Kim Valentin
 svarer 
Jeppe Bruus

Kim Valentin (V) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om baggrunden for, at det er en betingelse for at foretage servicefradrag, at arbejdet – hvis det ikke udføres af en momsregistreret virksomhed - skal være udført af en person, der er fyldt 18 år inden udgangen af det pågældende indkomstår

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 93, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for baggrunden for, at det er en betingelse for at foretage servicefradrag, at arbejdet – hvis det ikke udføres af en momsregistreret virksomhed - skal være udført af en person, der er fyldt 18 år inden udgangen af det pågældende indkomstår?

Svar fra mandag den 22. januar 2024
Det fremgår af ligningslovens § 8 V, stk. 2, nr. 3, at hvis arbejdet ikke udføres af en momsregistreret virksomhed, skal arbejdet være udført af en person, der ved indkomstårets udløb er fyldt 18 år og er fuldt skattepligtig til Danmark. Denne betingelse har været gældende, siden ordningen blev indført i 2011. Dette lovforslag ændrer ikke på de grundlæggende betingelser for ordningen.

Baggrunden for betingelsen skal formentlig ses i sammenhæng med, at i den situation, hvor personer under 18 år udfører arbejde, der kan tages servicefradrag for, vil deres årlige indkomst formentlig ofte vil være så lav, at den ikke overstiger personfradraget, som i 2024 udgør 49.700 kr., jf. personskattelovens § 10. Dermed vil fradraget for dem, som modtager ydelsen, ikke modsvares af en faktisk skatteindbetaling fra dem, som udfører ydelsen.

Dette er også i tråd med reglerne i ligningslovens § 7 å, stk. 3, hvorefter pensionister skattefrit kan modtage et vederlag på op til 12.700 kr. årligt (2024-niveau) for udførelse af visse ydelser i private hjem, forudsat at dem, som modtager ydelsen, ikke samtidigt indberetter servicefradrag.

0:000:00