Peter Kofod
 svarer 
Jeppe Bruus

Peter Kofod (DF) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om at redegøre for de EU-retlige aspekter af forslaget om forhøjet befordringsfradrag i de særligt udpegede yderkommuner og småøer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 93, Spørgsmål 5
Vil ministeren redegøre for de EU-retlige aspekter af forslaget om forhøjet befordringsfradrag i de særligt udpegede yderkommuner og småøer?

Svar fra mandag den 22. januar 2024
Ved lov nr. 271 af den 26. marts 2019 blev ordningen om forhøjet befordringsfradrag i yderområder gjort permanent. Om forholdet til EU-retten fremgår følgende, jf. Folketingstidende, Tillæg A, L 146, Folketinget 2018-19, side 11:

”Forslaget om videreførelse af det forhøjede befordringsfradrag som en permanent ordning er en uændret videreførelse af den nuværende ordning, dog således at der under ordningen fremover medtages 10 danske småøer omfattet af definitionen på yderområder til brug for fordelingen af EU-midler under regionalfonds- og socialfondsprogrammet.

Ordningen giver adgang til en skattemæssig fordel for en begrænset gruppe af arbejdstagere med sædvanlig bopæl i de af loven omfattede yderområder, som andre, herunder vandrende arbejdstagere, der er bosiddende i en anden medlemsstat, og som måtte være skattepligtige til Danmark med ret til dansk befordringsfradrag, ikke har adgang til.

I det omfang en sådan ordning måtte udgøre indirekte diskrimination i forhold til EUreglerne om arbejdskraftens fri bevægelighed, vurderes det, at afgrænsningen af de omfattede kommuner, som er udpeget på baggrund af objektive kriterier for fordeling af EUmidler under det nuværende og forrige regionalfonds- og socialfondsprogram, er begrundet i et tvingende alment hensyn (udvikling af yderområder med særlige udfordringer).

Det vurderes endvidere, at ordningen er et proportionalt middel til at forfølge det nævnte hensyn. Ordningen vurderes dels egnet til at varetage hensynet til udvikling af yderområder med særlige udfordringer, idet et forhøjet befordringsfradrag for pendlere med sædvanlig bopæl i de af loven omfattede yderområder giver erhvervsaktive personer et vist incitament til at bosætte sig eller blive boende i de nævnte yderområder, hvilket kan bidrage til at styrke befolkningsudviklingen i de nævnte yderområder.

Ordningen vurderes ligeledes at være nødvendig for at varetage det anførte hensyn, idet fastholdelse af erhvervsaktive personer i yderområderne er en forudsætning for udvikling af områderne på længere sigt. Forslaget vurderes på den baggrund at være i overensstemmelse med EU-retten.” Da den foreslåede forhøjelse alene omfatter beskæftigede, som i forvejen kan modtage befordringsfradrag i yderområder, henvises i det hele til ovennævnte bemærkninger.

0:000:00