Regeringen udskyder klimamål for offentlige indkøb

Tiden er løbet fra regeringens ambition om at præsentere klare mål for, hvor meget klimabelastningen fra de hundredvis af milliarder kroner offentlige indkøb skal reduceres. Det må vente til næste år. Brandærgerligt, lyder det fra DI.

Bindende reduktionsmål for CO2-udledningen på de mange milliarder kroner store offentlige indkøb stod centralt, da regeringen præsenterede sin strategi for grønne offentlige indkøb i oktober 2020.
Bindende reduktionsmål for CO2-udledningen på de mange milliarder kroner store offentlige indkøb stod centralt, da regeringen præsenterede sin strategi for grønne offentlige indkøb i oktober 2020.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det blev alligevel ikke i 2021, at regeringen leverede på et helt centralt element i den strategi for grønne offentlige indkøb, finansmister Nicolai Wammen (S) præsenterede sidste efterår.

Introduktionen af et bindende reduktionsmål for de offentlige indkøb klimaaftryk skulle ifølge strategien være med til at sikre en ”markant” CO2-reduktion.

De endelige måltal lovede regeringen at komme med inden udgange af 2021. Men det har man nu opgivet, skriver Finansministeriets Økonomistyrelse i en mail til Altinget.

”Økonomistyrelsen kan oplyse, at arbejdet med reduktionsmålet forventes færdiggjort i starten af det nye år. Herefter vil det blive offentliggjort. Der er ikke fastlagt en dato herfor,” skriver styrelsen.

Det er ikke muligt for styrelsen at komme en dato nærmere på nuværende tidspunkt.

Dårlig nyt for erhvervslivet

Den samlede offentlige sektor køber hvert år ind for et trecifret milliardbeløb. Det beløb dækker alt lige fra printerpapir og kantinemad til strømmen i stikkontakterne og varmen i radiatorerne på landets rådhuse, skoler og hospitaler.

Ifølge regeringens strategi for grønne indkøb, vil Danmark blive et af de første lande i verden til at introducere et reduktionsmål for de offentlige indkøb.

Men fordi det er en yderst kompliceret affære at gøre den samlede klimabelastning af de mangeartede indkøb op, så har regeringen skullet bruge hele 2021 på at finde ud af, hvordan det kunne ske i praksis, og hvor høje ambitionerne skal være.

Hos DI kalder branchedirektør Jakob Scharff det ”brandærgerligt,” at regeringen endnu ikke har leveret på sit løfte.

”Der er virkelig brug for, at der kommer fart på den grønne omstilling. Virksomhederne har løsningerne og vil gerne invester mere. Vi venter utålmodigt i startblokke, så enhver forsinkelse er dårligt nyt,” siger Jakob Scharff.

Samlet set har Finansministeriet opgjort udslippet fra de offentlige indkøb til omkring 12 millioner ton co2 om året. Her af kommer cirka halvdelen fra den kommunale sektor, mens regionernes og statens udledninger opgøres til henholdsvis 2,7 og 3,4 millioner ton.  

Kommuner frygter reduktionsmål

Regeringen har ikke sagt mere, end at målet er at opnå en ”markant” reduktion.

Mens både erhvervslivets side og flere miljø- og klimaorganisationer støtter op om egentligt bindende reduktionsmål, så er man noget mere skeptisk fra ikke mindst KL’s side.

 "Vi er enige i målet om at reducere klimapåvirkningen. Men vi er optaget, at kommunerne får frihed til at forfølge ambitionerne, og at det ikke sker med bindende mål for de forskellige områder for kommunerne," sagde KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) i forbindelse med præsentationen af regeringens strategi for grønne indkøb.

Udover indførelsen af reduktionsmål for de grønne indkøb består strategi af 28 andre tiltag. Herunder ikke mindst et meget omdiskuteret forslag om kødfrie dage i de statslige kantiner, som dog hurtigt blev fejet af bordet.

Med til historien om de offentlige indkøbs klimaaftryk hører, at otte af de 12 milliarder ton CO2 vurderes at blive udledt uden for Danmarks grænser. Og det der tæller med i det danske 2030-klimamål er derfor ’kun’ de sidste fire millioner ton.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00