Grønne organisationer: Esben Lunde har kylet os ud af biopanel

BIOØKONOMI: En række grønne NGO'er begræder, at de ikke længere er en del af Det Nationale Bioøkonomipanel. Jeg ønsker større fokus på erhverv og forskning, lyder det fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Det er trist, at de grønne interesser forsvinder fra Det Nationale Bioøkonomipanel.

Det skriver flere af landets største grønne organisationer i en fælles pressemeddelelse.

”Vi har været utrolig glade for at deltage i panelet, og vi frygter, at et ensidigt erhvervsfokus vil skade hensynet til den grønne omstilling, så det bliver en omstilling på erhvervets præmisser med mindre hensyn til natur og miljø,” siger direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Søren Bojer Nielsen

Kritikken er rettet mod miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), fordi han i sidste uge præsenterede et nyt panel uden en række grønne organisationer. Her blev der lagt vægt på, at panelet skulle have styrket erhvervsfokus. Det nye panel består især af repræsentanter for erhvervslivet og en stribe forskere fra landets største universiteter (se faktaboks).

Panelet er blev slanket væsentligt og går fra 27 til 15 medlemmer. Udover de grønne organisationer er der også skåret syv repræsentanter væk fra stat og regioner.

Verdens Skove, Danmarks Naturfredningsforening, Det Økologiske Råd og WWF Verdensnaturfonden står bag den fælles pressemeddelelse, og de tre sidstnævnte organisationer var med i det hidtidige panel

Organisationerne mener, at der er tale om en tendens fra regeringen. Man peger på, at Implementeringsrådet og Advisory Board for cirkulær økonomi også blev nedsat uden de grønne organisationers deltagelse.

”Danmark er kendt i omverdenen for sin gode samarbejdskultur. Vi håber, at regeringen vil genoverveje sagen og alligevel søge dialogen med civilsamfundsorganisationerne,” siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege, i pressemeddelelsen.

Esben Lunde afviser
Esben Lunde Larsen afviser kritikken i et skriftligt svar:

”Med det udgangspunkt, at udviklingen skal være bæredygtig, beder jeg panelet komme med rådgivning om, hvordan vi får realiseret erhvervspotentialerne. Derfor har jeg valgt at udpege et panel, hvor interessenter inden for forskning og erhverv er stærkt repræsenteret,” skriver Esben Lunde Larsen og fortsætter:

”Jeg ønsker et mindre og mere operationelt panel, hvor forsknings- og erhvervskompetencer er i højsædet. Det har betydet fravalg af en lang række interessenter, ikke blot de fire nævnte organisationer, men også regioner, ministerier, NGOer og fagforeningsrepræsentanter.”

Han understreger dog også, at de grønne får mulighed for at blive hørt:

”Et mindre panel betyder, at der skal rækkes mere ud til de øvrige interessenter, og jeg forventer bestemt, at mange organisationer, herunder de tre nævnte, får mulighed for at give deres besyv med under workshops m.m. afholdt af bioøkonomipanelet,” skriver Esben Lunde Larsen.

 

Forrige artikel Blå partier aflyser kortlægning af privat skov Blå partier aflyser kortlægning af privat skov Næste artikel Kommuner: Bekæmpelse af bjørneklo kan gå i stå Kommuner: Bekæmpelse af bjørneklo kan gå i stå