Det store flertal søger fattighjælp

SÆRTILSKUD: Borgmestrene flokkes om millionpuljer, som egentlig er tiltænkt de særligt fattige kommuner. I år har to ud af tre kommuner søgt om fattighjælp fra puljerne, der aldrig har været større. "Det kan da være, de vil give os en million eller fem," lyder det fra Allerød.
Der er hård kommunal kamp om at få fingrene i særpulje-millionerne, som egentlig er tiltænkt de fattige få. To ud af tre borgmestre gør forsøget.
Der er hård kommunal kamp om at få fingrene i særpulje-millionerne, som egentlig er tiltænkt de fattige få. To ud af tre borgmestre gør forsøget.Foto: Statistikservice.dk

Kommuner som Vallensbæk, der reelt ikke har behov for det ... de fik! Og så søger vi da også. Det kan da være, de vil give os en million eller fem

Erik Lund (K)
Borgmester, Allerød
Fakta

§16-puljen: Tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner
Størstedelen af tilskuddet fordeles af Økonomi- og Indenrigsministeriet på baggrund af konkrete ansøgninger. En del af tilskuddet anvendes dog til kommuner, som indgår en flerårig udviklingsaftale med ministeriet - f.eks. Bornholm, Lolland og Langeland.

Tilskuddet gives ud fra en række kriterier bl.a. faldende befolkningstal, høje udgifter til forsørgelse, lav likviditet, høj skat og lave anlægsudgifter. Klik her og se alle kriterierne.

Pengene kommer fra bloktilskuddet.

§19-puljen: Tilskud til kommuner i hovedstadsområdet med særlige økonomiske problemer
Fordeles efter samme principper som §16-puljen. Her kommer pengene dog fra kommunerne selv, som betaler 0,07 procent af beskatningsgrundlaget ind til puljen.

Furesø Kommune modtager hvert år et særligt tilskud på omkring 50 mio. kr. herfra som følge af kommunalreformens "tvangsægteskab" mellem Værløse og Farum Kommune.

Det store flertal af borgmestre forsøger at få fingrene i pengepuljer, der egentlig er tiltænkt fåtallet af særligt trængte kommuner.

I år har hele 69 borgmestre lagt billet ind på særpuljerne, der med en størrelse på 800 mio. kr. aldrig har indeholdt flere penge end i år. I alt er der i år givet 24 tilskud - det højeste antal siden kommunalreformen, viser en opgørelse som Økonomi- og Indenrigsministeriet har foretaget for Altinget | Kommunal.

"Særpuljerne kan afværge et egentlig sammenbrud, hvor kommuner bliver sat under administration. Men de kan også få en betydelig negativ effekt, fordi det kan svække kommunernes opmærksomhed på, at de altså bliver nødt til at holde orden i deres økonomi," siger Henrik Christoffersen, forskningschef hos CEPOS, ekstern lektor i offentlig udgiftspolitik ved Københavns Universitet og tidligere mangeårig forskningsleder hos Anvendt Kommunalforskning.

Henrik Christoffersen har gransket, hvilke kommuner der sidste år endte med at modtage støtte fra særpuljerne. Han konkluderer, at modtagerne enten er pressede pga. stigende sociale udgifter eller har problemer med at styre deres økonomi, hvilket viser sig i form af budgetoverskridelser og lavvande i kassebeholdningen.

0:000:00