Dansk Teater frygter dyrere billetter efter reform: "Det rammer den almindelige dansker"

TEATERPRISER: Scenekunstreformen kommer næsten til at halvere tilskuddene til rabatbilletter for mange teatre, viser nye beregninger. Dansk Teater opfordrer Socialdemokratiet til at tilbagerulle besparelserne.  

De danske teatre står til at miste en stor del af tilskuddene til rabatter på enkeltbilletter til voksne. Mungo Park i Allerød mister eksempelvis 319.000 kroner, når besparelserne er fuldt indfaset. 
De danske teatre står til at miste en stor del af tilskuddene til rabatter på enkeltbilletter til voksne. Mungo Park i Allerød mister eksempelvis 319.000 kroner, når besparelserne er fuldt indfaset. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det er paradoksalt, at Socialdemokratiet med scenekunstreformen er gået med til at gennemføre besparelser på formidlingsordningen, som teatrene netop anvender til at holde billetpriserne nede og sikre, at adgangen til teatret ikke alene afhænger af pengepungens størrelse.

Louise Stenstrup
Direktør, Dansk Teater

Det kan blive dyrere for almindelige danskere at gå i teatret.

Det frygter brancheorganisationen Dansk Teater på baggrund af nye beregninger, der viser, hvad scenekunstreformen kan betyde for økonomien på landets teatre. Beregningerne er foretaget af den selvejende institution Scenit, der formidler det statstilskud, der går til, at teatrene kan give rabat på billetter.

Et bredt politisk flertal besluttede i marts at beskære tilskuddet med ni millioner kroner af 72 millioner. Men da politikerne valgte at friholde børn, unge og teaterforeninger fra besparelserne, kan det nu ende med en stor regning til de andre voksne teatergængere. Tilskuddet til deres billetter bliver næsten halveret, vurderer Scenit.

Dokumentation

Det viser beregningerne

Den såkaldte formidlingsordning giver i dag de danske teatre et årligt tilskud på 72 millioner kroner, som understøtter rabatbilletter til voksne og børn landet over.

Med scenekunstreformen står ordningen dog til at blive beskåret med 9 millioner kroner over de næste fire år.

Men da reformen både friholder tilskuddene til børne- og ungebilletter på 33 millioner kroner og tilskuddene til teaterforeningerne på 18,5 millioner kroner fra besparelser, skæres de 9 millioner reelt set kun fra et restbeløb på 19,5 millioner kroner. 

Det svarer til en reduktion af tilskuddet til de resterende teatre på 46 procent.

Kilde: Scenit


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00