Debat

Nedsæt en klimatilpasningskommission!

DEBAT: Den nuværende lovgivning kan ikke håndtere fremtidens kraftige regnskyl. Der er behov for en klimatilpasningskommission, mener de rådgivende ingeniører.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Preben Boock
Chefkonsulent, Foreningen af Rådgivende Ingeniører

I Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) kan vi konstatere, at de seneste dages voldsomme regnskyl har givet øget politisk lydhørhed over for idéen om at etablere en national strategi for klimatilpasning. Samtidig kan vi konstatere, at den nuværende lovgivning ikke formår at håndtere disse akutte situationer. I FRI har vi flere gange talt varmt for etableringen af en klimatilpasningskommission.

Der er flere grunde til at nedsætte en klimatilpasningskommission:

Tilfældig indsats
Som det er nu, har flere kommuner igangsat hver deres plan for klimatilpasning, ofte uden koordinering med nabokommunen og ud fra forskellige fremtidsscenarier.

Behov for koordinering
Det nytter ikke, at landets kommuner søsætter hver deres klimatilpasningsplan ud fra forskellige scenarier. Det kan i teorien betyde, at regnvand "skubbes" fra klimatilpassede kommuner over i de kommuner, der ikke har samme udbyggede regnvandshåndtering. Og det kan borgerne ikke være tjent med. Derfor bør staten tage ansvaret for, at der bliver udarbejdet kommunale strategier for klimatilpasning ud fra samme fremtidsscenarier og i sammenhæng med nabokommunerne. Dette arbejde kan begynde i en klimatilpasningskommission, der skal udstikke en fælles retning på området.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Behov for nye regler
I "Lov om vurdering og styring af risikoen for oversvømmelser fra vandløb og søer" medtages ikke oversvømmelser fra kloakker, i lavninger og fra havet. I den aktuelle situation viser denne mangel, at den nyeste lovgivning omkring oversvømmelser ikke en gang vil håndtere den situation, vi ser i disse dage. At man fra statens side vælger ikke at lade regnvand i ledninger, dvs. hele spildevandssektoren, være omfattet af loven, vil gøre det næsten umuligt at håndtere loven i praksis, da næsten alle de hidtil sete oversvømmelser i de senere år jo netop har været et samspil af disse faktorer. Rent kortlægningsmæssigt og risikostyringsmæssigt virker det slet ikke gennemtænkt.

 

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00