Analyse af 
Maja Hagedorn

Værdipolitikken fyldte mere end kulturpolitikken med Joy Mogensen som minister

Efter to år stopper Joy Mogensen som kulturminister og træder helt ud af politik. I offentligheden var hun ofte udskældt, men eftermælet er mere nuanceret end som så.

Vi kommer ikke uden om, at Joy Mogensens tid i Kulturministeriet på Gammel Strand er et udtryk for en værdikamp, hvor også kulturpolitikken i dag udgør en arena.
 
Vi kommer ikke uden om, at Joy Mogensens tid i Kulturministeriet på Gammel Strand er et udtryk for en værdikamp, hvor også kulturpolitikken i dag udgør en arena.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

”Jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu.”

De ord gjorde Joy Mogensen og dansk kulturpolitik til forsidestof og samtaleemne i de sociale bobler rundt om kaffebordene, da coronavirus kom til Danmark i det tidlige forår sidste år.

Med ét stod den første socialdemokratiske kulturminister i over 20 år i et mediestormvejr, der aldrig helt løjede af. Og som tilsyneladende var medvirkende til, at hun efter to år forlader politik fuldstændigt.

Timingen og formuleringen var da heller ikke specielt heldig: For det hårdt nedlukkede kulturliv med dets kringlede økosystem stod i første omgang virkelig skidt i forhold til at få del i de første hjælpepakker, som i al hast blev vedtaget i Folketinget.

Samtidig var udtalelsen – om end angiveligt taget ud af en sammenhæng – som en rød klud i ansigtet på landets kreative klasse. 

Blå bog
  • Fulde navn: Joy Mogensen.
  • Alder: 41 år.
  • Uddannelse: Bachelor i kultur- og sprogmødestudier fra Roskilde Universitet.
  • Karriere: Borgmester i Roskilde Kommune 2011-2019, kulturminister 2019-2021.

Kilde: Altinget

Det blev ikke bedre af, at Joy Mogensen, som faktisk kan spille Mozart på klaveret og gør rent til tonerne af operaer, fik sagt til musikmagasinet Gaffa, at hitopsamlingspladen ”Absolute Music 2” fra teenageårene i de tidligere 90’ere var hendes yndlingsalbum.

Og da hun nogle måneder senere i et interview konstaterede, at ”der er lige så meget kultur i en håndboldhal, som der er i et teater”, kulminerede konflikten mellem de kulturradikale og de socialdemokratiske kulturrelativister:

Den daværende radikale trio i Folketingets kulturudvalg foreslog sågar at splitte Kulturministeriet i to: Et ministerium for idræt og et ministerium for kunst.

Kulturpolitik er en arena for værdikamp

Vi kommer med andre ord ikke uden om, at Joy Mogensens tid i Kulturministeriet på Gammel Strand er et udtryk for en værdikamp, hvor også kulturpolitikken i dag udgør en arena.

Sådan har diskussionen om kulturpolitik i hvert fald ofte taget sig ud på Folketingets talerstol og i landets medier, hvor den tidligere bydronning af Roskilde ofte blev beskyldt for ikke at have en vision for, hvad hun ville opnå som minister, og for ikke at forstå sit område.

I ministeriet lød forklaringen, at corona igen og igen satte en stopper for lanceringen af en større plan for regeringens kulturpolitik efter flere end to årtier uden posten på socialdemokratiske hænder.

Læs også

Andre vil dog sige, at den vigtigste årsag var at finde i regeringstoppen, der ikke anså kulturområdet som specielt vigtigt. Og derfor ikke overlod meget manøvrerum til Joy Mogensen – hverken før, under eller efter coronapandemiens værste måneder – samtidig med, at ministeren især i begyndelsen gang på gang formåede at tale kulturlivet ned.

Selv om flere aktører hen imod årsskiftet pegede på, at kulturministeren siden havde forstået alvoren af krisen, voksede opbakningen til Joy Mogensen aldrig rigtig. Faktisk var hun den mest upopulære af regeringens ministre.

Politiske resultater

Men er manglen på en samlet strategi eller vision udpenslet i et medie det samme, som at intet er sket siden sommeren 2019?

Langtfra.

Så lad os svinge forbi listen over kulturpolitiske aftaler – der selvfølgelig ikke kun er Joy Mogensens egen bedrift – de seneste par år.

Den forhadte årlige toprocentsbesparelser på kulturområdet, som gik under det uigennemskuelige og komplet djøffede navn ”omfordelingsbidraget”, blev skrottet i regeringens første finanslov, der ellers ikke havde mange lunser til kulturlivet. Noget anderledes så det ud året efter, hvor aftalen for 2021 rummede en stor børne- og ungepakke og en annullering af kommende besparelser på DR.

Op til og undervejs blev der arbejdet på at få lukket hullerne i coronahjælpepakkerne, som ifølge en analyse fra Nordisk Råd indbragte os en slags førsteplads: Danmark er det land i Norden, der gav mest støtte til kulturen under coronakrisen i 2020.

Før jul landede også en bred flerårig aftale om Danmarks nationalscene, Det Kongelige Teater, hvor musicals nu skulle fylde mere på de skrå brædder, efter at vikaren Rasmus Prehn (S) måtte opgive at finde frem til en løsning året forinden.

Efter årsskiftet var det den såkaldte blankmedieordning, der trods utallige politiske forsøg i over et årti havde svævet som en lille ond ånd over skiftende kulturministres hoveder.

Tech og coronaefterdønninger

De sidste måneder af kulturministerembedet brugte Joy Mogensen på at blæse til kamp mod de store techvirksomheder.

Både ved ganske succesfuldt at spinne et stykke EU-lovgivning, hvor den danske regering dog foreslog at gå lidt længere end unionen, dygtigt under en konflikt mellem Australien og Facebook og ved at gøre opgøret med giganterne til en central del af et kommende (og blandt aktører og støttepartier længe ventet) medieudspil fra regeringen.

Samtidig venter et potentielt større arbejde med at forbedre de kunstneriske uddannelser oven på sager om identitetspolitik, manglende elevdemokrati og en række #MeToo-skandaler.

Og ikke mindst et samlet kulturliv, der stadig kæmper for at komme tilbage til den hverdag, der herskede før coronapandemien.

Det er her, Joy Mogensens efterfølger skal tage over. Og intet tyder på, at det værdipolitiske vil fylde mindre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00