Debat

Brug jordfordeling til implementering af vandplanerne

DEBAT: "Administrative smarte løsninger" er ikke en holdbar løsning. Forhandlinger på ejendomsniveau og tilbud om erstatningsjord til ejere er vejen frem. Det mener Esben Munk Sørensen, universitetsforsker fra Aalborg Univeristet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ingen genvej til at behandle de berørte jordejere. En fair og varig miljø- og naturforbedring i lokalområder og i randzonerne fordrer tilsvarende aftaler og retlig sikring på ejendomsniveau. 

Esben Munk Sørensen
Universitetsforsker, Aalborg Universitet
Fakta

Bland dig!

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Af Esben Munk Sørensen
Universitetsforsker, Aalborg Universitet 

Når man ser på randzonedebatten og problemet med implementering af vandplanerne, er der kun en fremgangsmåde, der vil virke. 

Det er forhandlinger på ejendomsniveau med de berørte og med tilbud om erstatningsjord til de ejere, der må afstå produktionsjord eller engangserstatning for den ændring, der skal ske med de berørte jorder. Løsningen med engangserstatning er mest interessant for deltids- og hobbylandmænd.

Anvend tidligere succesrige fremgangsmåde
Der er masser af gode erfaringer med denne fremgangsmåde i det danske landskab. I de seneste to årtier er der gennemført mange projekter med naturgenopretning, og man skal bare bruge samme fremgangsmåde. De berørte jordejere bliver behandlet fair, og projekterne kan gennemføres lokalt og samordnet med de berørtes fremtidsplaner. 

Det tager tid, men der er ingen genvej til at behandle de berørte jordejere. En fair og varig miljø- og naturforbedring i lokalområder og i randzonerne fordrer tilsvarende aftaler og retlig sikring på ejendomsniveau. 

Forestillinger om at lave "administrative smarte løsninger" - som den administrationsmodel der er i pipeline for udbetaling af kompensation, når jorden bliver fugtig eller vandet stiger - vil ikke kunne implementeres betryggende - hverken teknisk eller lokalpolitisk. 

Ministre udelader jordfordelingsperspektiv 
Jeg vil opfordre de to ministre - miljø og fødevare - til at lytte til de dokumenterede erfaringer om at benytte jordfordeling til at gennemføre forandringer i lokale landskaber. Ministrene lod desværre dette perspektiv falde uden for Natur- og Landbrugskommissionens kommissorium, og der er derfor p.t. ikke nogen sikring for, at denne gennemprøvede metode får nogen plads i den fremtidige værktøjskasse for vandplanernes implementering. 

Hvis der skal gennemføres varig natur- og miljøforbedring i lokale landskaber, er der kun én fremgangsmåde, og det er forhandlingsplanlagt ejendomsudformning - herunder jordfordeling. 

Tidsbegrænsede støtteordninger eller smarte støtteudbetalingssystemer vil næppe kunne løse opgaven

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Munk Sørensen

Konsulent og lektor, Institut for Planlægning, AAU, fhv. professor og tidsskriftredaktør, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, fhv. forskningsprofessor, Forskningscenter Skov og Landskab
cand.geom. (Aalborg Uni. 1981), PhD (jordfordeling og fysisk planlægning).

0:000:00