Debat

Hedeselskabet: Havplanen giver ikke plads til de nødvendige muslinger

Miljøministeren har selv anerkendt, at muslingeopdræt kan anvendes som værktøj til at fjerne næringsstoffer for havmiljøet og forbedre vandets klarhed. Derfor undrer det, at udviklingszoner til muslingeopdræt er reduceret kraftigt i havplanen, skriver Lisbeth Jess Plesner, chefkonsulent for havmiljø i Hedeselskabet.

Hvis det reelt ønskes at
opnå et godt havmiljø, skal der skabes bedre rammer for muslingeopdræt,
skriver Lisbeth Jess Plesner.
Hvis det reelt ønskes at opnå et godt havmiljø, skal der skabes bedre rammer for muslingeopdræt, skriver Lisbeth Jess Plesner.Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis der inden for en kortere tidshorisont skal ske klare forbedringer i de kystnære havområder, er det en nødvendighed, at den kommende havplan skaber rammerne for marin naturgenopretning.

Desværre er det ikke tilfældet i den version af havplanen, der er i høring indtil 5. februar; så havplanen skal ændres, hvis der altså er politisk vilje bag de pæne ord om forbedring af havmiljøet.

Havmiljøet i Danmark lider. Der er manglende målopfyldelse om god økologisk tilstand i hovedparten af de kystnære vandområder, og i sommer oplevede vi det værste iltsvind i mange år.

Ofte kan muslingeopdræt være første skridt i en marin naturgenopretning

Lisbeth Jess Plesner
Chefkonsulent for havmiljø, Hedeselskabet

Vi kan ikke længe opnå et godt havmiljø inden for en kortere årrække ved blot at begrænse næringsstofudledning fra kilderne - selvom vi selvfølgelig også skal gøre dette. Vi er nødt til at gøre en indsats i havet, hvor årtiers næringsstoffer allerede er ophobet mange steder.

Derfor skal vi hurtigst muligt gennemføre marin naturgenopretning, samtidig med at vi begrænser udledningerne.

Vigtige muslinger reduceres

Muslingeopdræt er et anerkendt værktøj til forbedring af havmiljøet, og utallige undersøgelser viser, at muslingeopdræt kan rense havmiljøet for næringsstoffer ved at optage dem.

Desværre er udviklingszoner til muslingeopdræt reduceret kraftigt i havplanen, så der reelt kun er få zoner tilbage, hvor der kan ansøges om muslingeopdræt.

I forhold til den nuværende havplan er mere end en tredjedel af områderne, hvor der kan ansøges om opdræt af muslinger, blevet fjernet i forslaget til den nye plan. Der bør i stedet være udlagt udviklingszoner til muslingeopdræt i alle de områder, hvor der ikke er begrænsninger for dette.

Udskældt mirakelkur

Det er vigtigt at gøre op med en ofte hørt misforståelse. Udlægning af en udviklingszone til muslinger i havplanen er ikke ensbetydende med, at der kan anlægges muslingeopdræt: Det betyder kun, at myndigheden skal behandle en indsendt ansøgning i disse zoner.

En ansøgning om et muslingeanlæg skal altid behandles under iagttagelse af miljø- og habitatregler, ålegræsudbredelse, andre brugere og interesser med mere – og en eventuel tilladelse er altid midlertidig.

Læs også

Ofte kan muslingeopdræt være første skridt i en marin naturgenopretning, hvor muslingerne kan forbedre vandkvaliteten, så ålegræs kan udplantes med succes, og stenrev kan blive fulde af liv.

Der er mange holdninger til, hvilke værktøjer til genoprettelse af havets økosystemer man vil benytte. Muslingeopdræt er på forhånd dømt ude hos nogle – blandt lodsejere med havudsigt, fordi de synes, anlæggene ødelægger udsigten, mens andre mener, at de skaber lokal forurening.

Undersøgelser fra Københavns Universitet og DTU Aqua peger dog på, at havmiljøet omkring muslingeanlæg er bedre end i de omkringliggende områder.

Muslingerne binder også CO2 og producerer en fødevare, hvis lave klimaaftryk kun overgås af postevand

Lisbeth Jess Plesner
Chefkonsulent for havmiljø, Hedeselskabet

Muslingeopdræt kan desuden bidrage til større artsrigdom ved og under anlæggene. Muslingerne binder også CO2 og er en fødevare, hvis lave klimaaftryk ifølge Concitos klimadatabase kun overgås af postevand, og muslinger er mindre belastende for klimaet, end både gulerødder og kål.

Senest har Miljøministeren den 21. december 2023 bekræftet, at forskningen viser, at muslingeopdræt kan anvendes som virkemiddel til at fjerne næringsstoffer for havmiljøet, reducere vandets klorofylindhold samt forbedre vandets klarhed, men at der mangler viden, inden muslingeopdræt kan blive et virkemiddel i relation til vandområdeplanerne.

Havmiljøet kræver udviklingszoner

Selvom muslingeopdræt ikke er et virkemiddel i relation til vandområdeplanerne, er det uden tvivl, at muslingeopdræt er et brugbart værktøj til forbedring af vandkvaliteten i havmiljøet.

Hvis der reelt ønskes opnået et godt havmiljø inden for en kortere årrække, skal rammerne skabes for, at muslingeopdræt kan anvendes som værktøj til forbedring af vandkvaliteten for tidligere udledte næringsstoffer.

Det vil sige, at der skal udlægges udviklingszoner til muslingeopdræt i havplanen alle relevante steder eksempelvis på baggrund af en faglig vurdering fra DTU Aqua. Ydermere skal moratoriet for ansøgninger om muslingeopdræt ophæves.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00