"Lyksalig" Bertel Haarder om Det Kongelige Teater-aftale: "Teaterlivet er ikke et nulsumsspil"

LYS FREMTID: Med et års forsinkelse er en ny flerårig aftale for Det Kongelige Teater på plads. Den åbner for flere musicals, og det glæder bestyrelsesformand Bertel Haarder.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Fremtiden ser lys ud igen.

Bertel Haarder (V)
Bestyrelsesformand i Det Kongelige Teater og medlem af Folketinget for Venstre

Nu bliver der ro på Det Kongelige Teater.

Sådan siger teatrets bestyrelsesformand, folketingsmedlem og Venstre-veteran Bertel Haarder, efter at der fredag aften – med et års forsinkelse – blev indgået en bred aftale om teatrets økonomiske og strategiske ramme de næste fire år.

En aftale, som blandt andet gør det muligt at spille flere musicals. Det var et stort ønske for Det Kongelige Teater, og det er da også en umådelig tilfreds Bertel Haarder, som Altinget får i røret.

Dokumentation

Her er reglerne, hvis Det Kongelige Teater vil lave musicals

En ny politisk aftale om Det Kongelige Teater er fredag aften blevet vedtaget af et bredt flertal af partierne i Folketinget.

Det er regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet, der står bag aftalen.

Den træder i kraft 1. januar 2021 og udløber 31. december 2024 og rummer en række målsætninger og de økonomiske rammer for teatret i perioden. Du kan få overblikket her:

Nye regler for musicals

 • Aftalen slår fast, at Det Kongelige Teaters kerneopgaver er ballet, opera og skuespil.
 • Men teatret skal også "udvikle en nutidig scenekunst, hvilket indebærer, at der kan vises andre genrer inden for scenekunsten og musikken".
 • Det kan eksempelvis omfatte "musikdramatiske værker, herunder revy og musicals".
 • Der gælder dog en lang række krav for musicals, som træder i kraft fra sæsonen 2024/2025.
 • Repertoirevalget skal "altid tage hensyn til private producenter på markedet".
 • Musicals skal opføres på en måde, som private producenter ikke ville kunne.
 • Og Det Kongelige Teater må blandt andet ikke sætte en musical på plakaten, hvis en privat producent i Storkøbenhavn inden for de seneste syv sæsoner har opført værket – med mindre den private producent giver samtykke.
 • Teatret skal desuden varsle over for private producenter i hele landet tre år før, at Det Kongelige Teater vil opsætte en given musical.
 • Hvis en privat producent vil spille forestillingen i Storkøbenhavn inden for tre år og giver besked senest tre måneder efter varslet, skal Det Kongelige Teater afstå fra at sætte forestillingen op.

Flere børn og unge

 • Partierne er desuden enige om, at Det Kongelige Teater har et ansvar for at nå bredere ud til flere forskellige publikummer.
 • Blandt andet skal teatret opnå en mere jævn køns- og aldersfordeling blandt publikum og få flere uden videregående uddannelser og danskere, der bor uden for hovedstaden, til at købe billet.
 • Teatret skal intensivere samarbejder med aktører i hele landet – eksempelvis gennem co-produktioner på andre scener eller ved at udleje egne scener.
 • Det Kongelige Teater skal fortsætte og øge arbejdet med digital formidling af forestillinger på forskellige platforme.
 • Derudover skal teatret introducere flere børn og unge med forskellig baggrund i hele Danmark til scenekunst og klassisk musik. Eksempelvis gennem musikskoler.

Du kan læse hele aftalen her.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00