Regeringen bremser kommunale lægekonsulenter

LÆGER: Kommunerne skal fremover hente lægefaglig bistand i regionerne i stedet for hos eksterne kommunale lægekonsulenter, foreslår regeringen. KL kritiserer forslaget. V og K er kritiske, men stemmer for.
Lægeforeningen frygter, at regeringens forslag kan skabe flaskehalse i sagsbehandlingen på området.
Lægeforeningen frygter, at regeringens forslag kan skabe flaskehalse i sagsbehandlingen på området.Foto: www.colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Folketingets kommende vedtagelse af en reform af førtidspensions- og fleksjobsordningen betyder et stop for kommunernes brug af de omdiskuterede kommunale lægekonsulenter på området. 
I stedet for eksterne lægekonsulenter skal kommunerne fremover benytte sig af sygehusenes læger fra regionerne, når de skal bruge lægefaglig ekspertise, når de eksempelvis skal vurdere, om en borger skal visiteres til førtidspension.

Hos KL advarer man kraftigt mod den løsning. De frygter, at regionerne vil tage sig dyrt betalt, når kommunerne i fremtiden er tvunget til at benytte de regionale tilbud, hvilket de betegner som et monopol.

"Samtidig vil den regionalt ansatte læge skulle rådgive kommunen om behovet for yderligere afklaring i regionalt regi. Men det er kommunen, der skal betale, hvis kommunen vælger at følge anbefalingen om yderligere udredning. Den regionale læge vil således kunne anbefale alverdens dyre og specialiserede udredninger og behandlinger på kommunens regning," skriver KL's formand Erik Nielsen i et debatindlæg i Altinget.

0:000:00