Debat

DN til Danmarksdemokraterne: Bundtrawl er medskyldig i, at det danske havmiljø er i knæ

Det er rigtigt, at danske fiskere ikke er skyld i alle problemerne i havet. Men fiskeri med bundslæbende redskaber skader havnaturen og bør ikke ske i beskyttet hav, skriver souschef i Danmarks Naturfredningsforening i en replik til Kristian Bøgsted (DD).

Havmiljøet skades af blandt andet kemi, iltsvind, klimaforandringer – og bundtrawling. Måske burde Danmarks Naturfredningsforening og Danmarksdemokraterne drøfte fremtidens
havmiljø, skriver Ida Marxen Søndergaard.
Havmiljøet skades af blandt andet kemi, iltsvind, klimaforandringer – og bundtrawling. Måske burde Danmarks Naturfredningsforening og Danmarksdemokraterne drøfte fremtidens havmiljø, skriver Ida Marxen Søndergaard.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ida Marxen Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er nok af problemer i det danske hav.

Fiskene forsvinder – både fra vandet langs vores kyster og fra fiskernes garn. Alt imens et klæbrigt lag af fedtemøg dækker havbunden, og dræbende iltsvind breder sig i de danske fjorde og indre farvande.

Det er en meget alvorlig situation, der hersker i havet lige nu. Og nej, Danmarks Naturfredningsforening mener ikke, at danske fiskere er skyld i alle havets problemer, som Danmarksdemokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted skriver flere steder i sit debatindlæg her i Altinget.

De problemer, vi så smerteligt oplever i vores danske hav, skyldes en grim cocktail af flere ting.

Blandt andet, at vi hensynsløst har udledt store mængder næringsstoffer og giftig kemi – og fortsat gør det. Og at vi i årtier og ofte med brutale metoder har brugt løs af havets ressourcer. Uden hensyn til den havnatur, der i øvrigt er hele grundlaget for, at der blandt andet er et fiskeri i Danmark.

Vores danske hav er i knæ, og det gør at konsekvenserne af klimaforandringer og temperaturstigninger rammer ekstra hårdt og gør ondt værre i havet. Det går ud over havnaturen, og det går ud over fiskerne, der lever af den.

Jo, bundtrawling skader havet

Vi vil derfor meget gerne invitere Kristian Bøgsted og Danmarksdemokraterne til en snak om havets og fiskeriets tilstand. Og om hvordan vi måske sammen kan arbejde for et sundere hav med større og sundere fiskebestande – også til fiskerne.

Læs også

For de såkaldte presfaktorer på det danske hav er mange, men forskere fremhæver, at fiskeri med bundslæbende redskaber – sammen med kvælstofudledning fra landbruget - er en af de helt store. Bundslæbende fiskeredskaber, som bundtrawl, bomtrawl og muslingeskrab er konstrueret til at fange de fisk og skaldyr, der lever helt tæt på havbunden eller endda nedgravet i eller fastgroet til den.

Den fysiske påvirkning af havbunden fra fiskeri med bundslæbende redskaber er derfor stor – med ødelagte levesteder, døde bunddyr og alt for stor bifangst af ofte truede bestande, som torsk. Når havbunden bundtrawles igen og igen, som det sker i store dele af det danske hav, så forsvinder ikke kun de sårbare arter, men hele økosystemet forarmes.

Derfor hører fiskeri med bundslæbende redskaber ikke hjemme i områder, hvor vi har valgt at beskytte havnaturen for sine særlige kvaliteter. Det mener Danmarks Naturfredningsforening, og i skrivende stund har flere end 45.000 danskere skrevet under på DN’s opfordring til politikerne om at stoppe fiskeri med bundtrawl og andre bundslæbende redskaber i beskyttet hav.

Det hænger simpelthen ikke sammen, at vi tillader en så naturskadelig aktivitet i et område, vi kalder beskyttet.

Skånsomme fiskeredskaber

I stedet kan fiskerne mange steder med fordel skifte bundtrawlet ud med skånsomme fiskeredskaber som garn og tejner og fortsætte med at fiske i området. Det har fiskerne blandt andet gjort i det britiske havområde Lyme Bay, hvor et forbud mod bundslæbende fiskeri har betydet langt flere fisk og skaldyr – og mere tilfredse fiskere.

Og nej, Danmarks Naturfredningsforening mener ikke, at danske fiskere er skyld i alle havets problemer

Ida Marxen Søndergaard
Souschef, Danmarks Naturfredningsforening

Et trawlforbud i vores beskyttede havnatur er et yderst rimeligt ønske for det danske hav, hvor store dele i dag bundtrawles intensivt. Ifølge DTU Aqua, fisker alene de danske fiskere med bundslæbende redskaber tæt på en tredjedel (!) af den danske havbund, og i nogle områder, som Skagerrak, bliver hele 86,4 procent af havbunden trawlet af danske fiskere.

Det er meget store dele af det danske hav, det drejer sig om – og så er de mange udenlandske fiskefartøjer, som de belgiske bomtrawlere, og alle de indirekte konsekvenser af trawlfiskeriet slet ikke medregnet.

Ifølge tal fra Global Fishing Watch bliver den danske havbund hvert år bundtrawlet i 319.111 timer. Så vi må da som minimum kunne forbyde bundtrawl der, hvor vi har valgt at beskytte naturen og her give den førsteprioritet.

Kristian Bøgsted skriver, at fiskerne har den største interesse i et sundt havmiljø. Det ved vi, de har, og Danmarks Naturfredningsforening arbejder målrettet for, at vi får et sådant. For havnaturen og fiskebestandenes skyld. Hvilket også vil komme fiskerne og den almindelige havglade dansker til gavn.

Vi håber, at Kristian Bøgsted og Danmarksdemokraterne vil tage imod vores invitation til at mødes og drøfte mulighederne for at sikre fremtidens havmiljø.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Marxen Søndergaard

Souschef, Danmarks Naturfredningsforenings Natur- og Miljøafdeling
cand.scient i biologi (Københavns Universitet, 2005)

Kristian Bøgsted

MF (DD)
tjener (Tjener- og Kokkeskolen i Aalborg 2003)

0:000:00