Debat

Dansk Musikerforbund: Alt for ofte får musikere ikke en krone på bankbogen

Stigende leveomkostninger og inflation rammer freelancemusikere særligt hårdt. Der er brug for politiske tiltag, der kan anspore virksomhederne til faktisk at udbetale løn, skriver Søs Nyengaard.

Der bliver givet kulturstøtte til festivaler, der slet ikke betaler for musikernes arbejde. Det betyder, at vi betaler skat til at finansiere virksomheder, der ikke udbetaler løn, skriver Søs Nyengaard.
Der bliver givet kulturstøtte til festivaler, der slet ikke betaler for musikernes arbejde. Det betyder, at vi betaler skat til at finansiere virksomheder, der ikke udbetaler løn, skriver Søs Nyengaard.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Søs Nyengaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Musikere bør som alle andre få løn for deres arbejde. Man skulle tro, at det her var selvindlysende, men det er det ikke. Stigende leveomkostninger og inflation rammer særligt freelancemusikere hårdt.

Nogle af Dansk Musikerforbunds medlemmer har flere job og kæmper med prekære arbejdsforhold. De arbejder meget, men kan ikke få enderne til at mødes. Alt for ofte giver jobbet som musiker ikke en krone på bankbogen. Der er brug for en kulturændring i branchen og politiske tiltag, der kan anspore virksomhederne til faktisk at udbetale løn.

Sommerens musikfestivaler har været mange og tiltrængte ovenpå coronanedlukninger og restriktioner. De har givet upcoming kunstnere muligheder for eksponering, men mange steder har professionelle musikere med både managere og flere års erfaring i branchen ikke fået løn for deres arbejde.

Ender med store transportudgifter
De har spillet på mindre scener på festivalernes campingområder og på weekendfestivaler – og er endt med udgifter på flere tusind kroner for transport og overnatning. Det helt uden en krone i betaling for deres arbejde.

Temadebat

Hvad er det vigtigste kulturpolitiske emne i det kommende folketingsår?

Hvordan skal kulturlivet håndtere genåbningen og krigen i Ukraine? Hvad skal der ske efter medieforliget? Og hvordan bør kulturpolitikken forholde sig til tech-giganter, streamingtjenester, dårlige arbejdsforhold i kulturbranchen med mere?

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected]

Festivalernes gæster har betalt billetten, og festivalerne har tjent gratis penge på musikernes arbejde. Men hvad værre er: Der bliver givet kulturstøtte til festivaler og musikscener, der slet ikke betaler for musikernes arbejde. Det betyder, at vi alle sammen betaler skat til at finansiere virksomheder, der ikke udbetaler løn. Det er mildest talt absurd.

Det er en af de største udfordringer i den kulturpolitiske sfære lige nu. Jeg mener, at der burde gælde samme krav til virksomheder, der får kulturstøtte inden for musikken, som der gælder ved teater, film og tv – hvor der er krav om, at de, der arbejder, skal have løn.

Arbejde uden løn
Techgiganternes streamingtjenester som for eksempel Spotify, Apple Music og Tidal er et andet sted, hvor musikerne ikke får løn, selvom de lægger arbejdstimerne.

Betalingerne til musikerne for streaming er så lave, at de på ingen måder svarer til arbejdstimerne, der lægges i at producere, skrive og indspille musikken. Jeg vil vædde min violin på, at der ikke findes et andets sted med så lav timeløn.

Musiker burde være en profession, som man kan leve af

Søs Nyengaard
Forperson, Dansk Musikerforbund

Timelønnen er stort set ikke eksisterende. Indspillet musik er verdens mest populære og brugte kulturprodukt. Musikindspilninger giver hvert minut milliarder af mennesker store oplevelser, glæde og underholdning. Det er uomgængeligt, at indspillet musik har en kæmpe værdi kulturelt, men også økonomisk.

Brugen af musik er stigende, alligevel er vores medlemmers betaling for brug af indspillet musik stadigt faldende, fordi de ikke får løn, når musikken forbruges via streamingtjenesterne. Der er brug for politisk indgriben over for techgiganternes udnyttelse af musikernes arbejde.

Vi kalder på politisk handling
Det er selvfølgelig også vores ansvar som fagforening, at vores medlemmer får ordentlige løn og arbejdsforhold.

Når vi kalder på politisk handling, skyldes det, at der i dag er områder af vores branche, hvor der slet ikke udbetales løn, og hvor der er behov for politiske ændringer, før det sker.

Der bør både sættes krav til musiktjenesterne og til spillestederne, der modtager kulturstøtte. Musiker burde være en profession, som man kan leve af. Hvor man ligger arbejdstimer, og får betaling for dem. Som alle andre job.

Det bør ikke være en tilværelse, hvor andre job finansierer, at man kan udøve sin kunst. Hvis der i Danmark forsat skal produceres kvalitet inden for verdens mest populære kulturprodukt, skal der både kulturændringer og politisk vilje til, så musikerne får løn for deres arbejde. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søs Nyengaard

Forperson, Dansk Musiker Forbund
Klassisk violinist (Adelaide Musikkonservatorium)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024