Debat

Dansk Erhverv: Vi har brug for en national strategi for cirkulær økonomi

Miljøminister Magnus Heunicke opfordres til at sætte sig i spidsen for at udvikle en langsigtet national strategi for cirkulær økonom, som, vi mener, vil gavne de danske virksomheder, skriver fagchef for Miljø og Cirkulær Økonomi hos Dansk Erhverv, Anette Ejersted.

Omstilling til en mere cirkulær økonomi kan skabe et nyt udviklingspotentiale for innovative danske virksomheder og styrke deres konkurrencekraft og udvikling, skriver Anette Ejersted.
Omstilling til en mere cirkulær økonomi kan skabe et nyt udviklingspotentiale for innovative danske virksomheder og styrke deres konkurrencekraft og udvikling, skriver Anette Ejersted.Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Anette Ejersted
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De fleste virksomheder og forbrugere har det seneste år fået øjnene op for den forsyningskrise på energiområdet, der pludselig blev meget nærværende med Ruslands invasion af Ukraine.

Temadebat

Ønsker til den nye miljøminister

En ny minister har sat sig ved roret i Miljøministeriet efter de historisk lange regeringsforhandlinger. Magnus Heunicke er allerede trukket i arbejdstøjet, men hvad skal prioriteres på den lange liste af politiske opgaver på miljøområdet? Det inviterer Altinget Miljø til temadebat om.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

Men forsyningssikkerhed handler om mere end energi og fødevarer. Der er brug for rettidig omhu, så fremtidige forsyningskriser ikke rammer endnu bredere.

Vi mærkede det under covid-19 pandemien, hvor adgangen til varer blev vanskelig, og alt blev forsinket. Der er sjældne jordmetaller, som nogle lande sidder på indvindingen af, og vores planet har ganske enkelt ikke ubegrænsede ressourcer, vi bare kan bruge løs af.

Derfor er der behov for at tænke og handle anderledes og finde smartere måde at bruge vores ressourcer på.

Vi skal alle i langt højere grad genbruge og genanvende ressourcer, og samtidig minimere vores affald.

Med andre ord skal vi bruge færre jomfruelige materialer, højne kvaliteten af de produkter som vi sender på markedet og dermed øge kvaliteten af vores sekundære ressourcer – og affald skal gøres til ressourcer.

Win-win for danske virksomheder

Mange er i gang, og flere danske virksomheder har sat tryk på omstillingen, der tænkes i nye mere cirkulære forretningsmodeller, der stilles krav i værdikæden, og nye muligheder og ideer opstår.

Det kommer til at kræve noget exceptionelt at drive virksomhed i fremtiden.

Anette Ejersted
Fagchef for Miljø og Cirkulær Økonomi, Dansk Erhverv

Men innovation og vilje gør det ikke alene.

Der er brug for større generelle forandringer, fra måden man udvinder nye materialer og stoffer til ny-design af produkter, så de kan bruges igen og igen - og designs der fordrer, at materialerne kan genbruges.

En national strategi for cirkulær økonomi med fokus på de sektorer, der har det største potentiale for at bidrage med grønne løsninger, vil være et vigtigt politisk redskab med miljøministeren i spidsen.

Den skal sætte retning og understøtte den nødvendige forandring af vores måder at bruge og forbruge materialer og artikler, så de eksisterende mønstre ændres i en mere cirkulær retning.

Det kan gøre den danske forsyningssikkerhed mere forudsigelig, sætte fokus på vores forbrugsbaserede udledninger, reducere vores klimapåvirkning og være til gavn for natur og biodiversitet.

Kort sagt en win-win, der samtidig kan skabe et nyt udviklingspotentiale for innovative danske virksomheder og styrke deres konkurrencekraft og udvikling.

Regeringsgrundlaget mangler konkret fokus

Der er EU-regulering på vej på mange af de tilknyttede områder fra affaldssortering til produktionen, salg og forbrug af produkter.

Dansk Erhverv efterspørger en national strategi, som kan gøre den danske økonomi cirkulær.

Anette Ejersted
Fagchef for Miljø og Cirkulær Økonomi, Dansk Erhverv

Det vil ændre vilkårene for måderne at drive virksomhed på og for måden at agere som forbrugere.

Det kommer til at kræve noget exceptionelt at drive virksomhed i fremtiden, hvor man skal interagere endnu mere med leverandører, kunder og myndigheder, på tværs af værdikæder.

Men det er vi er gode til i Danmark, og nu er der en mulighed for at bruge den danske evne til at samarbejde og finde de gode løsninger.

Dansk Erhverv står parat til at samarbejde med dem, der vil bidrage til udformningen af en national strategi - for det er der brug for, hvis vi skal nå vores klimamål. 

Regeringsgrundlaget har flere gode takter på det grønne område, og Dansk Erhverv ser frem til, at det bliver foldet ud, hvad der ligger under de enkelte overskrifter.

For eksempel finder vi, at en ny plasthandlingsplan ligger godt i slipstrømmen på tidligere initiativer, men det er Dansk Erhverv forhåbning, at fokus for den nye plan bredes ud til at omfatte mere end at se på plastik i naturen.  

Når det så er sagt, så mangler der i regeringsgrundlaget et konkret fokus på cirkulær økonomi.

Derfor efterspørger Dansk Erhverv en national strategi. En strategi, der kan gøre den danske økonomi cirkulær, til gavn for klima, miljø, natur, biodiversitet og for vores forsyningssikkerhed.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrich Bang

Underdirektør, Dansk Erhverv, markedschef for klima, energi og miljø, Dansk Erhverv, medlem, Rådet for Energieffektiv Omstilling, Klimarådets Dialogforum, rådgivningsgruppemedlem, KU Science
cand.techn.soc. (RUC 2000)

0:000:00