Økonomichefer splittede om moderniseringsmilliarder

RUNDSPØRGE: Kommunernes økonomiansvarlige er delt på spørgsmålet om at indhøste deres kommunes andel af de 12 milliarder kroner, regeringen vil modernisere den offentlige sektor for. Et flertal er dog ikke i tvivl.
Det er langt fra alle kommunernes økonomiansvarlige, der mener, at deres kommune kan levere de effektiviseringer, regeringen forventer.
Det er langt fra alle kommunernes økonomiansvarlige, der mener, at deres kommune kan levere de effektiviseringer, regeringen forventer.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Det er ikke nemt, og der ligger ikke guld på gaden. Men det skal være en ambition, og det skal være realistisk, at vi kan produktivitetsforøge og effektivisere vores organisation i hvert fald svarende til én procent om året.

Henrik Nielsen
Økonomichef i Gribskov Kommune
Fakta

Om rundspørgen

Epinion har på vegne af FOA foretaget en rundspørge til de økonomiansvarlige i landets kommuner.

72 økonomichefer og -direktører har svaret på følgende spørgsmål:

- Regeringen har lagt op til, at den offentlige sektor skal modernisere for 12 mia.kr. frem til 2020.  Forventer du, at jeres kommune vil kunne gennemføre effektiviseringer svarende til jeres andel af disse 12 mia.kr.?

Svarfordeling:

  • Ja: 44 (61 pct.)
  • Nej: 13 (18 pct.)
  • Ved Ikke  15 (21 pct.)
Rundspørgen er foretaget i perioden 15. maj til 30. maj 2014.
 

Kilde: Epinion for FOA

I hovedparten af landets kommuner forventer man at kunne løfte sin del af regeringens ambition om at frigøre 12 milliarder kroner gennem en 'modernisering' af den offentlige sektor.

I hvert fald svarer 44 ud 72 kommunale økonomiansvarlige, at der i deres kommune kan effektiviseres tilstrækkeligt de kommende år til, at de formår at trække deres andel af læsset for at realisere målsætningen.

Men billedet er langtfra entydigt med de resterende 38 økonomiansvarlige, der enten helt afviser at kunne nå i mål eller svarer, at de ikke ved om det kan lade sig gøre. Det fremgår af en rundspørge, Epinion har lavet for fagforbundet FOA.

Dokumentation

Regeringens Vækstplan DK om modernisering af den offentlige sektor

  • Det (er) målet at forbedre den offentlige service svarende til 12 mia. kr.
    frem mod 2020 ved moderniseringsinitiativer inden for blandt andet digitalisering, velfærdsteknologi, bedre regulering og målretning mv. 
  • 12 mia. kr., der frigøres ved modernisering af den offentlige sektor, anvendes til at styrke den offentlige service på højt prioriterede områder. 
  • Ambitionen for modernisering af den offentlige sektor er i Vækstplan DK hævet med 7 mia. kr. i forhold til Danmark i arbejde, så det nu er målsætningen at frigøre i alt 12 mia. kr. gennem moderniseringsinitiativer mv.
Kilde: Finansministeriets tekniske baggrundsrapport om Vækstplan DK.

 


0:000:00