.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Anne Skovbro
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der har været bekymring for, om aktive stueetager i det nye almene boligprojekt, Generationernes Træhus i Ørestad Syd, vil medføre færre almene boliger, og bystrøget på Asgers Jorns Allé ikke bliver rammen om et aktivt byliv i Ørestad Syd.

Stueetagerne langs Asgers Jorns Allé skal sammen med det byrum, der skal anlægges på nordsiden og Byens Hus, være med til at danne rammen for en lokal fælles gade med byliv.

Langs hele sydsiden af gaden er stueetagerne bygget og udlagt til udadvendte formål som butikker og cafeer, institutioner og beboerlokaler, og livet begynder at komme. Nu skal vi i gang med at få nordsiden af gaden færdig. Og vi er godt i gang.

Flere ressourcer end Nordhavn
På Asger Jorns Allé er der en klar strategi for, hvordan vi aktiverer gaden og fællesskabet ved blandt andet at støtte byggeriet af det fælles beboerhus, Byens Hus, som kommer til at ligge for enden af Asger Jorns Allé.

I fremtiden vil Byens Hus være med til at skabe liv og rammerne for mange rekreative muligheder i Ørestad Syd.

Byens Hus får også en café, og vi forventer at investere flere ressourcer på Asger Jorns Allé end for eksempel i byrummene ved Århusgadekvarteret i Nordhavn.

Og i takt med, at byggerierne langs den nordlige del af Asger Jorns Allé bliver færdigbygget, vil vi etablere pladser og byrum med fokus på fællesskab og bevægelse.

Der forventes i de kommende år at blive solgt og bygget på de sidste grunde langs nordsiden, hvilket betyder cirka 2.600 kvadratmeter mere til aktive funktioner, herunder publikumsorienterede serviceerhverv.

Projektet vil dermed opfylde lokalplanens bestemmelser om aktive stueetager, uden at det vil reducere antallet af almene boliger.

Anne Skovbro
Administrerende direktør, By & Havn

Almene boliger og aktive stueetager kan gå hånd i hånd
Vi forstår godt, at der er bekymring for, om det almene boligprojekt Generationernes Træhus betyder, at der kommer færre butikker eller liv i stueetagerne.

Efter den lokale debat, der har været, arbejder den almene bygherre, 3B, ihærdigt på at finde en privat investor, som vil købe 567 kvadratmeter af bygningens stueetage til publikumsorienterede serviceerhverv.

I By & Havn har vi løbende haft en tæt dialog med 3B og presset på for, at det skal lykkes for dem - og seneste melding er, at de er i rigtig god dialog med en mulig investor.

Hvis det lykkes, så vil det betyde, at bygningen både får publikumsorienterede serviceerhverv via en privat investor samtidig med, at en anden del af stueetagen udlægges til fællesarealer, som byttebørs, værksteder, hjemmearbejdspladser og lignende.

Projektet vil dermed opfylde lokalplanens bestemmelser om aktive stueetager, uden at det vil reducere antallet af almene boliger.

Politisk har man også nu godkendt en indstilling om at gå videre med Generationernes Træhus, på den forudsætning, at 3B kan leve op til lokalplanens krav. Det er vi glade for.

Vi vil fortsætte dialogen om udviklingen af Ørestad Syd og de mange rekreative tiltag, vi fortsat skal udvikle i området.

Anne Skovbro
Administrerende direktør, By & Havn

By & Havn går i front for almene boliger
Når By & Havn udvikler bydele, gør vi det selvfølgelig ud fra de plankrav, der er stillet af kommunen.

Og der indgår, at der skal bygges almene boliger, så der er plads til alle i København. Det skal vi levere på, og det gør vi.

Således er halvdelen af alle nytilkomne almene boliger i København siden 2000 og frem til 2018 bygget på By & Havns arealer. Faktisk er 19 procent af alle boliger i Ørestad almene boliger, og i fremtiden vil vi bygge 25 procent almene boliger i Fælledby og på Stejlepladsen i Sydhavnen.

I By & Havn går vi i front for almene boliger, og opførelsen går i flere tilfælde foran opførelsen af de private boliger – til modsætning fra de fleste private udviklingsområder i København.

I By & Havn har vi løbende været i dialog med beboerne i Ørestad om udviklingen af Asger Jorns Allé. Deres bekymring har indgået i vores dialog med 3B.

Vi vil fortsætte dialogen om udviklingen af Ørestad Syd og de mange rekreative tiltag, vi fortsat skal udvikle i området.

Og så vil vi selvfølgelig holde ekstra øje med, at de almene og private bygherrer også husker at løfte deres del af ansvaret, når det gælder udviklingen af et levende og rigt byliv.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Skovbro

Adm. direktør, By & Havn
civilingeniør (Aalborg Uni. 1995), ph.d. i arkitektur og design (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00