Debat

Greenpeace: Fra ansvarlig miljøminister til svineambassadør på 48 timer

DEBAT: Det er en skam, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) underskriver en aftale mod skovrydning, når han samtidig fejrer eksportfremstød af dansk svin, der er skyld i rydningen, skriver Jan Søndergård, politisk rådgiver i Greenpeace.

Foto: Foto: Greenpeace
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Søndergård
Politisk rådgiver i Greenpeace

”Mainstreaming for well-being” var overskriften fra værtslandet Mexico til Biodiversitetskonventionens topmøde COP13 i Cancún her i december. Når man taler om ‘mainstreaming’ af indsatsen for at forøge den biologiske mangfoldighed, går det i al sin enkelhed ud på, at hensynet til biodiversitet integreres solidt i afgørende sektorpolitikker som landbrug, fiskeri og skovbrug.

Landbruget skyld i skovrydning
Ikke mindst landbrugets ekspansion, som EU Kommissionen allerede i 2008 identificerede som den væsentligste drivkraft bag skovrydning i hele verden, er den bagvedliggende årsag til hele 70 % af tabet af biodiversitet på land. Et studie udarbejdet for EU Kommissionen i 2013 konkluderede opfølgende, at EU er verdens største nettoimportør af afgrøder med ”indlejret afskovning” (embodied deforestation). EU-import af afgrøder som soja, palmeolie, kaffe og kakao har medført en afskovning globalt på 7,4 mio. hektar skov i perioden 1990-2008.

Den danske regering var politisk klædt rigtig godt på til diskussionen på Cancún-topmødet, der bl.a. udmundede i en erklæring med nationale forpligtelser til, at de omtalte sektorpolitikker fremover skal leve op til flotte og altafgørende mål. Målene betyder, at underskriverne skal bidrage til at udrydde sult og skabe fødevaresikkerhed globalt, og at det skal ske i overensstemmelse med de planetariske grænser for blandt andet tab af biologisk mangfoldig og klimaskadelige udslip.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Underskriver international aftale
Danmark tog i fællesskab med Tyskland, Storbritannien og Holland nemlig initiativ til Amsterdam-erklæringen fra december 2015. Her forpligter man sig til, at skovrydning skal elimineres fra landbrugets forsyningskæder senest i 2020. Siden har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i et brev til Greenpeace i juli 2016 udtrykt glæde over, at et EU Kommissionen nu er undervejs med et nyt studie, der skal undersøge mulighederne for at tackle årsagerne til skovrydning – som Danmark og tre andre lande altså netop havde opfordret EU Kommissionen til.

Derfor kunne Esben Lunde Larsen også med velsagtens god samvittighed underskrive Cancún-erklæringen om ”Mainstreaming The Conservation and Sustainable Use of Biodiversity for Well-being” ved COP13-mødet forleden. Men ministeren hoppede - desværre - ikke på et direkte fly hjem til Europa...

Men hov, er konventionelt opdrættede danske svin ikke netop stopfodret med tonsvis af proteinfoder, baseret på soja, hvis dyrkning udgør en betydelig forklaring på afskovningen i Sydamerika? 

Jan Søndergård, politisk rådgiver i Greenpeace

Et par dage efter Esben Lunde Larsen har skrevet under for at beskytte biodiversiteten i Mexico, sender ministeriet således en pressemeddelelse, der fortæller, at delegationen nu er taget på besøg i det nærliggende sydamerikanske land Colombia. Her skal Esben Lunde Larsen møde den colombianske landbrugsminister og fejre, at landet netop har åbnet for import af dansk svinekød. Et fremstød, der forventes kunne indbringe op til 60 mio. kroner om året og bane vejen for et ”positivt eksporteventyr,” som Karen Hækkerup, direktør i Landbrug og Fødevarer, udlægger det.  

Åbenlyst dilemma 
Men hov, er konventionelt opdrættede danske svin ikke netop stopfodret med tonsvis af proteinfoder, baseret på soja, hvis dyrkning udgør en betydelig forklaring på afskovningen i Sydamerika? En afskovning, som Esben Lunde Larsen få dage forinden altså har udvist stor vilje til at få elimineret fra landbrugets forsyningskæder. Jo, de er. I 2014 importerede Danmark rent faktisk sydamerikansk soja fra et areal svarende til ikke mindre end Sjælland og Falster.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er naturligvis fuldt ud bevidst om det åbenlyse dilemma. Allerede dagen efter annoncerer ministeren således, at danske kaffe- og chokoladevaner ikke skal betyde, at regnskov i Colombia svinder ind. Derfor er der etableret et dansk ”erhvervsinitiativ for bæredygtig palmeolie” med et mål om dansk import af 100 % certificeret bæredygtig palmeolie i 2018.

Fint nok. Men at lade vigtige, internationale erklæringer som den netop vedtagne i Cancún lægge hindringer i vejen for dansk eksport af grise, der er fodret på sydamerikansk skovrydning? Så langt vil den danske miljø- og fødevareminister alligevel ikke strække sig. Og det er en skam.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Søndergård

Fhv. formand og politisk rådgiver, Greenpeace, SF-miljørådgiver i Rudersdal
cand.phil. i samfundsfag

0:000:00