Debat

Dansk Kunstnerråd: Data er afgørende for at analysere og forbedre kunstnernes arbejdsliv

Vi har kæmpet for mere data på kunst- og kulturområdet igennem årtier og hilser derfor Kulturens Analyseinstitut velkommen, skriver repræsentanter fra Dansk Kunstnerråd.

Vi er i gang med et stort dataarbejde, som omfatter pandemiens indvirkning på kunstnernes indtjening, løn og beskæftigelse samt kunstnerisk virke og produktion, skriver repræsentanter for Dansk Kunstnerråd.<br>
Vi er i gang med et stort dataarbejde, som omfatter pandemiens indvirkning på kunstnernes indtjening, løn og beskæftigelse samt kunstnerisk virke og produktion, skriver repræsentanter for Dansk Kunstnerråd.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Dansk Kunstnerråd er vi glade for, at der i finansloven for 2022 er opnået enighed om, at der er behov for at arbejde med kunst- og kulturdata. I Dansk Kunstnerråd har vi kæmpet for mere data på området igennem årtier.

Afsendere
  • Jørgen Thorup, formand for Dansk Kunstnerråd og formand for Danske Populærautorer  

  • Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund  

  • Sara Indrio, formand for Dansk Artist Forbund 

  • Søs Nyengaard, formand for Dansk Musiker Forbund 

  • Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund  

  • Bo Gunge, bestyrelsesmedlem i Dansk Komponistforening  

  • Søren Krogh, næstformand i DJBFA 

  • Peter Adolphsen, forperson i Skønlitterære Forfattere

  • Lin Alluna, bestyrelsesmedlem i Danske Filminstruktører

Vi hilser derfor Kulturens Analyseinstitut velkommen og opfordrer til et tæt samarbejde om denne store opgave med de professionelle kunstorganisationer.

I lyset af covid-19 er dette arbejde kun blevet endnu vigtigere. Kunst- og kulturdata er nemlig afgørende, når blandt andet politikere skal rådgives omkring området.

Med finansloven er aftaleparterne – som bekendt – blevet enige om at afsætte midler til etablering af et Kulturens Analyseinstitut.

Kulturens Analyseinstitut skal ifølge aftaleteksten understøtte viden om branchens forhold og kulturens betydning for borgernes trivsel. 

Vi hilser Kulturens Analyseinstitut velkommen
I Dansk Kunstnerråd er vi derfor også i gang med et meget stort dataarbejde, som omfatter pandemiens indvirkning på kunstnernes indtjening, løn og beskæftigelse samt kunstnerisk virke og produktion.

Dataundersøgelsen tager udgangspunkt i en analyse af de professionelle kunstnere, der er organiseret under Dansk Kunstnerråd, og ligger klar i det nye år.

Kulturens Analyseinstitut skal ifølge aftaleteksten understøtte viden om branchens forhold og kulturens betydning for borgernes trivsel

Repræsentanter for Dansk Kunstnerråd
Se afsenderne i faktaboksen

Dette er et repræsentativt antal af Dansk Kunstnerråds organisationer, i alt cirka 15.000 medlemmer, der er blevet spurgt. Og dette arbejde sker i et samarbejde mellem Danmarks Statistik, Rambøll og Dansk Kunstnerråd. 

Data fra de professionelle kunstneres hånd er afgørende i arbejdet med både at analysere og forbedre kunstnernes indtjening og arbejdsliv samt den store betydning kunsten har for samfundsøkonomien.

Vi hilser Kulturens Analyseinstitut velkommen og opfordrer til et meget tæt samarbejde om denne store opgave, da data fra de professionelle kunstnere og dem, der producerer kunstnerisk indhold, er afgørende.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benjamin Boe Rasmussen

Formand, Dansk Skuespillerforbund, skuespiller
skuespiller (Skuespillerskolen Odense, 1996)

Jørgen Thorup

Musiker, sanger, formand, Spil Dansk, næstformand, Danske Populærautorer
realeksamen

Nis Rømer

Forperson, Dansk Kunstnerråd
byplanlægger (The Berlage Institute, Holland), billedkunstner (Det Jyske Kunstakademi), Master of Public Governance (MPG) (CBS 2020)

0:000:00