Debat

Landbrug & Fødevarer: Sådan bør en klimaplan for landbruget se ud

Fødevaresektoren kan blive en grøn vækstmotor, der leverer klimavenlige produkter og teknologier til Danmark og resten af verden. Det kræver en grundlæggende anerkendelse af, at vi skal investere i at udvikle dansk fødevareproduktion – ikke afvikle den, skriver Niels Peter Nørring.

Landbrug & Fødevarer arbejder med en ambitiøs plan for fødevaresektoren. Det forudsætter en grundlæggende anerkendelse af, at vi skal investere i at udvikle dansk fødevareproduktion – ikke afvikle den danske produktion, skriver Niels Peter Nørring.
Landbrug & Fødevarer arbejder med en ambitiøs plan for fødevaresektoren. Det forudsætter en grundlæggende anerkendelse af, at vi skal investere i at udvikle dansk fødevareproduktion – ikke afvikle den danske produktion, skriver Niels Peter Nørring.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Niels Peter Nørring
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaudfordringerne er – sammen med et stigende pres på naturen og et øget fødevarebehov mod 2050 – blandt vor tids største globale udfordringer. 

Fra fødevare- og landbrugssektoren vil vi gerne bidrage konstruktivt til målsætningen om en 70 procents reduktion af Danmarks samlede klimaudledninger i 2030 og levere de klimaeffektive produkter, teknologi og knowhow, der virkelig vil kunne gøre den afgørende forskel globalt. 

Tema

Klimaplan for landbruget
Regeringen har droppet at komme med sit eget udspil til en klimaplan for landbruget og forhandler nu med Folketingets partier om en aftale. 

Regeringen skal dog ikke snydes for forslag til, hvordan et udspil kan se ud. Derfor inviterer vi aktører og politikere til at give deres bud på et klimaudspil på landbrugsområdet. 

Panelet er:

  • Anders Kronborg (S), fødevareordfører
  • Signe Munk (SF), klimaordfører
  • René Christensen (DF), formand for Miljø- og Fødevareudvalget
  • Peder Hvelplund (EL), klimaordfører
  • Torsten Gejl (ALT), klimaordfører
  • Jørgen E. Olesen, professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi på  Aarhus Universitet
  • Christian Ege, Leif Bach Jørgensen og Annika Lund Gade, Rådet for Grøn Omstilling
  • Niels Peter Nørring, klimadirektør for Landbrug & Fødevarer
  • Klimarådet

    Alle Folketingets partier har fået mulighed for at deltage.

Derfor glæder det mig, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) har inviteret til inddragelse og dialog i forbindelse med klimaforhandlingerne, så vi fik mulighed for at præsentere løsninger, der både reducerer klimaudledningen, men samtidig sikrer et bæredygtigt dansk landbrug fremover. 

Landbrug & Fødevarer arbejder med en ambitiøs plan for fødevaresektoren. Det forudsætter en grundlæggende anerkendelse af, at vi skal investere i at udvikle dansk fødevareproduktion – ikke afvikle den danske produktion. Vi skal både handle her og nu – og så skal vi investere i forskning og udvikling af de grønne løsninger, der skal bane

Klimavenlig fødevareproduktion. 
Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren har med udgangspunkt heri udarbejdet et idékatalog, der består af i alt 24 klimatiltag, som vurderes at være mest hensigtsmæssigt til at reducere klimagasudledninger frem mod 2030.

Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren ét af de partnerskaber, der har potentiale til at levere ét af de største bidrag i ton til regeringens målsætninger. 

Niels Peter Nørring
Klimadirektør, Landbrug & Fødevarer

Tiltagene kan reducere klimagasudledningerne fra sektoren med 62 procent i 2030, når man sammenligner med 1990. Det svarer til en reduktion på hele 12,6 millioner ton i 2030 (i forhold til 1990). Dermed er Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren ét af de partnerskaber, der har potentiale til at levere ét af de største bidrag i ton til regeringens målsætninger. 

Partnerskabet har ikke kun fokus på udvikling af produktionen, men også på at anvise klimatiltag i forhold til forbrugeradfærd, kostråd og madspild, da disse elementer har en betydelig klimaeffekt. Derudover har partnerskabet identificeret et antal danske forskningstiltag, der yderligere kan reducere udledningerne på 72 procent på længere sigt.

Foregangsland for klimaløsninger
Indsatsen skal i første omgang ske med udgangspunkt i støtte til kendte virkemidler med dokumenteret effekt. Dernæst skal der fokuseres målrettet på forskning samt udvikling og modning af teknologi. 

På den korte bane skal vi prioritere udtagning af lavbundsjorde fra landbrugsproduktion, modernisering af stalde, så man kan praktisere hyppig gylleudslusning og gylleforsuring, eller udvikling af græsprotein, samt kostråd, forbrugeradfærd og reducering af madspild. 

På længere sigt har vi gennem forskning og udvikling mange spændende løsninger på vej, blandt andet foderløsninger som stoffet X, skyclean-teknologien, biofilte til staldene, planteforædling og udvikling af tilsætningsstoffer, der kan reducere udledningen fra gyllen og arealerne. 

Med disse tiltag er fødevare- og landbrugssektoren, i samspil med samfundet, klar til at løfte udfordringen om en 70 procents reduktion af Danmarks samlede klimaudledninger i 2030 og gøre Danmark et foregangsland inden for klimaløsninger. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00