Debat

Danmark skal satse mere på vækst i storbyerne

DEBATPANEL: Hvis Danmark skal klare sig i den internationale konkurrence, skal vi fokusere mere på vækst i byerne og deres oplande. Det mener Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, der foreslår en by- og oplandsstrategi.
Researcher på portalerne Altinget | Forskning & Innovation, Altinget | By & Bolig samt Altinget | Transport. Studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Bundsgaard
Borgmester, Aarhus

De funktionelle byregioner har afgørende betydning for landets udvikling og vækst. Derfor er der brug for at skærpe fokus på dem. Budskabet fra landets seks største byer er, at der på lige fod med strategier for hovedstaden og landdistrikterne, skal udarbejdes en by- og oplandsstrategi.

Den internationale konkurrence mellem vækstregioner og byområder skærpes. Landegrænser får fortsat mindre betydning, og byregionernes rolle vokser.

Men selv de største danske byer er små i konkurrencen med internationale byer. Derfor er det afgørende, at vi udvikler og forandrer os, hvis vi fremadrettet skal kunne spille med i den internationale "bysuperliga", som er præget af konkurrenter, som spiller mere målrettet, offensivt og med hurtige omstillinger, og i øvrigt er meget større end os. Vi skal stille med et stærkere hold.

Fakta
Altinget | By & Boligs debatpanel diskuterer, hvad strømningen fra land til by betyder for byudviklingen i de større danske byer. Fokus er på, hvilke udfordringer byerne står over for, og hvordan disse skal håndteres politisk.

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Det er derfor nødvendigt at udvikle sammenhængende byer og oplande på tværs af administrative by- og regionsgrænser. Disse sammenhængende byer og oplande, som også betegnes funktionelle byregioner, skal sammen med oplandet sikre, at der er tilstrækkelig kritisk masse, befolkningsmæssigt, erhvervsmæssigt mv., til at styrke områdets nationale og internationale konkurrenceevne og gennemslagskraft. 

Det er budskabet i et oplæg som jeg – sammen med borgmestrene i København, Odense, Aalborg, Randers og Esbjerg – for nylig har sendt til regeringen. Vores mål er at få regeringen til at udarbejde en strategi for de store byer og deres oplande.

Selvom de danske storbyer klarer sig bedre end deres regioner, viser sammenligning med andre europæiske storbyer imidlertid, at vi i Danmark skal arbejde endnu hårdere, hvis vi fremadrettet skal gøre os gældende i den internationale konkurrence.

Jacob Bundsgaard
Borgmester for Aarhus

Vækst kender ikke til kommunegrænser
Et tilbageblik på væksten i danske kommuner i de sidste seks år viser, at det er de største byer, der tiltrækker flest indbyggere. Prognoser for befolkningstilvæksten i det næste årti indikerer, at denne udvikling fortsætter. Tal for vækst i BNP, beskæftigelse og antal arbejdspladser viser desuden, at også her er storbyerne foran, og har generelt en højere vækst end regionerne generelt.

Væksten sker imidlertid ikke alene inden for kommunegrænsen, men også i storbyernes oplande. Kortlægninger af pendlingsmønstre og lokalisering af arbejdspladser illustrerer, hvordan danskernes liv foregår på tværs af kommunegrænser, centreret omkring landets største byer. Og førnævnte kortlægninger af befolkningstilvæksten viser, at også storbyernes oplande oplever positiv befolkningstilvækst, fordi storbyerne trækker oplandene med op.

Tilsammen udgør storbyen og dens opland dermed en funktionel byregion, som tegner et mere præcist billede af byens sammenhæng. Det er i disse funktionelle byregioner, at der primært skabes økonomisk vækst, og det er der brug for at understøtte. 

Hovedstaden og de store byer
Internationale studier viser, at selvom hovedstæder tegner sig for en markant andel af BNP, så bidrager også de næststørste byer med en stor andel. 

Hovedstæder spiller naturligvis en helt særlig rolle i den internationale konkurrence, og derfor skal København løbende udvikles til at konkurrere på det globale marked. Det er imidlertid afgørende for vores globale konkurrenceevne og attraktivitet, at også landets øvrige større byer udvikler sig som regionale og nationale vækstcentre.

Selvom de danske storbyer klarer sig bedre end deres regioner, viser sammenligning med andre europæiske storbyer imidlertid, at vi i Danmark skal arbejde endnu hårdere, hvis vi fremadrettet skal gøre os gældende i den internationale konkurrence. Sammenlignet med byer som Stockholm, München, Berlin og Hamborg, rangerer København-Malmø området lavt, med negativ udvikling i BNP pr. indbygger og beskæftigelse i perioden 2011-2012. 

Brug for at rette fokus mod vækstpotentialet
Budskabet i vores oplæg til regeringen er derfor, at de store byer er Danmarks vækstlokomotiver, og at de store byer trækker deres oplande med op.

Derfor er der brug for, at vækstfremmeinitiativer primært koncentreres dér, hvor potentialet for beskæftigelse og økonomisk vækst er størst. Det er nødvendigt for at sikre, at Danmark også fremadrettet kan gøre sig gældende i den knivskarpe internationale konkurrence. Det sker bedst ved at rette fokus mod de funktionelle byområder forankret i landets største byer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00