Om  
Steffen Smidt

Tidligere topdiplomat og generaldirektør i EU-Kommissionen Steffen Smidt er død

Mangeårig diplomat og generaldirektør ved EU-Kommissionen Steffen Smidt er død 78 år gammel.

Steffen Smidt i sin tid som generaldirektør i EU-Kommissionen (arkivfoto fra 1995).
Steffen Smidt i sin tid som generaldirektør i EU-Kommissionen (arkivfoto fra 1995).Foto: Erik Luntang/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Den tidligere ambassadør og generaldirektør i EU-Kommissionen Steffen Smidt er død 78 år gammel.

Efter Steffen Smidt blev kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet i 1973 startede en lang karriere i diplomatiets tjeneste både i Danmark og udlandet.

Han var han blandt andet ambassadesekretær ved Danmarks Faste Repræsentation ved EF i Bruxelles, ministersekretær for udenrigsministeren, ambassaderåd ved Den Faste Repræsentation i Bruxelles og ambassaderåd ved Danmarks FN-mission i New York.

Siden blev han vicegeneraldirektør ved EU-Kommissionen, og fra 1993 til 2003 sad han på posten som generaldirektør ved EU-Kommissionen.

I sin tid som generaldirektør var Steffen Smidt blandt andet leder af optagelsesforhandlingerne med Sverige, Østrig og Finland.

Læs også

En "umenneskelig" opgave
Efter sin tid ved Kommissionen blev Steffen Smidt i 2003 ansat som EU-rådgiver i Udenrigsministeriet, og fra 2006 til 2007 var han ambassadør for Danmark ved OECD og Unesco i Paris.

Op til FN's klimakonference COP 15 i 2009 måtte Steffen Smidt træde til fra Udenrigsministeriet, hvor han var rådgiver på klimaområdet, da afdelingschef i Klima- og Energiministeriet Thomas Becker fratrådte sin stilling og dermed også som chefforhandler for daværende klimaminister Connie Hedegaard.

"Den opgave, Steffen Smidt står over for, er intet mindre end umenneskelig," lød det i et portræt i Mandag Morgen fra 2009 om håndteringen af COP 15:

"Vigtige egenskaber er evnen til at holde fokus, pondus som mødeleder, faglig respekt og evnen til at tænke fremad og se, hvor kompromiserne kan ligge. De egenskaber besidder Steffen Smidt i imponerende grad."

Året efter klimakonferencen i København blev Steffen Smidt dansk FN-ambassadør i Geneve fra 2010 til 2013 og efterfølgende WTO-ambassadør indtil 2014, hvorefter han var tilknyttet som rådgiver.

I 2005 blev Smidt udnævnt som adjungeret professor på handelshøjskolen CBS i København.

Steffen Smidt var gift med forhenværende ambassadør i Helsinki, protokolchef og hofdame Jette Nordam.

Begravelsen finder sted i Sankt Ansgars Kirke i Bredgade i København onsdag 13. marts klokken 12.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Smidt

Fhv. generaldirektør, EU-Kommissionen, diplomat, særlig rådgiver, WTO, fhv. ambassadør, Den faste FN-repræsentation i Genève
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00