Liselott Blixt
 svarer 
Magnus Heunicke

Liselott Blixt (UFG) spørger sundhedsministeren, Magnus Heunicke, hvordan det sikres, at borgere i en klynge som Lolland-Falster og Sydsjælland får samme behandling som i klynger med større sygehuse og flere læger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 191, Spørgsmål 2
Hvordan vil man sikre, at borgere i en klynge som Lolland-Falster og Sydsjælland får samme behandling som i klynger med større sygehuse og flere læger?

Svar fra onsdag den 25. maj 2022
En vedtagelse af lovforslaget ændrer ikke på sygehusplanlægningen og specialeplanen i de enkelte regioner. Med lovforslaget ændres der heller ikke på reglerne om frit og udvidet frit sygehusvalg.

Fokus på sammenhæng på tværs af regionen er fortsat vigtig, fordi nogle specialfunktioner efter specialeplanen ikke tilbydes på alle akutsygehuse. I lovforslagets bemærkninger fremgår det, at regionen skal sikre, at borgere ikke oplever væsentlige forskelle i behandlingen eller sygehustilbud uanset hvilket akutsygehus, de hører til.

Akutsygehuset i den enkelte klynge er således ikke ”selvforsynende” over for borgere i den respektive klynge, men indgår som en del af den samlede sygehusplanlægning.

Hertil får de kommende sundhedssamarbejdsudvalg en vigtig opgave med at understøtte ensartethed, høj kvalitet og sammenhæng på tværs af regionen. Den nye samarbejdsstruktur skal dermed bidrage til at sikre mere lighed i indsatsen.

Samtidig skal sundhedsklyngerne drøfte og aftale lokale modeller for bedre patientforløb, der går på tværs af sektorer, hvilket forbedrer muligheden for at tilpasse sundhedsvæsenet til den lokale sammensætning af borger og patienter, der er i en given klynge.
0:000:00