Er landbruget udfordret af stramme miljøregler?

DEBAT: Et nyt debatpanel sætter i den kommende tid fokus på landbrugets rammevilkår og den danske miljøregulering. Mød panelet her.

Landbruget og flere politikere har i mange år fremført, at det danske landbrug er udfordret af stram miljøregulering og overimplementering af EU-lovgivningen.

I november kom så det længe ventede nabotjek af danske miljøregler, der viser, at danske landmænd er lige så effektive som kollegerne i andre lande. Rapporten udpeger derfor gælden og ikke miljøreglerne som landbrugets store udfordring.

Altinget: miljø benytter anledningen og spørger et nyt hold af debattører: Er den danske miljøregulering alt for stram sammenlignet med vores nabolande? Skader det landbrugets konkurrenceevne? Og er der tale om overimplementering af EU-reglerne?

Mød panelet her:

Martin Merrild
Formand for Landbrug & Fødevarer. Martin Merrild er desuden formand for den fælleseuropæiske landbrugsorganisation, COPA. Han er oprindeligt uddannet landmand og blev i 1977 agrarøkonom og senere merkonom i finansiering.

Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident for Danmarks Naturfredningsforening og formand for Danmarks Naturfond. Ella Maria Bisschop-Larsen er tidligere sekretariatsleder for MiljøForum Fyn, som er et miljønetværk for såvel offentlige som private virksomheder og myndigheder. Hun er uddannet cand. scient. i biologi fra Københavns Universitet.

Henrik Zobbe
Leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet.
Henrik Zobbe forsker i dansk og europæisk fødevarepolitik med fokus på produktivitet, regulering og konkurrenceevne. Han deltager aktivt i instituttets økonomiske rådgivning af Miljø- og Fødevareministeriet. Han er uddannet cand. oecon. agro. og er ph.d. i jordbrugspolitik.

Helle Tegner Anker
Professor i miljøret ved Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Helle Tegner Anker er blandt andet medlem af Natur- og Landbrugskommissionen. Hun er uddannet cand.jur og har en ph.d fra Aarhus Universitet.

Stiig Markager
Professor ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet. Han er uddannet cand.scient. i biologi ved Københavns Universitet og lic.scient. (ph.d.) i akvatisk økologi ved Aarhus Universitet.

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Miljø- og landbrugsordfører. Lisbeth Bech Poulsen har været medlem af Folketinget siden 2011. Hun er tidligere projektkoordinator, ved SEA, Aalborg Universitet og har en kandidatgrad i udvikling og internationale forhold, Aalborg Universitet.

Erling Bonnesen (V)
Miljø- og landbrugsordfører. Erling Bonnesen har været medlem af Folektinget siden 2007. Han er tidligere økonomikonsulent og har en revisoruddannelse.

Forrige artikel Professor: Landbruget taler usandt om overimplementering Professor: Landbruget taler usandt om overimplementering Næste artikel L&F: De små vandløb er spild af kræfter L&F: De små vandløb er spild af kræfter