Debat

Greenpeace til kommende regering: Kom ud af busken og kæmp for verdens natur

Ved FN’s topmøde har verdens lande en unik mulighed for at rette op på biodiversitetskrisen. Det er Danmarks pligt at presse på for ambitiøse og bindende mål, skriver Kristine Clement.

Den kommende danske regering skal deltage på COP15 og presse på for en ny global aftale for naturen, som sikrer ambitiøse og bindende mål om 30 procent beskyttet natur globalt på land og til vands i 2030, skriver Kristine Clement.
Den kommende danske regering skal deltage på COP15 og presse på for en ny global aftale for naturen, som sikrer ambitiøse og bindende mål om 30 procent beskyttet natur globalt på land og til vands i 2030, skriver Kristine Clement.Foto: Christinne Muschi/Reuters/Ritzau Scanpix
Kristine Clement
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verdens regeringer har lige nu en unik mulighed for at sætte en ny kurs, der kan redde tusindvis af arter fra at uddø og hjælpe naturen til at komme sig. 

Det er klodens fremtid, der er på spil ved FN’s biodiversitetstopmøde COP15 i Canada, som er skudt i gang i denne uge.

For mødet skal levere intet mindre end en ny global aftale for, hvordan vi i løbet af dette årti får stoppet den eskalerende biodiversitetskrise.

At vi får stoppet naturens og dyrearters død, nogle for altid. Den mulighed har vi ikke råd til at lade gå til spilde.

Helt afgørende med dansk minister

Mødet bør derfor have allerhøjeste politiske prioritet, og det er på høje tid, at kongelig undersøger Mette Frederiksen melder ud, at Socialdemokratiet som sikkert regeringsparti naturligvis sender en politisk repræsentant for Danmarks kommende regering til at deltage i forhandlingerne.

Som det fremgår af Altinget Miljøs artikel og interview med fungerende miljøminister Lea Wermelin, så ser hun, at det er “helt afgørende”, at en dansk minister er med ved topmødet.

Danmark er forstemmende langt fra EU’s målsætning om 30 procent beskyttet natur i 2030.

Kristine Clement
Kampagneleder, Greenpeace

Men hun ved ikke, om Socialdemokratiet leverer på dette på grund af de aktuelle regeringsforhandlinger.

Den platform vi står på, kunne ikke brænde med en kraftigere ild: En million arter er truet af udryddelse globalt.

Vi står midt i en sjette masseudryddelse af livet på vores fantastiske planet, og verdens regeringer har misset hvert eneste af de internationale 2020-mål for at stoppe tabet af biodiversitet, som de enedes om i 2010.

Også Danmark er lysår fra at levere den nødvendige handling for naturen. Biodiversitetsrådet har netop udgivet en ny rapport, der tegner et dystert billede af situationen for Danmarks natur.

Så lidt som to procent af naturen på land kan karakteriseres som beskyttet. I havet står det lidt bedre til med 12 procent beskyttet natur, men både til havs og på land er hovedparten af de beskyttede områder fortsat kun på tegnebrættet.

Danmark er forstemmende langt fra EU’s målsætning om 30 procent beskyttet natur i 2030, og tabet af biodiversitet er fortsat i fuld gang i det danske landskab og i vores farvande.

Hver femte art er truet af udryddelse eller allerede forsvundet fra dansk natur. Det er i den grad på tide at komme i gang med at handle for naturen.

Ambitiøse og bindende mål

Naturen har desperat brug for plads og forhold, hvor den kan komme sig og trives. Det kræver en akut og grundlæggende forandring af særligt landbruget, som bruger halvdelen af Danmarks areal til at dyrke foder til køer og svin.

Vi bliver nødt til at indse, at vi lever på en klode med begrænsede ressourcer og indrette vores samfund efter det.

Kristine Clement
Kampagneleder, Greenpeace

Men også skovindustrien og fiskeriet skal give plads tilbage til naturen og indrette sig på en mere naturskånsom praksis.

Danmarks og Europas forbrug sætter derudover et tungt aftryk på naturen i resten af verden.

EU-landene er for eksempel skyld i 16 procent af al tropisk skovrydning grundet vores import af især palmeolie, kød og sojafoder til landbrugsdyr.

Vi bliver nødt til at indse, at vi lever på en klode med begrænsede ressourcer og indrette vores samfund efter det. En klode, hvor vores forbrug og levevis lige nu truer vores eget livsgrundlag.

Årsagerne og løsningerne på den nødsituation, Jordens klima og biodiversitet befinder sig i, er tæt forbundne. Alle lande – særligt de rige – skal være med til at løfte opgaven ved at tage ansvar både globalt og nationalt. 

Den kommende danske regering skal derfor deltage på COP15 og presse på for en ny global aftale for naturen, som sikrer ambitiøse og bindende mål om 30 procent beskyttet natur globalt på land og til vands i 2030.

Og i samme ånd skal den skrive ind i sit regeringsgrundlag, at Danmark skal have en biodiversitetslov med bindende mål om at levere på målsætningen om 30 procent beskyttet natur i Danmark i 2030 – og om at vende tilbagegangen til fremgang for dansk biodiversitet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine Clement

Kampagneleder for landbrug og skov, Greenpeace
Kandidat i kommunikation og internationale udviklingsstudier fra RUC

0:000:00