Debat

ODM: Nyt medieforlig skal give adgang til DR's arkiver

Siden 2014 har vi ventet på at få adgang til DR's arkivmateriale. Et søgbart programarkiv burde være et rimeligt krav at stille til et public service-medie, men det er aldrig blevet til noget. Regeringen bør finde en løsning, og det kommende medieforlig er en oplagt anledning, skriver Nils M. Jensen.

Vi håber Ane Halsboe bliver den kulturminister, der langt om længe får løst sagen om DR's arkiver, skriver Nils M. Jensen.
Vi håber Ane Halsboe bliver den kulturminister, der langt om længe får løst sagen om DR's arkiver, skriver Nils M. Jensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nils M. Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores kulturarv er et fællesskabsskabende gode. Kulturarven er en linse, hvor vi kan perspektivere vores samtid med konkret historisk viden og oplevet liv. Kulturarven er afgørende for fornemmelsen af at høre til i verden – og at være en del af et fællesskab. Kulturarven er vigtig, og den er vores.

Netop derfor er adgangen til kulturarv ikke ligegyldig. Det gælder også den kulturarv, som DR - som Danmarks store publicistiske public service-medie - har i sine gemmer.

DR har ved en stor indsats, og med betydelig statslig støtte, digitaliseret sine omfattende arkiver. Og siden sommeren 2014 har vi så ventet på at få adgang til arkivmaterialet via en brugervenlig, let tilgængelig og søgbar platform. Det blev nemlig lovet i medieforliget for 2015-2018.

Den nuværende platform, Bonanza, indeholder kun en udvalgt brøkdel af DR’s udsendelser, og skal man bruge andet, kræver det henvendelse til DR, som så skal finde det frem. Og alt det man ikke kender eksistensen af, ja det finder slet ikke vej til offentlighedens kendskab.

Det er ærgerligt, dyrt, unødigt besværligt og slet ikke det, der var meningen, da DR i sin tid fik midler til at digitalisere sin fantastiske og væsentlige del af kulturarven.

Programarkivet, der blev væk

Et søgbart programarkiv burde dog være et rimeligt krav at stille til et public service-medie, men det er aldrig blevet til noget. Den bekostelige digitalisering af arkivmaterialet kommer altså kun i begrænset omfang andre til gode. Det bør regeringen (som var blandt aftalepartierne i medieforlig 2015-2018) finde en løsning på. Det kommende medieforlig er en oplagt anledning.

Vi sætter vores lid til, at Ane Halsboe Jørgensen bliver den kulturminister, der langt om længe får løst sagen.

Nils M. Jensen
Direktør, Organisationen Danske Museer

I medieforliget for 2015-2018 indgået med alle Folketingets partier lød det: ”Aftalepartierne er enige om, at DR skal opretholde arkiv-tjenesten ”Bonanza” indtil DR over for aftalekredsen kan præsentere ”en tilfredsstillende løsning om et søgbart programarkiv for befolkningen omfattende DR’s digitaliserede programarkiver.”

I medieforliget 2019-2023 indgået af VLAK-regeringen og DF blev der, helt rimeligt, lagt pres på DR for at overholde de tidligere aftaler, og det blev besluttet, at: ”Alle DR’s digitaliserede programarkiver skal stilles til rådighed for borgerne i form af et søgbart arkiv inden aftaleperiodens udløb.”

Indtil nu har processen dog været fodslæbende. 22. september 2019 meddelte daværende kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse, at DR’s public service-kontrakt blev ændret. Det skete blandt andet for at redde radiokanalerne P6 og P8. Men samtidig blev det noteret, at ”kravene om at DR skal stille sine arkiver til rådighed i et søgbart arkiv – og at DR skal stille visse programmer til rådighed for andres udnyttelse - sættes i bero, indtil spørgsmålet er afklaret som led i en ny medieaftale.”

Flere medlemmer af Folketingets Kulturudvalg sendte siden spørgsmål til kulturministeren og bad om, at der skete opfølgning på processen, blandt andet 26. september, 4. oktober 2019 og 4. februar 2020. Daværende minister Joy Mogensen opsummerede 13. februar 2020, at: ”Regeringen mener, at det hænger bedre sammen at diskutere eventuelle fremtidige krav om arkivløsninger som led i forhandlingerne om en ny samlet mediepolitik.”

Appel fra 62 museumsdirektører

Med udsigt til snarlige forhandlinger om en medieaftale har Organisationen Danske Museer, som brancheorganisation for landets museer og på konkret opfordring fra flere medlemmer, taget initiativ til et åbent brev til Folketingets partier, hvor 62 museumsdirektører har skrevet under på en appel om at løse problematikken.

I brevet appellerer museumslederne til, at man rent faktisk høster frugterne af den omfattende investering i digitaliseringen af DR’s arkiver, og at der laves en professionel, brugervenlig arkiv-brugerflade, således at museer (og andre interesserede institutioner og borgere) selv kan fremfinde materiale i det spændende arkiv med de sidste mange årtiers historier.

Så vil programmerne i arkivet ikke blot samler støv på de digitale hylder, men i stedet kan blive brugt i nye interessante sammenhænge og komme befolkningen til gavn.

Vi sætter vores lid til, at Ane Halsboe Jørgensen (S) bliver den kulturminister, der langt om længe får løst sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00