Debat

Stephanie Lose: Vi frygter for Danmarks erhvervsliv efter nyt udspil

DEBAT: Regional erhvervsfremme skaber værdi for titusindvis af virksomheder, skriver Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), og stiller spørgsmål, som hun savner forenklingsudvalgets svar på.

<b>FREMTIDSMUSIK</b>: Klæder forenklingsudvalget os på til vækst i fremtiden, spørger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner og regionsrådsformand for Syddanmark
FREMTIDSMUSIK: Klæder forenklingsudvalget os på til vækst i fremtiden, spørger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner og regionsrådsformand for SyddanmarkFoto: Lasse Hyldager Fotografi
Bjørn Strøm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stephanie Lose (V)
Formand, Danske Regioner og regionsrådsformand, Region Syddanmark

Hvem skal i et centraliseret erhvervsfremmesystem spotte, at sønderjyske virksomheder kommer til at mangle ingeniører med forstand på energieffektive løsninger?

Stephanie Lose (V)
Formand, Danske Regioner

For nylig deltog jeg i den store forsamling, der i en propfyldt lagerhal hos EasyFood i Kolding blev præsenteret for tre syddanske erhvervssucceser: virksomhederne Blue Ocean Robotics, EasyFood og Mobile Industrial Robots.

Fakta
Deltag i debatten på Altinget: kommunal. Send dit indlæg til [email protected].

De tre virksomheder kan alle fremvise forrygende vækstrater.

Stifterne forklarede, hvordan den regionale vækstindsats har givet dem dét ekstra skub, som skaber vækst – på baggrund af et stærkt regionalt samarbejde mellem erhvervsliv, videninstitutioner, region og kommuner.

Regionalt partnerskab skaber meromsætning
Fortællingen om det regionale partnerskabs store betydning er langt fra en enlig svale.

Faktisk har de virksomheder, der har deltaget i den regionale erhvervsfremmeindsats, skabt 13.200 nye private arbejdspladser og en meromsætning på 22 milliarder kroner, hvis man sammenligner dem med lignende virksomheder, der ikke har deltaget.

Siden forenklingsudvalget lancerede sine anbefalinger til fremtidens erhvervsfremmesystem, har der været en livlig debat med klare advarsler mod udvalgets forslag om en centralistisk model, hvor én national bestyrelse skal træffe alle beslutninger om erhvervsfremme. Også dem, der angår initiativer ude i landet.

Mange advarsler
Store som små virksomheder, medarbejdere, uddannelsesinstitutioner og folkevalgte politikere fra alle partier har med debatindlæg, breve og personlige henvendelser gjort deres synspunkt krystalklart for regeringen og resten af Christiansborg:

Lad være med at nedlægge den regionale erhvervsfremme og de stærke regionale partnerskaber, for de skaber vækst og værdi for titusindvis af virksomheder i alle dele af Danmark.

Når så mange parter advarer mod den kraftige centralisering i deres reaktion på forenklingsudvalgets udspil, er det fordi vi frygter, at Danmark mister evnen og styrken til at udvise rettidig omhu for dansk erhvervsliv og fremtidens vækst, hvis Folketinget vælger at gennemføre forenklingsudvalgets forslag.

Syv spørgsmål til forenklingsudvalget
For hvem skal i et centraliseret erhvervsfremmesystem spotte, at sønderjyske virksomheder kommer til at mangle ingeniører med forstand på energieffektive løsninger, og at de vestsjællandske biotekvirksomheder savner ingeniører med forstand på enzymer? Og så dernæst adressere udfordringen med netop de uddannelses- og forskningsfaciliteter, som kan løse virksomhedernes udfordringer?

Hvem skal understøtte de regionale vækstmiljøer, som er så afgørende for de erhvervsmæssige styrkepositioner, vi lever af i dag – om det er fødevarer, den maritime sektor eller life science? Og hvem skal opdyrke fremtidige styrker som robotter eller bioøkonomi?

Og hvem skal sikre den regionale dialog og prioritering, der gør, at midlerne hurtigt kommer i arbejde dér, hvor de gør mest nytte? At indsatserne i den enkelte region dækker geografisk bredt? Og kan en central model sikre, at 40 procent af de virksomheder, som får hjælp fra erhvervsfremmesystemet, ligger i landdistrikterne?

Kun i stærke regionale partnerskaber kan vi omsætte forståelsen for den regionale erhvervsstruktur, udfordringer og vækstvilkår med det engagement og den handlekraft, der skaber de nødvendige løsninger.

Derfor er min opfordring til beslutningstagerne: Husk at erhvervsfremmesystemet først og fremmest skal lægge grundstenen for fremtidens vækst. I hele landet. Og dér spiller den regionale erhvervsfremme en nøglerolle.

Dokumentation

Erhvervsfremmesystemet til debat

På Altinget debatterer vi i april Danmarks erhvervsfremmeindsats.

Det sker blandt andet på baggrund af Forenklingsudvalgets 26 anbefalinger til erhvervsfremmesystemet. Udvalget lægger i deres anbefalinger op til:

- En fælles strategi og bestyrelse for hele den decentrale indsats
- En digital platform og nye erhvervshuse
- Færre landsdækkende klynger og netværk
- En klar statslig arbejdsdeling
- Færre ressourcer til evaluering.

Udvalget anbefaler, at de seks regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd nedlægges og erstattes af én erhvervsfremmebestyrelse.

Udvalget anbefaler også, at de eksisterende 60 offentligt støttede netværk og klynger reduceres til 10-12 nationale klynger. Dertil kan der være et mindre antal startup-klyngeorganisationer inden for nye erhvervsomr&arin


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00