Debat

Kühnau: Erhvervsfremmesystemet er københavneri

DEBAT: Reformen af erhvervsfremmesystemet viser sig som frygtet at favorisere hovedstaden og medføre åbenlys skævvridning, blandt andet med lukningen af Foreningen Vestdansk Investeringsfremme. Uforståeligt, skriver Anders Kühnau, formand for regionsrådet i Region Midtjylland.

Anders Kühnau, formand for regionsrådet i Region Midtjylland, kalder erhvervsfremmesystemet "skævvridning".
Anders Kühnau, formand for regionsrådet i Region Midtjylland, kalder erhvervsfremmesystemet "skævvridning".Foto: Pressefoto
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Kühnau (S)
Formand for regionsrådet, Region Midtjylland 

Regeringen har besluttet at nedlægge Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, hvor de tre vestdanske regioner i fællesskab – og med succes – har varetaget indsatsen for at tiltrække investeringer fra udlandet i alt fra store datacentre til små tech-iværksættere. Fremover skal den indsats varetages fra Udenrigsministeriet i København. 

Nedlæggelsen af den fælles vestdanske indsats er set med midtjyske øjne i sig selv ærgerlig. Men helt uforståeligt bliver det, når vi kigger til hovedstaden, hvor indsatsen for investeringsfremme varetages i det såkaldte Copenhagen Capacity.

Hovedstaden favoriseres
Den indsats får nemlig lov til at fortsætte. Det har regeringen med erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i spidsen besluttet. Det, vi frygtede med reformen af erhvervsfremmesystemet, er nu ved at ske. Hovedstaden favoriseres, mens Vestdanmark glemmes. Det er, hvad centralisering medfører. 

Fakta
Bland dig gerne i debatten.
Skriv til [email protected]

Jeg vil understrege, at det er yderst positivt, at det regionalt forankrede Copenhagen Capacity fortsat skal spille en rolle i erhvervsfremmesystemet. På den måde sikres en indsats for investeringsfremme, der tager udgangspunkt i de særlige behov, udfordringer og styrker, som kendetegner hovedstadsområdet. Det er jeg som dansker glad for. Til gengæld begriber jeg ikke, at regeringen nægter Vestdanmark den samme specialiserede indsats.

Åbenlys svævvridning
Foreningen Vestdansk Investeringsfremme har med politisk forankring og finansiering fra regionerne og i samarbejde med Udenrigsministeriet skabt eller fastholdt tusinder af job. Mere end 1.200 job alene i 2017. Samtidig har indsatsen spillet en afgørende rolle i tiltrækningen af kæmpeinvesteringer i nye datacentre.

Hovedstaden favoriseres, mens Vestdanmark glemmes. Det er, hvad centralisering medfører. 

Anders Kühnau
Formand for regionsrådet, Region Midtjylland

Jeg tror ikke, at Apple, Google og Facebook fik øjnene op for Jylland, fordi København er en skøn by. Nej, deres øjne er blevet åbnet for de vestdanske kvaliteter gennem en lang, sej indsats, hvor udgangspunktet har været kendskab til og forankring i netop det vestdanske. Jeg har sammen med regionsformændene i Nordjylland og Syddanmark bedt ministeren om en forklaring på den åbenlyse skævvridning. Regeringen er ikke vendt tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00