Debat

Grøn aktivist: Vores naturbeskyttelse skraber bunden – stop bundtrawl i beskyttede havområder

Selvom havets skrøbelige tilstand kan tilskrives forskellige påvirkninger, er noget helt galt, når man tillader bundtrawling i et ellers beskyttet område, skriver Rosanna Børsting fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Brancheforening og Danmarksdemokraterne tager fejl, når de underspiller bundtrawlings skade på havmiljøet, skriver Rosanna
Børsting.
Brancheforening og Danmarksdemokraterne tager fejl, når de underspiller bundtrawlings skade på havmiljøet, skriver Rosanna Børsting.Foto: Cor Kuyvenhoven/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Livet i havet er stærkt udfordret, og flere arter er på randen af kollaps. Det forstår man sådan set godt, når man ser, hvordan vi behandler havet.

Især mængden af næringsstoffer fra landbruget giver anledning til, at indre farvande kvæles, og livet forsvinder. Samtidigt er de danske farvande blandt de mest bundtrawlede i hele verden.

Det er naivt at tro, at man kan isolere påvirkningen af bundtrawl til præcist der, hvor man trawler

Rosanna Børsting

Som det ses i Kristian Bøgsteds (DD) indlæg, bliver andre presfaktorer på havet dog ofte brugt som en sovepude for omstillingen af det fiskeri, der bundtrawler. En fiskemetode, hvor man slæber redskaber hen over havbunden og ødelægger det liv, som lever der.

Det kan tage op til seks år for områder at komme sig efter et enkelt slæb, og om end alle fiskemetoder har en påvirkning på livet i havet, er netop denne en af de mest skadelige, vi har.

Trods det, så sker det ikke alene i store dele af dansk farvand, men det sker også helt lovligt i mange beskyttede havområder

Naivt at tro på beskyttelse med trawling

Så selvom havets skrøbelige tilstand kan tilskrives forskellige påvirkninger, er noget altså helt galt, når man tillader bundtrawling i et ellers beskyttet område.

De to ting kan nemlig ikke sameksistere.

For lad os lige aflive myten om, at bundtrawling ikke er så slemt. Når man skraber hen over bunden, ødelægges levestederne for en stor og essentiel del af havets liv, nemlig de arter der lever i og på bunden.

Læs også

Det forstyrrer de fødekæder, som de bundlevende dyr og planter indgår i, og dermed også fisk og havfugle. Dertil hvirvler næringsstoffer, CO2 og andet op, som har gemt sig på havbunden i årevis, hvilket påvirker livsbetingelserne i resten af vandet.

Det er altså naivt at tro, at man kan isolere påvirkningen af bundtrawl til præcist der, hvor man trawler, og præcis de arter, man fisker efter.

Vi kan heller ikke ignorere det faktum, at bundtrawling er det mest klimaskadelige fiskeri, vi har, grundet et stort dieselforbrug. Samtidigt er der risiko for, at det forringer havets evne til at lagre CO2, hvilket kan svække en af vores bedst allierede i en klimakrise.

Fisk er ikke det grønne kød

Debatten omkring bundtrawling bliver ofte afsporet, ligesom det ses i brancheforeningsdirektør Anne Mette Bæks indlæg til Altinget fredag 1. september, hvor hun argumenterer mod et forbud om bundtrawling.

Hun er fortaler for en “helhedsorienteret løsning” og siger, at “det globale miljø bliver endnu mere negativt påvirket ved sådan et forbud, da man så skal erstatte med fødevareproduktion, som har en større miljømæssig påvirkning”.

Men studiet, der henvises til, sammenligner påvirkningen af bundtrawling med den animalske produktion – altså den mest klimatunge og arealforbrugende fødevareproduktion. En produktion, som vi allerede i dag ved, skal erstattes med et mere plantebaseret landbrug for at nå vores klimamål, frigive arealer til naturen og forbedre tilstandene i vores vandmiljøer.

Så bare fordi et skadeligt fiskeri er mindre skadeligt end det mest skadelige landbrug, betyder det ikke, at det er holdbart for naturen.

Læs også

Selvom bundtrawling står for en stor del af det danske fiskeri, så er det langtfra den mest udbredte fiskemetode, hvis vi kigger på antallet af fartøjer. Langt flere fisker nemlig med mere skånsomme metoder som garn og kroge. Det er altså de få, som ødelægger det for de mange, og der findes alternativer som har en mindre indgriben i naturen.

Ligesom vi på land skal tage store sammenhængende arealer ud til fredet natur, skal vi også give havet plads. Derfor skal der selvfølgelig laves et forbud mod bundtrawling i alle de beskyttede havområder, ligesom EU’s biodiversitetsstrategi lægger op til.

Vi sætter altså lige nu baren lavere, end hvad der forventes af os. Det er dybt kritisabelt for et land, der i forvejen skraber bunden, når det kommer til naturbeskyttelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Bøgsted

MF (DD)
tjener (Tjener- og Kokkeskolen i Aalborg 2003)

Anne Mette Bæk

Direktør, Marine Ingredients Denmark og European Fishmeal and Fish Oil Producers
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

0:000:00