Tidligere minkavlere sagsøger staten for brud på menneskerettighederne

Bæredygtigt Landbrug lægger sag an mod staten på vegne af tre tidligere minkavlere. Organisationen mener, at statens nedlukning af minkproduktionen var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

<div><b> </b>Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde i Statsministeriet 1. juli 2022 i forbindelse med, at minkkommissionen har fremlagt deres konklusioner om forløbet med påbuddet om at aflive alle mink.</div>
Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde i Statsministeriet 1. juli 2022 i forbindelse med, at minkkommissionen har fremlagt deres konklusioner om forløbet med påbuddet om at aflive alle mink.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Cecilie Fischer

Tre tidligere minkavlere stævner Fødevarestyrelsen gennem Bæredygtigt Landbrug for deres påbud i november 2020 om, at alle mink i Danmark skulle aflives. Påbuddet var ikke blot ulovligt, men potentielt en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det oplyser Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

”Det er velkendt i offentligheden, at påbuddet var ugyldigt på grund af manglende lovhjemmel. Mindre velkendt er det, at indgrebet formentlig udgør en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,” udtaler Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz om sagen.

Bæredygtigt Landbrug ønsker, at retssagen skal afklare, hvorvidt berøvelse af borgernes ejendom uden lovhjemmel er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, 1. tillægsprotokol, artikel 1, om respekt for ejendomsretten.

Han forklarer yderligere, at selvom regeringen efterfølgende etablerede et lovgrundlag for påbuddet, ændrer det ikke ved, at det var i strid med loven på det pågældende tidspunkt.

Fødevarestyrelsen skal foreløbigt stå til ansvar for søgsmålet. Bæredygtigt Landbrug udelukker dog ikke, at sagen kan ende i Statsministeriet.

”Minkkommissionen fastslår, at statsminister Mette Frederiksens instruks på pressemødet den 4. november 2020 var groft vildledende og klart ulovlig. Afhængig af retssagens forløb kan det ikke udelukkes, at det endelige juridiske ansvar for overtrædelsen af menneskerettighederne ender i Statsministeriet,” uddyber Nikolaj Schulz.

Hvis Bæredygtigt Landbrug får medhold i sagen, skal retten tage stilling til, om staten skal udbetale en godtgørelse på 17.000 kroner til hver af de tre minkavlere.

Sagen skal ifølge Bæredygtigt Landbrug sikre, at et lignende brud på borgernes rettigheder ikke gentager sig.

”Aldrig igen skal et helt erhverv kunne nedlægges, uden at lovgrundlaget er gennemtænkt”, forklarer Bæredygtigt Landbrugs direktør, Steen-Flemming Stevns Elmarlund.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen-Flemming Stevns Elmarlund

Adm. direktør, Bæredygtigt Landbrug, formand, the Ethical Legal Council, DMT
academy profession, leadership, finance & management (Niels Brock 1992)

0:000:00