Debat

Maria Gjerding: Nye muslingefarme er ikke svaret på landbrugets kvælstofforurening

Fødevareministeren lægger op til at reducere landbrugets kvælstofforurening ved at etablere muslingefarme, der kan rense vandet for kvælstof. Men det er ikke en løsning, man flytter blot problemet, skriver Maria Reumert Gjerding.

Muslingefarme er ikke løsningen på den store kvælstofforurening fra landbruget, skriver Maria Reumert Gjerding.
Muslingefarme er ikke løsningen på den store kvælstofforurening fra landbruget, skriver Maria Reumert Gjerding.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Maria Reumert Gjerding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige nu beslutter regeringen og Folketinget hvordan, den sektor, der ubetinget udleder mest CO2 i Danmark, skal bidrage til at nå det nationale mål om en 70 procents reduktion i 2030.

Disse forhandlinger er afgørende for Danmarks position som rollemodel i verden og dermed også afgørende for vores bidrag for at undgå klimakollaps.

Alene tidshorisonten tilsiger, at der ikke er plads til tvivlsomme fix, men at de politiske løsninger tværtimod skal sidde lige i skabet i første hug.

Den store politiske knast i forhandlingerne handler om den helt nødvendige reduktion af kvælstof, der er et af hovedproblemerne i landbruget.

Det bekymrer mig dybt, at fødevareminister Rasmus Prehn lægger op til, at der kan etableres muslingefarme i danske fjorde for ad den vej at rense vandet og fjerne noget af det enorme overskud af kvælstof, der strømmer ud i vandmiljøet fra de dyrkede marker.

Det er bare ikke en løsning. Det vil alene flytte et problem og så i øvrigt skabe nye.

Muslinger optager ikke alt kvælstof

Ideen med muslingeanlæg i fjordene er, at de skal rense vandet for kvælstof. Det er korrekt, at muslinger ganske rigtigt optager kvælstof fra vandet, ganske som det fremgår af det marine virkemiddelkatalog. Men de optager reelt kun en tredjedel af det kvælstof, der er i vandet. 

Kvælstof skal fjernes ved kilden. Det vil sige, at de alt for store udledninger af fosfor og kvælstof fra rensningsanlæg og i særdeleshed fra landbruget skal stoppes der, hvor de opstår.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Det sker fordi, noget af det kvælstof, muslingen optager, ryger tilbage i vandet og giver næring til alger, der skygger grønne tangskove og ålegræsset væk. Dermed forsvinder levestederne for en lang række arter som for eksempel torsk og makrel.

Vi har allerede mistet mere end 70 procent af de tidligere vidtstrakte ålegræsenge, der, udover at være opvækstområde for en masse af havets arter, også er nærmest uovertruffen, når det gælder om at binde CO2. 

Og så ryger en del af det kvælstof, muslingerne guffer i sig, ud i den anden ende som slam. Det synker til bunds og bruger ilten der. Iltsvind er allerede et velkendt og ødelæggende fænomen i Danmarks fjorde, og alt for mange steder er havbunden drænet for liv. Dette problem er muslingerne ikke med til at løse – tværtimod.

Mindre kvælstof og fosfor i vandmiljøet

Overalt i Danmark er der et enormt behov for at fjerne kvælstof og fosfor fra vores vandmiljø. Eksempelvis har Limfjorden i dag et behov for, at mængden af kvælstof, der hvert år tilføres fjorden, reduceres med 4000 tons årligt. Hvilket endda er lavt sat. 

Når vi som i dag ikke stopper den overskydende kvælstof fra de dyrkede marker, strømmer det ud i vores fjorde via vandløb og søer. Det har ødelagt voldsomt meget af naturen i fjordene, hvilket er et kæmpeproblem for alle de arter, der lever i fjordene og de fugle, der lever af fjordenes rigdomme. 

Rensningsanlæg på bekostning af naturen
Hvis nye muslingefarme bliver det politiske svar på den udfordring, vil det kræve 2000 hektar muslingeanlæg, alene i Limfjorden - det svarer til hele 4000 fodboldbaner.

Jeg tænker, at mange naboer, fiskere og fritidsbrugere af Limfjorden eller andre fjorde vil være ekstremt ulykkelige af udsigten til, at fjorden skal omdannes til regulære rensningsanlæg på bekostning af naturen.

De store industrianlæg består nemlig af kilometervis af kæmpestore plasticrør, der forhindrer fjordens brugere i at nyde fjorden i kajak og sejlbåde. Og så skæmmer de enorme anlæg af plastic den smukke vilde natur, vi gennem generationer har skattet så højt. 

Kvælstof skal fjernes ved kilden. Det vil sige, at de alt for store udledninger af fosfor og kvælstof fra rensningsanlæg og i særdeleshed fra landbruget skal stoppes der, hvor de opstår. Løsningerne ligger lige for: Udtag af landbrugsjorder, færre husdyr, mere mad til mennesker på markerne. 
 
Der er ingen vej udenom denne gang. IPCC rapporterne taler et fuldstændigt klart sprog. Vi har ni år til at handle. Nu er det alvor. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00