Debat

Dyrenes Beskyttelse: Zoologiske haver er ikke kun for truede dyr

Odense Zoo mener ikke, at svage dyr uden betydning for avlsprogrammer skal optage plads i en zoologisk have. Men de zoologiske haver skal også være hjem for nødstedte dyr, mener direktør Britta Riis.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Britta Riis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I mange år har Dyrenes Beskyttelse arbejdet for at få de sidste danske cirkuselefanter ud af cirkus og på at få et forbud mod vilde dyr i cirkus. Det lykkedes i 2018, og det er nu ikke længere tilladt at fremvise vilde dyr i danske cirkus. De sidste fire cirkuselefanter lever i dag i Knuthenborg Safaripark, hvor de nyder deres otium i et af verdens bedste elefantanlæg.

Det ville have været svært at gennemføre forbuddet mod vilde dyr i cirkus, hvis ikke man havde kunne tilbyde elefanterne et nyt hjem uden for cirkus.

De fleste danskere er enige om, at elefanternes otium er velfortjent. De har stort set hele deres liv tjent os mennesker i, hvad vi hos Dyrenes Beskyttelse betragter som et uværdigt liv for vilde dyr. De optrådte aften efter aften i en ny by i maneger efter at være blevet fragtet landet rundt bag i en lastbil. Nu er det deres tur til at leve et liv, hvor de har mulighed for at udleve deres naturlige adfærd og have en stor bestemmelse over deres dag og, ja, bare være elefanter.

Men bør dyrene gør sig fortjent til at leve? Er de ikke berettigede til et godt, langt liv lige meget, hvilken baggrund og hvilke genetiske ophav de har?

Zoologiske haver må følge med tiden

Bjarne Klausen fra Odense Zoo skriver i sit indlæg i Altinget 14. oktober, at vi ikke bør lade svage individer uden betydning for avlsprogrammer optage plads i en zoologisk have. De fire afrikanske hunelefanter mangler dermed det åbenbart vigtigste formål med en zoologisk have – at bevare truede arter – da de alle havde nået en alder, hvor det ville være usandsynligt, at de kan blive drægtige.

Altså burde de, hvis man skal forstå Bjarne Klausen fra Odense Zoos debatindlæg, kort og godt afskaffes ved aflivning, og deres anlæg fyldes med dyr, som har større berettigelse til at leve, nemlig nogle truede, fertile, genetisk vigtige individer.

Forbuddet mod vilde dyr i cirkus afspejler imidlertid et skift i offentlighedens opfattelse af, hvad dyr er, føler og kan, som Odense Zoo også bør notere sig. Dyr er ikke længere blot tomme hylstre, der tjener til vores underholdning. De er levende, følende væsner med et rigt sanseliv. Den dagsorden vil fylde mere og mere den kommende tid i takt med, at vi som samfund udvikler os, og det, tror jeg, også vil afspejle sig i samfundets holdning til zoologiske haver.

De zoologiske haver skal have et formål med at holde dyrene, og det mener vi bestemt, at redning af dyr kan være.

Britta Riis
Direktør, Dyrenes Beskyttelse

Ville det være i tråd med denne udvikling at skyde Ramboline en kugle for panden? Nej, det ville det ikke.

Dyr har anden værdi end blot artsbevarelse
Dyrenes Beskyttelse har aldrig argumenteret for, at avlsprogrammerne skal nedlægges. De tjener uden tvivl en vigtig funktion for bevarelse af truede dyrearter.

Men Bjarne Klausens argument om, at zoologiske haver ikke har plads til andre dyr end truede dyrearter, holder ikke. En hurtig optælling på Odense Zoos dyreoversigt viser, at ud af de 78 dyrearter, der lever i haven, er kun ni arter listet som "truede" eller "kritisk truede". Langt størstedelen er listet som "ikke truet". Dyrene i Odense Zoo tjener derfor allerede i dag et andet formål end artsbevarelse.

Måske vælger Odense Zoo også arter, der ikke er udrydningstruede, fordi de trækker gæster til, og fordi haven gerne vil formidle viden om disse dyr og skabe fascination og interesse. Jeg håber, at Odense Zoo og andre zoologiske haver vil begynde at tænke på redning af dyr på samme måde.

Cirkuselefanterne fik lov at leve, og vi ved, at en stor del af den danske befolkning fulgte projektet med interesse og efterfølgende besøgte Knuthenborg Safaripark for at se de sidste, danske cirkuselefanter. Der blev talt og debatteret elefantvelfærd og -adfærd mange steder i tiden efter. Det er netop sådan, at vi gerne ser fremtidens zoo; som et sted, hvor folk tager hen, når de vil lære om god dyrevelfærd og forstå, hvordan dyrene lever i naturen. 

Måske kan den store opmærksomhed give elefanterne deres berettigelse? Meldingen fra Knuthenborg Safaripark er i hvert fald, at sæson 2020 blev en af de bedste i parkens historie med et flot besøgstal. Alle ville ned og se elefanterne og opleve, hvor godt de havde fået det.

Danmark har altså været foregangsland og vist, hvordan man kan placere de frigjorte dyr, som mangler hjem, efter flere europæiske lande har gjort det forbudt at holde vilde dyr i cirkus – nemlig i zoologiske haver. Her har man netop ekspertisen i at passe eksotiske dyr, og de zoologiske haver kan lære gæsterne om dyrenes historie, og om hvordan vi i dag har rykket vores moralske kompas og ikke længere accepterer at fremvise vilde dyr i cirkus: I stedet lærer vi respekt for vilde dyr og deres ret til at leve et godt liv.

Fremtidens zoo?

Det ærgrer faktisk Dyrenes Beskyttelse, at så få af dyrearterne, der holdes i Odense Zoo, er truede, for vi støtter faktisk de zoologiske havers vigtige arbejde med at redde de truede dyrearter. Vi ønsker dog ikke, at dyr holdes i zoologiske haver blot for underholdnings skyld. De zoologiske haver skal have et formål med at holde dyrene, og det mener vi bestemt, at redning af dyr kan være.

Vores vision for fremtidens zoo er en zoo, der holder få nøje udvalgte truede dyrearter som en del af internationale avlsprogrammer, der sikrer artens overlevelse, og hvor dyrenes naturlige adfærd og behov tilgodeses, så de får et liv, der er værd at leve.

Desuden ser vi gerne, at de zoologiske haver vil tilbyde hjem til de mange nødstedte dyr, der findes ude i verden. Zoos skal være til for dyrene og ikke omvendt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Riis

Direktør, Dyrenes Beskyttelse, formand, World Federation for Animals
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00