Debat

Brøndby IF: Vores nye aftalekompleks kan sikre dansk fodbold i fremtiden. Vi håber, at andre følger med

Fanafdelingen i Brøndby IF skal søndag stemme om en aftale, som er et nybrud i måden, hvorpå fans og ejere forpligter sig til hinanden på. Det kan sikre fremtiden for dansk fodbold, skriver Lars B. Petersen og Claus Bjørn Billehøj.

Aftalen er et udtryk for en demokratisering af fans på et helt andet niveau end før set i dansk fodbold. Det må være fremtiden,&nbsp;skriver&nbsp;Lars B. Petersen og Claus Bjørn Billehøj.<br>
Aftalen er et udtryk for en demokratisering af fans på et helt andet niveau end før set i dansk fodbold. Det må være fremtiden, skriver Lars B. Petersen og Claus Bjørn Billehøj.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På søndag sker der noget i dansk fodbold, der aldrig er sket før. Det er ikke en vigtig kamp eller en stor stjerne, der skriver kontrakt eller en ny sponsoraftale, der sætter rekorder.

Det er noget helt andet. Noget som varsler en ny fremtid for, hvordan dansk fodbold er organiseret, og som vi håber kan være med til at skitsere en ny og bæredygtig fremtid for dansk fodbold.

Der er ekstraordinær generalforsamling blandt de cirka 2.200 medlemmer af Fanafdelingen i Brøndby. De skal stemme ja eller nej til et aftalekompleks, som over de sidste mange måneder er forhandlet mellem Fanafdelingen og Brøndbys nye ejere, den internationale kapitalfond Global Football Holdings.

Aftalen, der skal stemmes om – også refereret til som ’Værdiaftalen’ – er kommet i stand, fordi Brøndbys fans er lykkedes med, bredt på tværs af hele fanmiljøet, at samles i netværksorganisationen Fanafdelingen.

Stemmes aftalen hjem, repræsenterer den et nybrud i måden, hvorpå fans og ejerne af den professionelle del af Brøndby forpligter sig til hinanden på.

Lars B. Petersen og Claus Bjørn Billehøj
Hhv. formand, Fanafdelingen, Brøndby IF og fanrepræsentant, Brøndby IF’s bestyrelse

Og på den måde har hele forhandlingen og den aftale, der skal stemmes om, et solidt fodaftryk fra fans, der afspejler bredden i fanmiljøet. Det er altså et udtryk for en organisering og en demokratisering af fans på et helt andet niveau end før set i dansk fodbold. Det må være fremtiden.

Stemmes aftalen hjem, repræsenterer den et nybrud i måden, hvorpå fans og ejerne af den professionelle del af Brøndby forpligter sig til hinanden på.

At den er ny, både i form og indhold, har også været baggrunden for, at det har været vanskeligt at komme hertil. Både for fans og for klub er det nyt græs, vi betræder.

Der findes os bekendt ikke lignende aftaler, som på samme måde sikrer rettigheder og principper, hvorfor aftalen rummer større perspektiver end blot vores fodboldklub og fællesskab i Brøndby. Det må være et nybrud i dansk fodbold, og vi håber, at de ansvarlige ledere i dansk fodbold følger med.

Vi håber, at de ansvarlige ledere i dansk fodbold følger med

Lars B. Petersen og Claus Bjørn Billehøj
Hhv. formand, Fanafdelingen, Brøndby IF og fanrepræsentant, Brøndby IF’s bestyrelse

Tid til at tænke nyt

Der sker store ting i fodbolden i disse år. Masser af udenlandsk kapital kommer ind i sporten, og vi ser oftere og oftere, at det sker i form af kapitalfonde, der har ejer-interesser i en række fodboldklubber på samme tid.

I yderste konsekvens kan det skabe tvivl om den unikke integritet af de enkelte klubber og dermed angribe selve fodboldens natur, som vi kender den specielt i Europa og dertil også den kobling, der i Danmark er mellem professionel fodbold, en foreningstradition og frivilligt arbejde af både trænere i klubberne og fans.

Men uanset formen på ejerskabet har de sidste år vist os, at fodbold uden fans er en fattig udgave af fodbolden, hvad angår fællesskabet, oplevelsen og også forretningen. I sjældne tilfælde kan ejere også være fans, tæt forbundet med klubben og lokalområdet. Men det bliver sjældnere og sjældnere.

Læs også

Og derfor kalder det på nye forpligtende samarbejdsformer mellem fans og klub for dermed at sikre, at selve sjælen i en given klub kan beskyttes og bevares, og den langsigtede udvikling af klubben kan sikres – uanset det givne ejerskab. Det må være i alles interesse. I hvert fald klubber og ligaen som sådan.

Ved det seneste ejerskifte i Brøndby er ovenstående blevet aktualiseret. Men i realiteten har det allerede ramt flere andre danske klubber, hvor problemstillingen præcis er den samme.

Og lytter man til UEFA og andre, så vil det kun blive endnu mere udtalt i fremtiden. Så tiden er inde til at tænke nyt. Tiden er inde til at forpligte fans og klubejere på en ny måde.

Det er en klar opgave for DBU, Divisionsforeningen og måske også Christiansborg. Hvis ikke nogen snart tager fat i denne opgave og skaber rammerne for fremtiden, kan vi risikere at stå et rigtigt dårligt sted inden for de kommende år.

Oliepenge eller kinesiske mafiosoer

Alt andet lige skal det tackles på tre plan; lokalt i den enkelte klub, nationalt og internationalt. Den aftale, vi skal stemme om, er vores bedste forsøg på at løse det lokalt, og dermed vise en vej frem for Brøndby IF.

Selve sjælen i en given klub kan beskyttes og bevares, og den langsigtede udvikling af klubben kan sikres – uanset det givne ejerskab. Det må være i alles interesse.

Lars B. Petersen og Claus Bjørn Billehøj
Hhv. formand, Fanafdelingen, Brøndby IF og fanrepræsentant, Brøndby IF’s bestyrelse

Vi stemmer selv ja – fordi vi tror, det er det bedste for Brøndby for nuværende, men også fordi vi tror dansk fodbold har brug for den.

Og det bringer os til den nationale indsats. I dag er der allerede en godkendelsesprocedure via Divisionsforeningen, som sorterer de ’værste’ typer ejerskab fra.

Men upåagtet denne gode start, så oplever vi, at det er rent klondike, og at den enkelte klub og dens fans står alene, når investorerne kommer rullende ind.

Cirkulære 21 fra Divisionsforeningen sikrer det absolutte minimum og forhindrer, at Saudi Arabien eller en mafioso fra Kina køber klubberne.

Det er fint. Men hvad er egentlig ambitionen på sigt?

Hvad mener DBU og Divisionsforeningen? Hvad mener Christiansborg? Og hvad mener fans af andre klubber egentlig?

Internationalt set har UEFA allerede fokus på situationen og udtrykker begyndende bekymring om, hvad kapitalfond-ejerstrukturen kan betyde for fodboldens integritet på sigt. Og der er ingen tvivl om, at de skal på banen, da alle kampe ikke kan tages på lokalt plan ved den enkelte fodboldklub.

Et skridt ind i fremtiden

Samlet set er der behov for flere ting, for at vi – og her menes alle parter i dansk fodbold – kan komme videre.

Til at starte med, et styrket samarbejde og dialog mellem danske fodboldfans om dette tema, herunder fælles kompetenceudvikling og deling af viden og indsigter mellem fans i forhold til organisering og jura med videre. Det kunne være et oplagt initiativ fra Divisionsforeningen at sikre dette.

Nationalt er der behov for en fælles ambition frem mod 2040 for ejerskab i danske divisionsklubber – gerne formuleret i et samarbejde mellem fans, klubber, Divisionsforeningen og DBU.

Læs også

Den fælles ambition skal understøttes af reel regulering, dels fra Divisionsforeningen, dels politisk og gerne indeholdende krav om fanrepræsentation i klubbernes bestyrelser eventuelt via en model, som vi kender fra Brøndby IF med en samlende Fanafdeling.

Men først og fremmest er der behov for, at Fanafdelingens medlemmer på søndag tager stilling til vores ’lokale’ aftale. Den er vores ydmyge bud på en vej frem.

Vi glæder os til søndag, hvor vi sammen med rigtig mange Brøndbyfans tager et skridt ind i fremtiden. Vi håber, at andre følger med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00