Wammen ville skrive "danmarkshistorie" med klimamål for offentlige indkøb. Men det skete aldrig - og nu stiger CO2-udledningen

I 2020 ville finansminister Nicolai Wammen gøre Danmark til det første land i verden med et klimamål for offentlige indkøb. Det skete aldrig, og siden er udledningen fra indkøbene steget markant. Det får kritik fra Klimarådet, erhvervslivet og Concito.

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede sammen med KL og Danske Regioner i oktober 2020 en strategi for mere grønne offentlige indkøb med en plan om at indføre et "ambitiøst" reduktionsmål for de flere hundrede milliarder kroner, den offentlige sektor køber ind for hvert år.<br>
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede sammen med KL og Danske Regioner i oktober 2020 en strategi for mere grønne offentlige indkøb med en plan om at indføre et "ambitiøst" reduktionsmål for de flere hundrede milliarder kroner, den offentlige sektor køber ind for hvert år.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Et nyt "ambitiøst" reduktionsmål for CO2-besparelser på offentlige indkøb var en central del af den tidligeres S-regerings plan for at anvende skattekronerne mere klimavenligt.

Men planen blev aldrig ført ud i livet, og i stedet for mindre CO2-udledningen er udviklingen gået den modsatte vej.

Siden 2019 er klimaaftrykket fra regioner, kommuner og statens indkøb steget med 12 procent, så det i 2021 nåede op på 16 millioner tons.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00